Skip links

«Κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα»

*γράφει ο Βασίλης Κεγκέρογλου
"Το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας ύστερα από σειρά προβληματικών παρεμβάσεων βρίσκεται και πάλι σε αδιέξοδο, που οδηγεί στη νέα μείωση των ήδη ψαλιδισμένων συντάξεων από 01-01-2019. Για το αδιέξοδο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρει ακέραια την ευθύνη, η οποία εντοπίζεται σε σειρά λανθασμένων επιλογών. Παρά τις συνεχείς αυξήσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων, η κατάσταση του ασφαλιστικού παραμένει σε οριακό σημείο. Παρά την εμφανιζόμενη λογιστική αύξηση των ασφαλιστικών εσόδων που έχει γονατίσει την αγορά και την πραγματική οικονομία, η επικείμενη μείωση των συντάξεων, αποτελεί μια πραγματικότητα προ της οποίας η κυβέρνηση σιωπά. Το μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης, η μετατροπή δηλαδή του ασφαλιστικού προβλήματος σε δημοσιονομικό, δεν απαντά ούτε στο ζήτημα της βιωσιμότητας του συστήματος, ούτε πολύ περισσότερο στο ζήτημα της δικαιοσύνης, αφού η συνεχής μετακύλιση των επιβαρύνσεων από το ένα στρώμα στο άλλο, τελικώς επιβαρύνει υπέρμετρα ιδίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.  Για άλλη μια φορά ο λαϊκισμός και ο εμπαιγμός έχουν ως κοινή πηγή εκπόρευσης την αλλοπρόσαλλή πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.  

Το κυρίαρχο ζήτημα όμως δεν είναι να αναδείξουμε για άλλη μια φορά τις προφανείς και αδιαμφισβήτητες ευθύνες της κυβέρνησης. Η ευθύνη μας ως πολιτική παράταξη του μέτρου και του ορθού λόγου, αλλά και ως παράταξη που θεσμοθέτησε την κατοχύρωση του ασφαλιστικού και την κοινωνική δικαιοσύνη, είναι η κατάθεση στο δημόσιο διάλογο, υπεύθυνων και ρεαλιστικών προτάσεων για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. Το πρώτο ζήτημα στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση, είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την άσκηση μιας ρεαλιστικής ασφαλιστικής – συνταξιοδοτικής πολιτικής. Η απάντηση στο ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα με τη μετατροπή του Υπερταμείου, από Ταμείο Εκχώρησης, σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, ώστε να αντληθούν πόροι για την Ανάπτυξη και το Ασφαλιστικό Σύστημα. Φυσικά η πολιτική αυτή θα συνοδευτεί και από σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως:
– Εθνική Γραμμή για την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση και  Ανάκτηση της αξιοπιστίας της.  Άμεση ελάφρυνση του δημόσιου χρέους χωρίς νέες δεσμεύσεις που θα επιτρέψει  μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έτσι θα απελευθερωθούν πόροι για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.
– Αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου της χώρας. Προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων αλλά και κίνητρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέλουμε παραγωγή νέου πλούτου και δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις με ασφαλείς εργαζόμενους.
-Σταθερό Φορολογικό Σύστημα που διασφαλίζει την δίκαιη διανομή του πλούτου, και την παροχή κινήτρων για την τόνωση της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας, τις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Καμία ανοχή στην Φοροδιαφυγή.
-Ενίσχυση της χρηματοδότησης της Οικονομίας, τόσο με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, όσο και με την αποκατάσταση του ρόλου του Τραπεζικού Συστήματος, με ταυτόχρονη προστασία της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών.
Έχοντας ως οδηγό τις παραπάνω προτάσεις, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ κατέθεσε στη Βουλή  αιτιολογημένη και κοστολογημένη πρόταση νόμου με αντικείμενο την ΑΚΥΡΩΣΗ των μειώσεων στις συντάξεις και την προώθηση της επαναθεμελίωσης του ασφαλιστικού συστήματος. Δυστυχώς, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, αντιμετώπισαν με ανευθυνότητα την πρόταση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Η μεν Νέα Δημοκρατία αντέγραψε την πρόταση νόμου και την κατέθεσε ως δική της επιδιώκοντας επικοινωνιακά οφέλη, η δε κυβέρνηση, δεν τόλμησε καν να τοποθετηθεί, κρυπτόμενη πίσω από τη σιωπή της. 
Στο ασφαλιστικό δεν υπάρχουν περιθώρια μικροπολιτικής προσέγγισης και λαϊκισμού. Είναι η ώρα των τεκμηριωμένων υπεύθυνων πολιτικών που θα απαντήσουν στο πρόβλημα και θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία. Που θα συνδέσουν ρεαλιστικά την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή. Σε αυτά τα θέματα απαντά η τελευταία πρόταση νόμου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ". 
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα