Skip links

Κεγκέρογλου : Όραμα μας οι περισσότερο ασφαλείς, υγιείς και παραγωγικοί χώροι εργασίας 10/10/14

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο η 2η Ημερίδα με θέμα: "Ευρωπαϊκή Εκστρατεία 2014-2015. Διαχείριση του Άγχους σε Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους εργασίας" που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ατλαντίς ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

atlantis

Ο κ. Κεγκέρογλου αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην ημερίδα τους ενημέρωσε πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση στην ΕΕ με εκείνες τις συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες θεωρούν πως δεν χρειάζεται η ΕΕ να παρέχει κονδύλια για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Και είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την Ελληνική Προεδρία που επιμείναμε και πετύχαμε τη συνέχιση αυτής της πολιτικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

ο Υφυπουργός συνέχισε λέγοντας πως η επιλογή του Κεντρικού θέματος  για τη διετία 2014-2015 είναι απόλυτα επίκαιρη και σημαντική αφού οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το άγχος στην εργασία συγκαταλέγονται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας ενώ ανέλυσε σε ποιούς τομείς της εργασίας επηρεάζουν οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το εργασιακό άγχος.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε πρόσφατες πανευρωπαϊκές έρευνες, όπως αυτές που διεξάγονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, που αναδεικνύουν ως συνήθεις αιτίες του προβλήματος:
–    τον προβληματικό σχεδιασμό, την κακή οργάνωση και διαχείριση της εργασίας, καθώς και
–    το μη υγιές κοινωνικό πλαίσιο της εργασίας,  

–    το μη υγιές κοινωνικό πλαίσιο της εργασίας,  

Σύμφωνα μάλιστα με τις απόψεις των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, καθώς και η πλειοψηφία των διοικητικών στελεχών των επιχειρήσεων που απάντησαν στη σχετική έρευνα εκφράζει ρητά όπως σημείωσε ο Υφυπουργός:
–    τις σοβαρές ανησυχίες τους σχετικά με το εργασιακό άγχος στους χώρους εργασίας τους και
–    την έλλειψη θέσπισης εκ μέρους των επιχειρήσεων συγκεκριμένων διαδικασιών για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και του άγχους στην εργασία.

Ο κ. Κεγκέρογλου συνεχίζοντας την ομιλία του επεσήμανε πως στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, καθίστανται αναγκαία η προώθηση και η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων σε συνδυασμό με τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Επίσης καθίσταται περισσότερο από επιτακτικό σήμερα να προωθήσουμε άμεσα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις επιχειρήσεις και να αντιμετωπίσουμε με τρόπο αποτελεσματικό τους νέους αναδυόμενους κινδύνους στην εργασία στους οποίους συμπεριλαμβάνονται το άγχος και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι, ενώ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πως στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας  14 δράσεις για τη διετία 2014-2015.

Τέλος κλείνοντας την ομιλία του τόνισε τη βούλησή του ίδιου και του Υπουργείου  να εργαστούν από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την επίτευξη των στόχων και την επιτυχία της ευρωπαϊκής εκστρατείας.

«Παράλληλα μέσω της εθνικής στρατηγικής 2015-2017 που προωθούμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε το κοινό μας όραμα για: «περισσότερο ασφαλείς, υγιείς και παραγωγικούς χώρους εργασίας», κατέληξε ο κ. Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά η ομιλία του Υφυπουργού Εργασίας  Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της  πανευρωπαϊκής εκστρατείας «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας» 2014-2015 με κεντρικό θέμα την «Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία».
Στο σημείο αυτό θεωρώ καθήκον μου να σας ενημερώσω ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση στην ΕΕ με εκείνες τις συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες θεωρούν πως δεν χρειάζεται η ΕΕ να παρέχει κονδύλια για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Και είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την Ελληνική Προεδρία που επιμείναμε και πετύχαμε τη συνέχιση αυτής της πολιτικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
Είχα την χαρά να συμμετάσχω στις 7 Απριλίου στις Βρυξέλλες στην επίσημη έναρξη της ευρωπαϊκής εκστρατείας 2014-2015 μαζί με τον Επίτροπο Λάζλο Άντορ (Lazlo Andor) και τη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δρ. Χριστίνα Σέντλατσεκ (Dr Christa Sedlatschek).
Επίσης είχα την τιμή να κηρύξω την έναρξη της «1ης Ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης» για θέματα «διαχείρισης του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία» που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με το Εθνικό Δίκτυο Πληροφόρησης.
Στην ημερίδα συμμετείχαν  εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ κλπ), και ειδικοί πάνω σε ζητήματα άγχους και ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία.
Η επιλογή του Κεντρικού θέματος  για τη διετία 2014-2015 είναι απόλυτα επίκαιρη και σημαντική αφού οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το άγχος στην εργασία συγκαταλέγονται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.
Συγκεκριμένα:
    το άγχος είναι το δεύτερο συχνότερο πρόβλημα που σχετίζεται με τις συνθήκες επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας στην Ευρώπη,  
    θεωρείται από τους μισούς περίπου ευρωπαίους εργαζόμενους ως σύνηθες φαινόμενο στον χώρο εργασίας τους και
    ευθύνεται περίπου για τις μισές χαμένες εργάσιμες ημέρες.     

Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το εργασιακό άγχος επηρεάζουν σημαντικά:
–    την υγεία των ατόμων στον χώρο εργασίας τους,
–    την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και
–    τις εθνικές οικονομίες των Κρατών-Μελών
αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της,
αφού εξαιτίας τους έχει αποδειχθεί ότι προκαλούνται αρνητικά ψυχολογικά, σωματικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα.  

Πρόσφατες πανευρωπαϊκές έρευνες, όπως αυτές που διεξάγονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, αναδεικνύουν ως συνήθεις αιτίες του προβλήματος:
–    τον προβληματικό σχεδιασμό, την κακή οργάνωση και διαχείριση της εργασίας, καθώς και
–    το μη υγιές κοινωνικό πλαίσιο της εργασίας,  
Σύμφωνα με τις απόψεις των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, καθώς και η πλειοψηφία των διοικητικών στελεχών των επιχειρήσεων που απάντησαν στη σχετική έρευνα εκφράζει ρητά:
–    τις σοβαρές ανησυχίες τους σχετικά με το εργασιακό άγχος στους χώρους εργασίας τους και
–    την έλλειψη θέσπισης εκ μέρους των επιχειρήσεων συγκεκριμένων διαδικασιών για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και του άγχους στην εργασία.
Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, καθίστανται αναγκαία η προώθηση και η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων σε συνδυασμό με τη βελτίωση της παραγωγικότητας.
Επίσης καθίσταται περισσότερο από επιτακτικό σήμερα να προωθήσουμε άμεσα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις επιχειρήσεις και να αντιμετωπίσουμε με τρόπο αποτελεσματικό τους νέους αναδυόμενους κινδύνους στην εργασία στους οποίους συμπεριλαμβάνονται το άγχος και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι.
Η Ευρωπαϊκή εκστρατεία, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί το θέμα και να προαχθεί στις επιχειρήσεις η ανάγκη να αντιμετωπισθούν άμεσα οι κίνδυνοι αυτοί προς όφελος όλων: εργαζομένων, εργοδοτών και εθνικών οικονομιών και κοινωνιών σε όλη την Ευρώπη.
Λαμβάνοντας δε υπόψη την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και τις ραγδαίες εξελίξεις στον κόσμο της εργασίας, καθίσταται περισσότερο από επιτακτικό σήμερα:
–    να κατανοήσουμε το γεγονός ότι όταν
οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το άγχος στην εργασία αντιμετωπίζονται ως οργανωτικό ζήτημα
και όχι ως προσωπική αδυναμία,
μπορούν να είναι εξίσου διαχειρίσιμο θέμα
με οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κίνδυνο,
–    να ενημερώσουμε σωστά, να ευαισθητοποιήσουμε και να  προσφέρουμε κατευθυντήριες αρχές, συμβουλές και τεχνική υποστήριξη (με τη διάδοση καλών πρακτικών και αξιόπιστων πρακτικών εργαλείων) προς τους εργοδότες, τα διοικητικά στελέχη, τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους,
–    να προάγουμε την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων αυτών στη βάση μιας συστηματικής και συμμετοχικής προσέγγισης που στηρίζεται στην πρόληψη και ως αναπόσπαστο τμήμα
της συνολικής διαδικασίας εκτίμησης και διαχείρισης όλων των άλλων κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας  14 δράσεις για τη διετία 2014-2015 . Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας και του Υπουργείου  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με την αφορμή τη σημερινή εκδήλωσης θα ήθελα να συγχαρώ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία:

–    για τη συγκεκριμένη αυτή πρωτοβουλία του,
–    για το σύνολο του σημαντικότατου και πολύχρονου έργου του όσον αφορά στην προαγωγή των θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και τη διαμόρφωση και καλλιέργεια παιδείας πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων και
–    για τη συνεχή υποστήριξη που προσφέρει αμέριστα στα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και στις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι
Θέλω να τονίσω τη βούλησή μας να εργαστούμε από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την επίτευξη των στόχων και την επιτυχία της ευρωπαϊκής εκστρατείας. Παράλληλα μέσω της εθνικής στρατηγικής 2015-2017 που προωθούμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε το κοινό μας όραμα για:

«περισσότερο ασφαλείς, υγιείς και παραγωγικούς χώρους εργασίας».

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα