ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΘ’
Δευτέρα 5 Ιουνίου 2006
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εισερχόμαστε στη συζήτηση της πρώτης με αριθμό 732/29.5.2006 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας των οριστικών δικαιωμάτων των αγροτών.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου έχει ως εξής:
«Οι δισκέτες με τα ονόματα των δικαιούχων των οριστικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης επιστράφηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ δύο φορές, λόγω των λαθών και των παραλείψεών τους.
Με την καθυστέρηση που υπήρξε μέχρι σήμερα κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, με αποτέλεσμα είτε να χαθούν τα δικαιώματα για πολλούς παραγωγούς, είτε να μην πάρουν οι παραγωγοί το σύνολο των δικαιωμάτων που δικαιούνται.
Επειδή μόλις τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται από τις ΕΑΣ και μάλιστα με πολλά προβλήματα η διαδικασία που προβλέπεται για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και επειδή ο χρόνος που απομένει μέχρι την 5η Ιουνίου είναι ελάχιστος και δεν επαρκεί
Ερωτάστε, κύριε Υπουργέ:
1. Αν προτίθεστε να ζητήσετε παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργοποίηση των οριστικών δικαιωμάτων;
2. Σε ποιές άλλες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να διασφαλιστούν οι ενισχύσεις των παραγωγών με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους;»
Στην ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντός.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, πολλές φορές απαντώντας σε ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο έχουμε πει ότι η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης είναι μία πολύπλοκη και πολύ δύσκολη διαδικασία, δεδομένου ότι ξεφεύγουμε από το προηγούμενο καθεστώς -καθεστώς όπου πληρώνονταν οι επιδοτήσεις διαφορετικά για αροτραίες, για ζώα, διαφορετικά για επιλέξιμα- και πάμε σε ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς, όπου όλες οι επιδοτήσεις των αγροτών θα καταβάλλονται υπό μορφή ενιαίας ενίσχυσης.
Φανταστείτε ότι εκδώσαμε οριστικά δικαιώματα για ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα. Ουσιαστικά μιλάμε για τις επιδοτήσεις που θα εισπράττουν από το 2006 έως το 2013, όταν άλλες χώρες που έχουν πιο ανεπτυγμένο διοικητικό μηχανισμό, που έχουν πολύ μικρότερο αγροτικό πληθυσμό από ό,τι έχουμε εμείς, δεν προχώρησαν ακόμη στην έκδοση, στην ανακοίνωση και στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των δικών τους αγροτών.
Όσον αφορά τις ερωτήσεις που θέσατε, θέλω να πω ότι η πορεία συμπλήρωσης και υποβολής των αιτήσεων ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης από τους δικαιούχους αγρότες εξελίσσεται ομαλά, εξελίσσεται κανονικά στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, μέσα στα πλαίσια των προθεσμιών που έχουν τεθεί.
Οι περισσότερες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρησης και προχωρούν στην περαιτέρω προβλεπόμενη φάση. Ωστόσο, επειδή εντοπίζονται και ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης -και αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί όλες οι ενώσεις δεν έχουν προχωρήσει με τους ίδιους ρυθμούς- αποφασίσαμε να αποδεχθούμε μία ολιγοήμερη χρονική δυνατότητα διευκόλυνσης της καταχώρησης των συμπληρωμένων αιτήσεων ενεργοποίησης, έτσι ώστε να ανταποκριθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι, καθώς και οι ΕΑΣ, στη διαδικασία διασφάλισης των επιδοτήσεων των παραγωγών μέχρι το 2013.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα το οποίο θέτετε, σας λέμε ότι παρακολουθούμε τη διαδικασία σε όλες τις ενώσεις της χώρας. Εντοπίζουμε σημεία, τα οποία χρήζουν χειρισμού ή έχουν κάποια προβλήματα και δίνουμε οδηγίες, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες, να προχωρήσουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, να ενεργοποιηθούν κανονικά τα δικαιώματα των αγροτών, ώστε όλοι οι αγρότες να εισπράξουν από το 2006 έως το 2013 τα δικαιώματα και τις ενισχύσεις που τους αναλογούν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, πολλές φορές πραγματικά σας έχω θέσει το θέμα και έχετε υποστηρίξει ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρυθμούς υλοποίησης της ΚΑΠ. Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική. Είναι διαφορετική, γιατί υπάρχουν πολλά κενά που έχουν να κάνουν με τον υποστηρικτικό μηχανισμό από τη μια μεριά και από την άλλη με το σύνολο των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έχουν μπει από την πλευρά του Υπουργείου.
Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Θα σας δώσω ορισμένα νούμερα και θα καταθέσω τα στοιχεία για το Νομό Ηρακλείου. Από τους 70.000 και πλέον δικαιούχους του Νομού Ηρακλείου μέχρι και σήμερα έχουν προσέλθει μόνο οι 43.300 στις ενώσεις του νομού, ποσοστό 61,8%. Πόσες αιτήσεις έχουν καταχωρηθεί; Το νούμερο είναι απογοητευτικό. Μόνο 2.000, δηλαδή 2,8%.
Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεν ολιγοήμερη παράταση, που καλώς δώσατε μέχρι τις 15 Ιουνίου, δεν θα φτάσει ούτως ώστε να ενεργοποιήσουμε το σύνολο των δικαιωμάτων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι στις 15 Ιουνίου που πρέπει οι ΕΑΣ να δώσουν στις αρμόδιες διευθύνσεις της Νομαρχίας το δείγμα για να αρχίσουν οι επιτόπιοι έλεγχοι, οι οποίοι πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 15 Αυγούστου, δεν θα υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος.
Αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν οι αριθμοί και πιστεύω ότι πρέπει να μετατοπιστούν όλες οι ημερομηνίες που προβλέπονται μέχρι και τον επιτόπιο έλεγχο κατά ένα μεγαλύτερο διάστημα από το δεκαήμερο το οποίο δώσατε. Έτσι και αλλιώς μέχρι την 1.12.2006, που αρχίζει η πληρωμή των δικαιούχων, υπάρχει αρκετό διάστημα.
Κάντε το τώρα κύριε Υπουργέ, αφού δεν προβήκατε στις απαραίτητες ενέργειες όταν έπρεπε. Τι θέλω να πω με αυτό; Θυμίζω ότι για τα πανωτόκια, για μια ρύθμιση αμφιβόλου αποτελεσματικότητας όπως αποδεικνύεται στην πράξη, δαπανήθηκαν…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
… πολλές εκατοντάδες ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα, προκειμένου να τη διαφημίσει. Για την ΚΑΠ, που αφορά -όπως πολύ σωστά είπατε- 1.100.000 αγρότες και μέχρι το 2013, δεν έγινε η ανάλογη καμπάνια. Δεν είδαμε κανένα σποτ στην τηλεόραση, κάποιο ραδιοφωνικό μήνυμα, κάποια καταχώρηση σε εφημερίδα, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι παραγωγοί, οι οποίοι –και τελειώνω με αυτό, κύριε Υπουργέ- πιστεύουν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η όλη γραφειοκρατία του Υπουργείου μπαίνει για να αυξηθεί το εθνικό απόθεμα, το οποίο δεν θα πάει στους ίδιους φυσικά, αλλά θα πάει σε κάποιους άλλους δικαιούχους και ζητούν τη διευκρίνιση όλων των κανόνων με τους οποίους θα μοιραστεί αυτό το εθνικό απόθεμα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για να δευτερολογήσετε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχάς θέλω να σας πω ότι αποδεχθήκατε και εσείς πως πρόκειται για μία πολυσύνθετη διαδικασία, μία διαδικασία την οποία δεν καθορίζουμε εμείς ως χώρα, αλλά επιβάλλεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλω μάλιστα να σας πω ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις απλοποιήσαμε πλέον του δέοντος τις διαδικασίες, έτσι ώστε να μην έχουμε περαιτέρω προβλήματα. Πρέπει να πούμε ότι αυτή η διαδικασία γίνεται πολύ πιο δύσκολη, διότι και τα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ της περιόδου 2000-2002 που βρήκαμε δεν ήταν σε καλή μορφή, όμως και τα μητρώα –όπως γνωρίζετε πολύ καλά- και ιδιαίτερα στη δική σας πατρίδα, το Ηράκλειο, το ελαιοκομικό μητρώο, το αμπελουργικό μητρώο παρουσιάζουν σωρεία προβλημάτων.
Από εκεί ξεκινήσαμε και προσπαθούμε συνεχώς να διορθώνουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να καλύπτουμε τις όποιες ελλείψεις έχουν βρεθεί.
Θέλω να σας πω ότι εμείς δώσαμε μια ολιγοήμερη παράταση. Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών όσον αφορά το ρυθμό υλοποίησης της εργασίας αυτής, τον οποίο παρακολουθούμε, θέλω να σας πω ότι κινούνται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και πιστεύουμε ότι η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στα όρια που θέτουμε.
Επειδή όμως μιλήσατε και για δύο άλλα θέματα, θα δώσω μονολεκτικές απαντήσεις λέγοντας ότι όσον αφορά τη ρύθμιση για τα πανωτόκια, εάν για σας 500 δισεκατομμύρια δραχμές, μισό τρισεκατομμύριο δραχμές είναι μια αμελητέα ποσότητα, για μας είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να σας πω ότι στην κυριολεξία έχουν σωθεί οικογένειες αγροτών από την καταστροφή.
Για δε το Εθνικό Απόθεμα έχουμε συζητήσει πολλές φορές εδώ και έχουμε πει ότι είναι απαραίτητο για να ενισχύσουμε επενδύσεις στη γεωργία, να δώσουμε δηλαδή δικαιώματα σ’ αυτούς οι οποίοι επενδύουν στον αγροτικό τομέα και για να ενισχύσουμε κυρίως –και αυτό είναι το πολύ σημαντικό- νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα και δεν έχουν δικαιώματα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Όχι όμως να τα λαμβάνετε από αυτούς που δεν έχουν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είναι ξεκάθαρο το πού θα δοθεί το Εθνικό Απόθεμα. Προβλέπεται από τις διαδικασίες και από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας πληροφορώ ότι η κατανομή του Εθνικού Αποθέματος θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και ότι θα δοθεί η δυνατότητα μέσω του Εθνικού Αποθέματος αρκετοί νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν με το επάγγελμα του αγρότη και να μπει νέο αίμα στην ελληνική γεωργία.