Ερώτηση σχετικά με την αιφνιδιαστική πτώχευση του βρετανικού ταξιδιωτικού κολοσσού «Thomas Cook» και τις συνέπειές της στον ελληνικό τουρισμό κατέθεσαν ο Γραμματέας της Κ.Ο και Βουλευτής Νομού Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου μαζί με άλλους δεκατέσσερις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.
Οι βουλευτές, απευθυνόμενοι προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Οικονονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εξωτερικών, ρωτούν για τα μέτρα άμεσης ανακούφισης που εξετάζει η Κυβέρνηση για τις ζημιωθείσες επιχειρήσεις, καθώς και για τα μέτρα προώθησης του τουριστικού προϊόντος, ώστε να μετριαστούν οι ζημιές από την πτώχευση στον τουριστικό κλάδο.
Επιπλέον, ζητούν έναν υπολογισμό της απώλειας εσόδων του ελληνικού τουρισμού, μετά τη μη καταβολή οφειλομένων ποσών σε ξενοδοχεία και συναφείς επιχειρήσεις, όπως και την ακύρωση κρατήσεων στην παρούσα αλλά και την επόμενη σεζόν. Παράλληλα, ρωτούν ποια αναμένεται να είναι η επίπτωση στα δημόσια έσοδα και στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Οι ερωτώντες Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν πληροφορίες για τα δικαιώματα και τα αναπτυξιακά σχέδια της βρετανικής εταιρείας στην Ελλάδα, για το πόσα και ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία της και αν αυτά μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης.
Επιπροσθέτως, επιθυμούν διευκρίνιση για τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση και για το αν θα υπάρξει άμεση πρόβλεψη για εργασιακή αποκατάσταση όσων μείνουν άνεργοι.
Αναζητούν αν υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών να στηρίξει, εφόσον χρειαστεί, εργαζόμενους και επιχειρήσεις σε νομικές ενέργειες στην έδρα της επιχείρησης και αν πρόκειται να συνεργαστεί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της εξεύρεσης λύσεων για τις ζημιωθείσες επιχειρήσεις.
Τέλος, επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει άμεση ενημέρωση και καθοδήγηση του τουριστικού κόσμου για τη διαμορφούμενη κατάσταση, ώστε να διαχειριστούν με αλληλεγγύη και συμπαράσταση τους ταξιδιώτες που επλήγησαν.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: “Κλυδωνισμοί στον ελληνικό τουρισμό από την αιφνίδια χρεοκοπία του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook”
Ο αρχαιότερος ταξιδιωτικός οργανισμός του πλανήτη, η βρετανική εταιρεία «Thomas Cook», οδηγήθηκε στην πτώχευση, αφήνοντας χιλιάδες ταξιδιώτες ανά την υφήλιο σε αναζήτηση μέσου επιστροφής και πυροδοτώντας την «μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού σε καιρό ειρήνης», όπως τη χαρακτήρισε η βρετανική κυβέρνηση.
Η ανησυχία για την επίπτωση της πτώχευσης στο ελληνικό τουρισμό και εν γένει στην ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά μεγάλη καθώς, όπως ανέφερε o Υπουργός Τουρισμού, η Thomas Cook ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε διακίνηση αριθμού τουριστών στη χώρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι έφτασαν τα 3 εκ.
Πέραν τούτου, σύμφωνα με τα πρώτα σχετικά δημοσιεύματα 48 ξενοδοχεία λειτουργούν υπό το σήμα της Thomas Cook στην Ελλάδα, εκ των οποίων 4 ιδιόκτητα. Επιπροσθέτως, ο αριθμός των υπαλλήλων της Thomas Cook εκτιμάται σε 650 άτομα ενώ υπήρχαν δρομολογημένες επενδύσεις πάνω από 150 εκ. ευρώ για την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων, τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων και την ανακαίνιση υφισταμένων.
Η σημασία του ελληνικού τουρισμού για την εγχώρια οικονομία είναι κατά κοινή ομολογία τεράστια. Η τουριστική βιομηχανία είναι παραδοσιακά βασική κινητήριος δύναμη και ο μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council – WTTC) το 2018 ο ελληνικός τουριστικός τομέας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9% – δηλαδή τριάμισι φορές πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εν γένει (1,9%).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο τομέας αντιπροσωπεύει το 20,6% του ελληνικού ΑΕΠ (πρώτη φορά ιστορικά ξεπέρασε το 20%) την ίδια στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 10,4% και ο ευρωπαϊκός στο 2,4%. Αυτό σημαίνει ότι 1 στα 5 ευρώ που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος προέρχεται από τον τουριστικό τομέα. Τα έξοδα των επισκεπτών αντιπροσωπεύουν το 27,9% των συνολικών εξαγωγών. Επιπλέον, το ένα τέταρτο του συνόλου της απασχόλησης στην Ελλάδα βασίζεται στον τουριστικό τομέα κάτι που ισοδυναμεί με 988,6 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2019, ο αριθμός αυτός προβλεπόταν να ξεπεράσει το 1 εκατ. για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία του WTTC.
Δεδομένου του διαφαινόμενου προβλήματος, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Ποια μέτρα άμεσης ανακούφισης εξετάζει η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις ζημιωθείσες επιχειρήσεις (αναστολή – «πάγωμα» εισφορών ή οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες) λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι είχαν αποκλειστική συνεργασία με την THOMAS COOK προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για τους ιδίους και τους εργαζόμενους τους;
2) Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κυβέρνηση, μέσω του ΕΟΤ, για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες της πτώχευσης και να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε στην τουριστική αγορά;
3) Ποια υπολογίζεται ότι είναι η επίπτωση της πτώχευσης στα έσοδα του ελληνικού τουριστικού κλάδου, τόσο από τη μη καταβολή των οφειλόμενων ποσών στον ξενοδοχειακό κλάδο και τις διασυνδεόμενες με αυτόν επιχειρήσεις, όσο και από την ακύρωση των επισκέψεων ως το τέλος της παρούσης σεζόν όσο και της επόμενης;
4) Τι επίπτωση αναμένεται να υπάρξει στα δημόσια έσοδα και στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας;
5) Πόσα και ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία και τα λοιπά δικαιώματα της επιχείρησης στη χώρα; Υπάρχουν κατατεθέντα αναπτυξιακά σχέδια από την πτωχευθείσα εταιρεία στις αρμόδιες υπηρεσίες; Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή της Thomas Cook ώστε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία να μην περιέλθουν σε αχρηστία κατά την περίοδο της εκκαθάρισης αλλά να συνεχίσουν να λειτουργούν;
6) Επιβεβαιώνεται ο αριθμός των εργαζομένων στην εν λόγω επιχείρηση; Πώς σχεδιάζει η Κυβέρνηση την άμεση εργασιακή αποκατάσταση όσων μείνουν άνεργοι;
7) Υπάρχει πρόθεση και δυνατότητα από το Υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίξει νομικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε νομικές ενέργειες που πιθανώς να χρειαστεί να γίνουν στην έδρα της επιχείρησης; Υπάρχει η πρόθεση σε συνεργασία με άλλες τουριστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδιώξουν να βρεθούν λύσεις για τις ζημιωθείσες επιχειρήσεις της ΕΕ με ομοιόμορφο τρόπο;
8) Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση ενημέρωση και καθοδήγηση του τουριστικού κόσμου για τη διαμορφούμενη κατάσταση, ώστε να διαχειριστούν με αλληλεγγύη και ψυχραιμία τους ταξιδιώτες που επλήγησαν;
Οι ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου,Γιώργος Φραγγίδης,Δημήτρης Μπιάγκης,Απόστολος Πάνας,
Μιχάλης Κατρίνης,Κώστας Σκανδαλίδης,Γιώργος Μουλκιώτης,Ανδρέας Λοβέρδος,Γιώργος Αρβανιτίδης,Χαρά Κεφαλίδου,Δημήτρης Κωνσταντόπουλος,Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος,Ευαγγελία Λιακούλη,Μπουρχάν Μπαράν και Ανδρέας Πουλάς.