Mε ερώτηση του προς τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών και Τουρισμού, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά μέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Έντονος προβληματισμός δημιουργείται σε επιχειρηματίες, εργαζόμενους και οικονομικούς φορείς της αγοράς, αφού η παρατεταμένη κρίση, οδηγεί καθημερινά στο μαρασμό και στο κλείσιμο ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και μικρές ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, στο Ηράκλειο Κρήτης, μέσα σε έξι μήνες, έβαλαν λουκέτο 595 επιχειρήσεις, όταν άνοιξαν μόλις 537, με τα στοιχεία να φανερώνουν ότι 6 στις δέκα επιχειρήσεις παλεύουν να επιβιώσουν ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για άλλον ένα χρόνο το επιχειρηματικό ισοζύγιο στο Νομό Ηρακλείου είναι αρνητικό, σχετικά με το άνοιγμα και το κλείσιμο εμπορικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε ότι αφορά την απασχόληση, ο λόγος των προσλήψεων-απολύσεων δείχνει ότι σε δύο επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις τρεις επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις και ακόμα και όσες επιχειρήσεις προσλάβουν προσωπικό, αυτό απασχολείται είτε με το καθεστώς της μερικής-απασχόλησης είτε με το καθεστώς του εξωτερικού συνεργάτη.
Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες είναι αντιμέτωποι με τις νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση και ορατός είναι ο κίνδυνος για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά, αφού όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Επιπλέον, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων αναφορικά με το β’ εξάμηνο του 2017 παραμένουν αρνητικές αφού περίπου το 60% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση.
Επειδή τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο απώλειας θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Επειδή όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τάσεις εξόδου από την αγορά και εξαιρετικά μειωμένες αντοχές, γεγονός που διευρύνει το χάσμα ανταγωνισμού με τις ομόλογες μεγαλύτερες και
επειδή οι επιχειρηματίες ζητούν μέτρα για προσιτό δανεισμό τους και διαφάνεια με αξιοποίηση των επενδυτικών εργαλείων προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα τους.
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:
-Ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να συνδράμετε τις επιχειρήσεις ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους αλλά και να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους;».