Η οικονομία και το περιβάλλον βρίσκονται σε κρίση ταυτόχρονα με τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές απειλές και προκλήσεις έχουν πλανητικό χαρακτήρα.
Η Ελλάδα απέναντι σε αυτή την απαξίωση του περιβάλλοντος επιβάλλεται να αλλάξει το αναπτυξιακό πρότυπο πάνω στο οποίο είχε βασιστεί.
Η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, η παιδεία, οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία και η ποιότητα, είναι απαραίτητες για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία και να προλάβουμε το τρένο του μέλλοντος.
Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί απέναντι στην αδιέξοδη επιλογή της φτηνής εργασίας, της κατάχρησης των φυσικών πόρων, της άδικης αναδιανομής.
Σήμερα, η πράσινη ανάπτυξη είναι μια σημαντική εναλλακτική λύση για να βελτιωθεί το βιοτικό μας επίπεδο, να ενδυναμωθεί η κοινωνική συνοχή, να δοθεί μια δυναμική προοπτική στην Ελλάδα και να συμβάλει η χώρα στην παγκόσμια προσπάθεια για ένα ασφαλές και μακροχρόνια βιώσιμο περιβάλλον.
Η πραγματοποίηση του οράματος αυτού προϋποθέτει την επένδυση στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας μας αλλά και στον άνθρωπο, στη δημιουργικότητα και τη φαντασία του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση αυτή θα παράξει νέο πλούτο, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, θα εγγυηθεί αξιοπρεπή εισοδήματα σε όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Θα διασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής για την κοινωνία σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα αξίζει και να εργαζόμαστε.
Η περιβαλλοντική διάσταση πρέπει να διαπερνά όλο τον σχεδιασμό για όλους τους τομείς: τις δημόσιες επενδύσεις, την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, τις συγκοινωνίες, την ενεργειακή πολιτική, την φορολογική πολιτική, την επιχειρηματικότητα, την αγροτική οικονομία, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και τον τουρισμό.
Είναι φανερό ότι πρέπει και θα αναθεωρηθούν τα πάντα: Οι στόχοι, ο σχεδιασμός, ο τρόπος ζωής αλλά κυρίως ο τρόπος σκέψης.
Η ολόπλευρη ανάπτυξη που προδιαγράφεται με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να ανοίξει νέα πεδία δράσης και νέες αγορές για τους δημιουργικούς επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, συνδυάζοντας την ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου με την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
Οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις ήδη άρχισαν να πρασινίζουν την πολιτική τους και τις προτεραιότητες τους προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν του 20% του πακέτου Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κρίσης σε δράσεις Πράσινης Ανάπτυξης.
Οι κομμουνιστο-καπιταλιστές Κινέζοι διαθέτουν πάνω από 220 δις δολάρια , δηλ. το 38% του προγράμματός τους. Ανάλογα, η Γαλλία διαθέτει το 215 και η Γερμανία το 13%. Πρόσφατη έκθεση οικονομολόγων της Ε.Ε. εκτίμησε ότι κάθε χρόνο, από την υποβάθμιση των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα των δασών, σε παγκόσμιο επίπεδο χάνουμε πάνω από 3,5 τρις δολάρια.
Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε 20 χρόνια θα χρειαζόμαστε 45% περισσότερη ενέργεια, το πετρέλαιο θα ανέβει στα 180 δολ. το βαρέλι, 1 δις άνθρωποι θα ζουν με λιγότερα από 1 δολ. την ημέρα και άλλα 3 δις με λιγότερα από 2 δολ. την ημέρα.
Γίνεται φανερό ότι στη χώρα μας ήδη είμαστε πίσω και πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.
Απέναντι σε αυτή την πρόκληση η Κρήτη θα πρέπει να είναι πρωτοπόρα για την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας.
Πραγματικά η Κρήτη με την γεωγραφική της θέση, τον φυσικό της πλούτο, τον πολιτισμό της, την ιστορία της, τα μνημεία της και κυρίως τους δυναμικούς ανθρώπους της, τους Κρητικούς της Κρήτης, έχει όλες της προϋποθέσεις για να πάει ψηλά.
Σήμερα μπροστά σε μια νέα αφετηρία οφείλουν όλοι ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση ή από νομό καταγωγής να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο της δράσης τους.
Να διεκδικήσουν όχι μόνο το ένα ή το άλλο έργο για το νησί αλλά να απαιτήσουν τη διάθεση των απαραίτητων πόρων και κυρίως την ευθύνη να αποφασίζει, να σχεδιάζει και να υλοποιεί η ίδια η Κρήτη το μέλλον και την ανάπτυξη της.
Η παγκρήτια πράσινη ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει το νέο μεγάλο όραμα για το νησί και τους Κρητικούς.
Συνάντηση Βασίλη Κεγκέρογλου με τον σύλλογο σεισμόπληκτων η ΕΛΠΙΔΑ
Η συνάντηση του Βασίλη Κεγκέρογλου με τον σύλλογο σεισμόπληκτων η ΕΛΠΙΔΑ είναι η πρώτη συνάντηση με συλλογικό φορέα που πραγματοποίησε