Η Πατρίδα μας, μετά από μια δεκαετία βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης, βρίσκεται πάλι αντιμέτωπη με έντονα προβλήματα και νέες προκλήσεις. Η χώρα βιώνει κρίση οικονομική, υγειονομική, κοινωνική αλλά και πολιτική ενώ ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει και σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία.
Η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν αξιοποίησε τις καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν διεθνώς, αλλά μάλλον επηρεάστηκε από τις αρνητικές, επιλέγοντας, να δώσει το βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας.
Η Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, με περισσή προχειρότητα, δεν αξιοποίησε ούτε την εμπειρία από το 1ο κύμα της πανδημίας και δεν προετοίμασε την χώρα ενόψει του δεύτερου και τρίτου κύματος. Το μεγαλύτερο βέβαια λάθος εξαρχής ήταν ότι δεν στήριξε ουσιαστικά το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία και το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεν αποσυμφόρησε τα μεγάλα τμήματα των σχολείων και άφησε ανεξέλεγκτα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σήμερα, τα Νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική, βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο. Δημιουργούνται λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Η πρωτοβάθμια υγεία δεν αξιοποιείται ώστε να ανακουφιστούν τα Νοσοκομεία. Κλινικές των Δημόσιων Νοσοκομείων κλείνουν για να μετατραπούν σε κλινικές covid.
Οι ασθενείς μένουν αβοήθητοι. Οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης αφήνουν εκτός σχεδιασμού τον Ιδιωτικό Τομέα. Η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού είναι εμφανής. Λίγες προσλήψεις εκτάκτων, που δεν υπηρετούν στην πρώτη γραμμή των Νοσοκομείων. Προβλήματα με τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων, την ορθή ιχνηλάτηση, την ροή των εμβολιασμών, τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών που παραμένουν στο σπίτι, την αξιοπιστία των αποφάσεων αλλά και με το «άνοιξε- κλείσε» της αγοράς.
Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Φιλονικούν για το ποιος συνωστισμός μεταδίδει τον ιό περισσότερο.
Το πολιτικό σκηνικό είναι ζοφερό. Δεν παραδειγματίστηκαν από τις προηγούμενες κρίσεις ούτε από τις επιπτώσεις του διχασμού, της ανευθυνότητας, της απουσίας σχεδίου αλλά και συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Οι πολίτες κουρασμένοι και απογοητευμένοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους, αγωνιούν για τη ζωή τους αλλά και για το μέλλον τους.
Μητσοτάκης και Τσίπρας, χαμένοι στα πολιτικά τους αδιέξοδα, δεν έχουν σχέδιο ούτε για την επόμενη μέρα. Τα αδιέξοδά τους δεν πρέπει να τα πληρώσει η χώρα, όπως έγινε το 2009 και το 2015.
Το Κίνημα Αλλαγής, έγκαιρα κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο, υγειονομικό και οικονομικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ακόμη και τώρα τους καλούμε να συμφωνήσουμε σε ένα αποτελεσματικό ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωριμότερη πλέον, αποφάσισε πακέτο ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα έχει πόρους : από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, τη νέα ΚΑΠ και το SURE που μαζί με τους Εθνικούς πόρους φτάνουν τα 94 δις Ευρώ.
Οι πόροι αυτοί δεν θα αξιοποιηθούν από μόνοι τους. Χρειάζεται σχέδιο και πρόγραμμα αξιοποίησης και όχι απλά ανάλωσης των πόρων.
Η επόμενη μέρα δεν χτίζεται πάνω σε κοινωνικά και οικονομικά ερείπια. Απαιτείται σχέδιο, προετοιμασία και ετοιμότητα
Η Κυβέρνηση απαντά γενικώς και αορίστως, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Προτείναμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης των πόρων με διαφάνεια, με συμμετοχή της κοινωνίας, «μπολιασμένο» με τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας που αποτελούν το μόνο δρόμο διεξόδου από την κρίση.
Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο που θα μας «βγάλει από το τούνελ» της ύφεσης και της φτώχειας και θα οδηγήσει στην ανθρωποκεντρική πρόοδο.
Απαιτείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στο κράτος, την κοινωνία και την οικονομία. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες οι παραγωγοί, οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν την γνώση, τη σύγχρονη τεχνολογία, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές με σεβασμό στο περιβάλλον και να επιτύχουν την κοινωνική συνοχή.
Ανασυγκρότηση του Κοινωνικού κράτους, ενίσχυση του ΕΣΥ. Αναπτυξιακή και παραγωγική αναδιάρθρωση, με κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη και εργασία με ασφάλεια.
Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Παιδεία, μετάβαση στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και νέων , με έμφαση στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.
Ταυτόχρονα με την πανδημία, τη διαφαινόμενη πολιτική κρίση λόγω των αδιεξόδων Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και την ανάγκη της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, η χώρα είναι αντιμέτωπη με σοβαρούς Εθνικούς κινδύνους.
Η Τουρκία, εδώ και καιρό, έχει κλιμακώσει την επιθετικότητα με έμπρακτες διεκδικήσεις, «γκριζάρει» περιοχές κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και προβαίνει σε παράνομες ενέργειες. Θέλει , εκτός του ρόλου της περιφερειακής δύναμης, το ρόλο του ηγέτη και προστάτη όλου του Μουσουλμανικού κόσμου.
Η Ε.Ε αλλά και το ΝΑΤΟ, το προηγούμενο διάστημα, ουσιαστικά ενίσχυσαν την προκλητική συμπεριφορά της. Η Κυβέρνηση, απέναντι σε αυτή την κατάσταση, έδρασε αποσπασματικά, αναποτελεσματικά και χωρίς Εθνική Στρατηγική.
Από το 2019, απαιτήσαμε Εθνική συνεννόηση, σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και χάραξη εθνικής στρατηγικής για να ενδυναμωθεί η χώρα μέσα από ένα αρραγές Εθνικό μέτωπο. Ο Μητσοτάκης δεν το δέχτηκε, πράττοντας όπως ο Τσίπρας για τη συμφωνία των «Πρεσπών».
Μετά την απόφασή των ΗΠΑ για κυρώσεις στην Τουρκία, λόγω των S 400, και την εκλογή Μπάιντεν, η Τουρκία ζήτησε να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες.
Το θεωρήσαμε θετικό βήμα για λόγους ουσίας αλλά και τακτικής, με απαράβατο όρο ότι συζητάμε μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και μάλιστα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Ανησυχούμε: η Τουρκία επιδιώκει να κερδίσει χρόνο έναντι των εξελίξεων, να εμφανιστεί ως διαλλακτική, να αποσείσει την εικόνα του «ταραχοποιού» και φυσικά βάζει ήδη διευρυμένη ατζέντα διεκδικήσεων, συνεχίζοντας τις προκλήσεις.
Ανησυχούμε: στην πρόσφατη επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, παραλείφθηκε η περιοχή από το Ταίναρο και κάτω έως τα δυτικά της Κρήτης και η συνεχόμενη περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης έως εκεί που ξεκινά η συμφωνία με την Αίγυπτο.
Ανησυχούμε: η Κυβέρνηση σιώπησε και αντέδρασε υποτονικά για τα Βαρώσια. Συναίνεση σε λύσεις σε βάρος του Ελληνισμού της Κύπρου, δεν συγχωρείται .
Η χώρα χρειάζεται σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών και την ανακούφιση των πληττόμενων οικονομικά και κοινωνικά πολιτών. Χρειάζεται προετοιμασία, σχεδιασμό και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας μετά την πανδημία. Απαιτείται Εθνική Στρατηγική και ενότητα για την προάσπιση των Εθνικών συμφερόντων της.
Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν θέλουν, δεν μπορούν.
Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, διαχρονικά, έχει αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί διότι έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία και θέτει πάνω από το κομματικό συμφέρον το Εθνικό συμφέρον.
**Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.greekschannel.com/gr