Skip links

Η Κυβέρνηση αρνείται να συμμορφωθεί σε Αποφάσεις Ανώτατων Δικαστηρίων που διατάζουν εξομοίωση ορίων ηλικίας πατέρων & μητέρων ανηλίκων παιδιών & για το 2010

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης 317/2020 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία δικαιώνεται άνδρας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος το 2010 είχε 25 έτη ασφάλισης και ανήλικο τέκνο και ζητούσε να συνταξιοδοτηθεί στο ηλικιακό όριο που προέβλεπε η νομοθεσία για τις μητέρες ανηλίκων παιδιών -δημοσίους υπαλλήλους.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι μετά την καταδικαστική απόφαση της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2009 για άνιση μεταχείριση των φύλων στο Ελληνικό Δημόσιο, η ελληνική Πολιτεία με το ν. 3865/2010 εξομοίωσε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ανδρών – πατέρων και γυναικών-μητέρων ανηλίκων παιδιών.
Η εξομοίωση αυτή, ωστόσο, αφορά όσους/όσες συμπλήρωναν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το 2011 και εφεξής. Η μεγάλη σημασία της απόφασής του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι επεκτείνει την  εξομοίωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και στο έτος 2010 και μάλιστα  βάσει του ίδιου σκεπτικού με εκείνο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Κατόπιν αυτών, ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε την υποχρέωση της Πολιτείας να συμμορφωθεί στις δικαστικές αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, τόσο της Ευρώπης όσο και της χώρας μας, καλύπτοντας όλες τις ανάλογες περιπτώσεις ασφαλισμένων ανδρών και καταργώντας την αρνητική διάκριση σε βάρος των ανδρών ασφαλισμένων- πατέρων για το έτος 2010.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Τσακλόγλου, μολονότι σε θεωρητικό επίπεδο αναγνώρισε την αναγκαιότητα διασφάλισης της ισότητας των φύλων, απάντησε ότι οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορούν αποκλειστικά και μόνο στους διαδίκους και αρνήθηκε τη συνολική εφαρμογή της απόφασης 317/2020.
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα