Skip links

Μετά την 5η Ιουνίου απαιτούνται έργα και όχι λόγια για το περιβάλλον

Η παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος πέρασε αλλά τα μηνύματα της όχι μόνο δεν πρέπει να ξεχαστούν αλλά να αποτελούν πυξίδα για την πολιτική, τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και τη ζωή γενικότερα.
Στη σημερινή συγκυρία, αυτό αποκτάει ιδιαίτερη σημασία διότι  οι επιπτώσεις  της περιβαλλοντικής κρίσης είναι πλέον έντονες σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.Απαιτούνται έργα,  όχι λόγια και καθυστερήσεις.

Δυστυχώς,τα μέτρα  για το περιβάλλον, που πριν μια δεκαετία θα αρκούσαν σήμερα είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Εμπειρογνώμονες του Ο.Η.Ε επισημαίνουν ότι σε παγκόσμια κλίμακα θα αυξηθεί η θερμοκρασία και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, θα είναι χειρότερες από αυτές της πανδημίας.
Η πανδημία επιβράδυνε τις παγκόσμιες οικονομικές δραστηριότητες επιδρώντας θετικά στο κλίμα, αλλά αυτό για λίγο χρόνο. Σε βάθος χρόνου δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση.Ζούμε ήδη  μέσα σε συνθήκες σοβαρής περιβαλλοντικής κρίσηςκαι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας διαμορφώνει ένα ζοφερό σκηνικό.
Το Κίνημα Αλλαγής  επισημαίνει συνεχώς  την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι πολιτικές που εφαρμόζονται τόσο στην χώρα μας όσο και στην Ευρώπη. Το παραγωγικό πρότυπο  πρέπει να αλλάξει και να ανασυγκροτηθεί με επίκεντρο, τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και το περιβάλλον. Το αύριο μετά την πανδημία πρέπει να είναι βιώσιμο και δίκαιο για όλους.Θεωρούμε ότι  οι δράσεις για το κλίμα και το περιβάλλον πρέπει να συνδυαστούν με την πορεία ανάκαμψης από τον Covid-19 και πρέπει να είναι κοινωνικά ωφέλιμες. 
Σήμερα, το διεθνές περιβάλλον είναι θετικό για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος και επιτρέπει να προχωρήσει η πράσινη ανάπτυξη.Ο Πρόεδρος Μπάιντενεπανάφερε τις ΗΠΑ στην Κλιματική Συμφωνία των Παρισίων και ανέλαβε  σημαντικές  δεσμεύσεις  στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για το κλίμα.Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, UrsulavonderLeyen, καθόρισε τις προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία. Στο επίκεντρο  βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που περιγράφει πιο φιλόδοξες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της κρίσης βιοποικιλότητας.
Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ή επεξεργάζονται  τους  εθνικούς  κλιματικούς  τους νόμους. Πρέπει να προχωρήσει κι  η Ελλάδα, αν θέλουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Οφείλουμε να σχεδιάσουμε  ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, θα προστατεύει το κλίμα και θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης για ένα δίκαιο και βιώσιμο αύριο.
Ως Κίνημα Αλλαγής, ακολουθώντας τις αρχές  του ΠΑΣΟΚ, αναλάβαμε σειρά δράσεων για το Περιβάλλον και  πρωτοβουλία για την κατάθεση πλαισίου προτάσεων για έναν ελληνικό κλιματικό νόμο.Απαιτείται η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων. Η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος αποτελούν πανανθρώπινα αιτήματα και αφορά όλους μας πέρα από πολιτικές διαφορές.Ο ελληνικός κλιματικός νόμος πρέπει να έχει στόχους και να προβλέπει δράσεις σχεδόν για όλα τα Υπουργεία. Πρέπει να εμπλέκει την Αυτοδιοίκηση και κυρίως τους πολίτες , δίνοντάς τους  αποφασιστικό λόγο και ρόλο.
Πρέπει να  υπάρξει συγκεκριμένος προϋπολογισμός για  υποστήριξη  των στόχων και των  απαιτούμενων  δομών.Βασικοί στόχοι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στην Ελλάδα έως το 2050, η σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050  και η μείωση των εκπομπών που προκαλούνται από δράσεις του Δημόσιου Τομέα. Η σύσταση Ανεξάρτητου Κλιματικού Συμβουλίου για την επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη των πολιτικών, η θεσμοθέτηση Κλιματικής Συνέλευσης για τους πολίτες, με φωνή και  συμμετοχή στις διαδικασίες αποφάσεων, η σύσταση Επιτροπών Διαλόγου, για την υποστήριξη των πολιτών και Διαφάνειας και Λογοδοσίας ώστε να συμμορφώνονται όλοι με τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας είναι μερικά μόνο  θεσμικά μέτρα που θα διευκολύνουν την επίτευξη των στόχων.
Δυστυχώς,η  πρόσφατη συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, που έγινε, ύστερα από πρότασή μας, δε συνοδεύτηκε από μια ολοκληρωμένη πρόταση  και ένα πλαίσιο αρχών.Είδαμε μια οπτική πολύ τεχνοκρατική, επικεντρωμένη στα θέματα ενέργειας όπου απουσίαζε ο άνθρωπος. Η  βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση πρέπει να συντελεστε ίμε τη συμμετοχή της κοινωνίας και να εξασφαλίζει προοπτική για περιοχές, τοπικές κοινωνίες και πολίτες.Είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση και συνέργεια που θα οδηγεί σε ένα πλαίσιο δράσης πειστικό και  αποτελεσματικό που θα ενεργοποιεί και δικαιώνει τους πολίτες με το κοινωνικό μέρισμα της. Η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας  πάει μαζί με την επίτευξη της  ενεργειακή δημοκρατίας.
Αγωνιζόμαστε  για ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, για ένα «GreenDeal» που θα θέσει στο χρονοντούλαπο το παλαιό,συντηρητικό, ατελέσφορο και κοινωνικά άδικο  οικονομικό μοντέλο. Στόχος μας η εξασφάλιση της πλήρους απασχόλησης, η  αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και η βιώσιμη ανάπτυξη με ανθρωποκεντρικό πρόσημο και  με σεβασμό στο περιβάλλον.
*Δημοσιεύθηκε στις 07/06/2021 στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα