Skip links

Η απόλυτη προστασία της 1ης κατοικίας των αδυνάμων *

Η απόλυτη προστασία της α΄ Κατοικίας για τους αδύναμους συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης και των συνεπειών της είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη.

Αυτό ήταν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου του ΠΑΣΟΚ, ο ν.3869/2010 που προστάτευσε χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά με βάση δικαστικές αποφάσεις οι οποίες έκριναν την πραγματική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και εξέδιδαν αποφάσεις για τη ρύθμιση του δανείου και βεβαίως για την ρευστοποίησή της περιουσίας εφόσον υπάρχει εκτός της α΄ κατοικίας.
Οι του ΣΥΡΙΖΑ και της  Νέας Δημοκρατίας έβαλαν  τον νόμο 3869/10 στο στόχαστρο  και αντί να τον βελτιώσουν στα σημεία που αυτό κρίθηκε αναγκαίο από την εφαρμογή του, τον κατήργησαν και ανακάλυψαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.
Αθροιστικά από 1/7/2019 μέχρι 31/1/2020, έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα  προστασίας α’ κατοικίας 63.516  ενδιαφερόμενοι χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 42.107 χρήστες ενώ έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες 1.928 αιτήσεις.
Η απαγόρευση πλειστηριασμών  α΄ κατοικίας για οφειλόμενα ποσά έως 200.000 που ίσχυε έως το 2013 δεν ήταν μέρος του ν.3869/2010 αλλά είχε κριθεί τότε ως αναγκαίο μέτρο.
Σήμερα μετά από 10 χρόνια κρίσης και ενώ η διακυβέρνηση βγαίνει ή μπορεί να βγει από τα μνημόνια μιας και συνεχίζουν να ισχύουν οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, οι πολίτες και η κοινωνία συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης.
Στο ερώτημα λοιπόν αν υποστηρίζουμε την απόλυτη προστασία της κατοικίας των αδυνάμων απαντούμε πολύ ξεκάθαρα.  ΝΑΙ, είναι κοινωνική ανάγκη και γι’ αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις.
Αναφέρω τέσσερα κρίσιμα σημεία:
α) Οι τράπεζες όταν πωλούν δάνεια ή μεταβιβάζουν την διαχείριση τους σε εταιρείες διαχείρισης και απαιτήσεων πρέπει εκτός των άλλων να ενημερώνουν υποχρεωτικά και για το τίμημα πώλησης ή μεταβίβασης του δανείου μαζί με τους άλλους όρους.
β)Πριν τη πώληση του δανείου από την Τράπεζα αυτή, υποχρεούται να ενημερώσει τον δανειολήπτη για το δικαίωμα του να εξαγοράσει το δάνειο σε ποσό μέχρι 20% προσαυξημένο από το  τίμημα που αποφάσισε να το μεταβιβάσει. Η διαδικασία εξαγοράς από το δανειολήπτη να μπορεί να γίνει και αμέσως μετά την μεταβίβαση του στην εταιρεία διαχείρισης και απαιτήσεων
γ) Ο κάθε δανειολήπτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και κάθε εγγυητής κάτοχος κατοικίας έως 120 τ.μ με προσαρμογή ανάλογα με τα μέλη της οικογένειάς του, δικαιούται  την απόλυτη προστασία της κατοικίας του από πλειστηριασμό με προϋποθέσειςπου άπτονται της οικονομικής του κατάστασης και των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων που τίθενται.
δ) Εφόσον ο δανειολήπτης  διαθέτει και άλλη περιουσία (πλην παραγωγικής) δικαιούται να ζητήσει την προστασία της α’ κατοικίας  μέσω της δικαστικής οδού με δεδομένο οτι η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του μπορεί να ρευστοποιηθεί  με την απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία επίσης θα καθορίζονται οι όροι και το ύψος της δόσης για την νέα ρύθμιση του δανείου.
Η πρόταση μας είναι ολοκληρωμένη και επιτυγχάνει την απόλυτη προστασία της α΄ κατοικίας για όλους τους αδύναμους, για αυτό είναι δίκαιη και αποτελεσματική αλλά χρειάζεται Κυβερνητική βούληση για να προχωρήσει χωρίς δεσμεύσεις σε τραπεζίτες και «κοράκια».

*Δημοσιεύθηκε στις 14/02/2020 στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα