Skip links

Μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  κ. Α. Κοντό

Οι έλληνες κτηνοτρόφοι ζουν τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων ετών με τον κλάδο της κτηνοτροφίας να οδηγείται πλέον σε κατάρρευση. Η απουσία κυβερνητικού σχεδίου και βούλησης,  έχει οδηγήσει στη δραματική μείωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα της χώρας μας. Ο πολλαπλασιασμός των τιμών των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των φαρμάκων, οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
Η εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών στην αγορά, η λειτουργία των καρτελ, καθηλώνουν τις τιμές πολλών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως οι τιμές στο γάλα και στο κρέας, που παραμένουν στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας. Την ίδια ώρα οι μεσάζοντες κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα, ενώ εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά συνεχίζεται το καθεστώς των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, καταγγέλλοντας την αδυναμία της Κυβέρνησης να συγκρατήσει τις τιμές των ζωοτροφών, λιπασμάτων κ.λ.π. σε χαμηλά επίπεδα και να περιορίσει της νοθείας στο κρέας και γάλα, τονίζει ότι ένα δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οι συνέπειες θα είναι ανεπανόρθωτες όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους και την περιφέρεια, αλλά και την εθνική οικονομία γενικότερα. Το κλείσιμο πολλών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η εγκατάλειψη του κλάδου της κτηνοτροφίας είναι προ των πυλών.     
Οι κτηνοτρόφοι της χώρας έχουν προβάλει επανειλημμένα μια σειρά αιτημάτων για τα οποία απαιτείται άμεση επίλυση προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η ελληνική κτηνοτροφία.
Οι κτηνοτρόφοι επισημαίνοντας ότι προστασία του αγροτοκτηνοτροφικού επαγγέλματος απαιτεί μια συγκροτημένη, με σχέδιο και στόχους αγροτική πολιτική, που θα τους απαλλάξει από τη δεινή θέση που βρίσκονται και προκειμένου να διεκδικήσουν δυναμικά τα αιτήματά τους, έχουν προγραμματίσει προειδοποιητικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα στις 2/12/2008 και στη συνέχεια πανελλαδική συγκέντρωση κτηνοτρόφων στην Αθήνα, στην περίπτωση που η Κυβέρνηση συνεχίζει να τους εμπαίζει.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων ως εξής:

  • Να καλυφθούν από το ελληνικό δημόσιο τα άτοκα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν στους κτηνοτρόφους το 2007 με την εγγύησή του ενώ τα υπόλοιπα δάνεια να ρυθμιστούν ως ακολούθως:
  1. πάγωμα των χρεών για τρία χρόνια
  2. μετά την τριετία, ρύθμισή τους με χαμηλό επιτόκιο για 10 χρόνια.
  3. απαραίτητη προϋπόθεση είναι η λειτουργία της κτηνοτροφικήςεκμετάλλευσης τρία τελευταία χρόνια και το ύψος των οφειλών να μην ξεπερνά τα 500.000€/εκμετάλλευση.
  • Άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 50€/προβατίνα και αίγα και 250€/αγελάδα και χοιρομητέρα ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος αγοράς ζωοτροφών που έχει εκτιναχθείς τα ύψη.
  • Ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων με την εφαρμογή νέου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου στα σφαγεία συνδεδεμένο με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε κάθε νομό. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το ισοζύγιο κρέατος, με την έκδοση αποδείξεων από τις ζυγιστικές μηχανές, ώστε να περιλαμβάνεται όλη η χώρα (σήμερα ισχύει για πόλεις άνω των 5000 κατοίκων).
  • Να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της παραγωγής-μεταποίησης και κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος. Να αυξηθούν οι ποινές και τα πρόστιμα για τους παραβάτες και να γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίησή τους.
  • Να υπογραφεί άμεσα η υπουργική απόφαση για την ταυτοποίηση και σήμανση του βόειου κρέατος.     

Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει πέρα από εξαγγελίες να καταβάλει ουσιαστική προσπάθεια με πράξεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση που η ίδια με την αδράνεια της και τις παραλείψεις της, έχει προκαλέσει και
επειδή η κτηνοτροφία βρίσκεται πραγματικά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η επιβίωση της είναι επιτακτική,  καθότι παίζει σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Αν προτίθεται να κάνει δεκτά τα αιτήματα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας προκειμένου να στηρίξει  τον έλληνα κτηνοτρόφο;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα