Στο νέο ευρωπαϊκό πεδίο που διαμορφώνεται με την είσοδο στην Ε.Ε. των 10 νέων χώρων, προβάλει ως αδήριτη ανάγκη η καθοριστική ενίσχυση των πολιτικών οικονομικής σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής.
Η πολιτική αυτή προϋποθέτει την άρση των θεσμικών δυσλειτουργιών και διοικητικών αδυναμιών σε ευρωπαϊκό αλλά κυρίως σε εθνικό επίπεδο.
Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας μας με στόχο την αποτελεσματικότητα και την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων απαιτεί την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών και την λήψη των αποφάσεων στο πιο κοντινό , επίπεδο στους πολίτες .
Αυτή η διοικητική αναδιάρθρωση μπορεί να είναι πετυχημένη μόνο αν στηριχθεί στην μέχρι τώρα εμπειρία , αναβαθμίζοντας τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης και διευρύνοντας το ρόλο τους , στο πλαίσιο των πραγματικών δεδομένων της χώρας μας , με τις γεωμορφολογικές και κοινωνικοοικονομικές ιδιαιτερότητες της .
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, θεσμός που η ίδια η κοινωνία
διεκδίκησε και θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1994, μαζί με την ανασυγκρότηση του Α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης αποτέλεσε και αποτελεί σημαντικό βήμα για την μετεξέλιξη του κράτους , σε κράτος στρατηγείο, αποχαρακτηρίζοντας τη διοικητική δομή της χώρας από τη συγκεντρωτική τάση, η οποία ωστόσο κατάφερε να επιβιώσει και να παραμείνει ισχυρή μέχρι σήμερα .
Ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και στην περιφερειακή ανάπτυξη δεν είναι απλά σημαντικός , αποδείχτηκε και αποτελεσματικός όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία απροφητικότητας των προγραμμάτων , γεγονός το οποίο φαίνεται να κατανοούν όλα τα κόμματα ακόμα και η Ν.Δ. , η οποία αρχικά ήταν αντίθετη με το θεσμό .
Η μέχρι σήμερα λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης παρά την αφαίρεση αρμοδιοτήτων , τα αναπόφευκτα λάθη, την έλλειψη επαρκών μέσων , πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, υπήρξε απόλυτα επιτυχής, γι΄ αυτό και καταξιώθηκε στη συνείδηση των πολιτών.
Η μετεξέλιξη της αυτοδιοίκησης 2ου βαθμού μετά τον επιτυχημένο κύκλο που διήνυσε οφείλει να ξεκινήσει τώρα . Χωρίς πειραματισμούς με διάλογο και σύνθεση ,ενώνοντας τις δυνάμεις μας, αξιοποιώντας το παρελθόν και το παρόν , να πετύχουμε το καλύτερο για το μέλλον .
Η αυτοδιοίκηση 2ου βαθμού πρέπει να καταστεί ικανή να αντεπεξέλθει στο σύγχρονο περιφερειακό αναπτυξιακό της ρόλο που προσδιορίζεται από τις εξελίξεις στην Ε.Ε., παράλληλα με νομαρχιακές διοικητικές δομές που απαιτούνται από την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη .
Οι Νομάρχες ,οι νομαρχιακοί σύμβουλοι ,όλα τα στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που έχουν τις εμπειρίες από τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο του θεσμού , μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην μετεξέλιξη του .
Ιδιαίτερη συμβολή μπορούν να έχουν οι πρώην Νομάρχες , οι πρώην και νυν νομαρχιακοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί βουλευτές .
Προσωπικά θα ανταποκριθώ μέσα από τις διαδικασίες που θα δρομολογηθούν με την κατάθεση των εμπειριών μου και των απόψεων μου.
Η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις άφησε να εννοηθεί ότι θα συζητήσει με την ΕΝΑΕ για το μέλλον του θεσμού .
Όλοι εμείς που υπηρετήσαμε και υπηρετούμε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αναμένουμε απλώς , θα πρέπει να επιδιώξουμε και να προσδιορίσουμε τις εξελίξεις .
Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Νομαρχιακός Σύμβουλος Ηρακλείου