Τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν σήμερα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, που σε συνδυασμό με τα φαινόμενα κερδοσκοπίας οδηγούν σε μεγάλη επιβάρυνση τους, φέρνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε αδιέξοδο και ταυτόχρονα προκαλούν ασφυξία στην αγορά.
Η Κυβέρνηση ως τώρα επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ακριβώς με τον τρόπο που «ξόρκιζε» στο προεκλογικό της πρόγραμμα.
Με τηλεοπτικές εμφανίσεις Υπουργών, με απειλές, με φοβέρες, με δήθεν συμφωνίες κυρίων, με το νέο ΣΔΟΕ που δημιούργησε το Υπ. Οικονομικών.
Έτσι το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αποδεικνύουν την αδυναμία και την ανεπάρκειά τους.
Βέβαια για την κυβέρνηση υπάρχουν και οι εύκολες δικαιολογίες. «Φταίει κυρίως η διεθνής άνοδος της τιμής του πετρελαίου».
Πράγματι, η αύξηση στα καύσιμα δημιουργεί προβλήματα και συμβάλλει στην ακρίβεια.
Όμως, οφείλεται εξ ολοκλήρου αυτή στις αυξημένες διεθνείς τιμές ή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν; και
Αρκεί αυτή για να δικαιολογήσει την έξαρση της ακρίβειας ή υπάρχουν και σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες;
Τα πρόσφατα στοιχεία της Ε.Ε. απαντούν στα ερωτήματά μας.
Τους τελευταίους 8 μήνες οι προ φόρων τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν στην Ελλάδα πολύ περισσότερο από ότι στα 25 κράτη – μέλη.
Στο πετρέλαιο κίνησης από την 11η θέση είμαστε σήμερα στην 2η ακριβότερη, ενώ στην αμόλυβδη βενζίνη από την 8η θέση βρισκόμαστε στην 4η ακριβότερη.
Σύμφωνα με την Eurostat ο Γενικός Δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στην Ελλάδα μεταξύ Ιουλίου 2004 – Ιουλίου 2005 κατά 3,9%.ΣτηνΕυρωζώνη όμως αυξήθηκε κατά 2,2% και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 2,1% μόνο. Και εκείνοι βεβαίως βιώνουν την ενεργειακή κρίση. Κι όμως οι αυξήσεις είναι αναλογικά πολύ μικρότερες (π.χ. ο Δείκτης τροφίμων στην Ελλάδα είναι αυξημένος για το ίδιο χρονικό διάστημα κατά 0,8% και στην Ευρωζώνη κατά 0,3%. Ο Δείκτης ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 15% και στην Ευρωζώνη κατά 11%. Ο Δείκτης ρουχισμού αυξήθηκε κατά 6,5% στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,5%).
Γίνεται φανερό ότι στην Ελλάδα οι τιμές αυξάνονται πολύ περισσότερο απ’ ότι στην Ε.Ε. και η έξαρση της ακρίβειας δεν οφείλεται εξ ολοκλήρου στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.
Σαφέστατα λοιπόν υπάρχουν σοβαρές και μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες για τη τη διόγκωση των επιπτώσεων στον έλληνα καταναλωτή.
Με τη γενικότερη οικονομική πολιτική που ακολουθείται, έχει δημιουργηθεί απαισιοδοξία σ’ όλους τους έλληνες.
Η αφαίρεση εισοδήματος από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικροεπιχειρηματίες και τους αγρότες και η ενίσχυση των ισχυρών, είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της Κυβέρνησης.
Η κατάσταση που δημιουργείται μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί.
Χρειάζονται πρωτοβουλίες και μέτρα, στα πλαίσια μιας άλλης οικονομικής πολιτικής.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις και θέσεις.
Η έλλειψη στόχων και στρατηγικής, ακόμη και αν δεχτούμε ότι υπάρχει πολιτική βούληση, καθιστά την Κυβέρνηση αδύναμη να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και να ενισχύσει το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας.
Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου