Skip links

Η άρση του αδιεξόδου στον αγροτικό τομέα απαιτεί άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σ. Χατζηγάκη

Ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε για την ελληνική γεωργία είναι δραματικός. Συνεχίστηκε για μια ακόμη χρονιά η αρνητική πορεία της με το πραγματικό αγροτικό εισόδημα να σημειώνει ακόμα και με τα επίσημα στοιχεία μια από τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων ετών.  
Τη δεινή θέση που βρίσκονται οι έλληνες αγρότες, λόγω της συνεχούς μείωσης του αγροτικού εισοδήματος και της δραματικής αύξησης του κόστους παραγωγής, επαληθεύουν στοιχεία που τους φέρνουν στη δεύτερη χαμηλότερη θέση ανάμεσα στους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, όσο αφορά στη διαμόρφωση του εισοδήματός τους τα τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πραγματικό εισόδημα των ελλήνων αγροτών μειώθηκε κατά μέσο  20,4% την περίοδο 2004-2008 όταν την ίδια ώρα στην Ευρώπη το μέσο αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 17,2%.    
Ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας οδηγείται πλέον σε κατάρρευση. Η καθίζηση στις τιμές πολλών βασικών αγροτικών προϊόντων, έχει οδηγήσει σε επίπεδα που ίσχυαν προ δεκαετίας. Από την άλλη, ο πολλαπλασιασμός των τιμών των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των φαρμάκων, αυξάνει ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής.
Ταυτόχρονα, η κυβερνητική ασυνέπεια και ανικανότητα στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στις διαδικασίες πληρωμών και ενισχύσεων προς τους αγρότες, έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αγροτική ανάπτυξη και το μέλλον των αγροτών στη χώρα μας, που ο κλάδος τους κάθε χρόνο συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται, οι άμεσες κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις παρουσίασαν κάμψη κατά 8,2% καθώς για το έτος 2008 ανήλθαν στα 2,659 δις ευρώ έναντι 2,889 δις ευρώ το 2007.   
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση η Κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να παίζει το ρόλο του παρατηρητή. Οφείλει να καταβάλει ουσιαστική προσπάθεια με συγκεκριμένες πράξεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση στην οποία έχει οδηγηθεί η αγροτική οικονομία.
Επειδή η ελληνική γεωργία βρίσκεται πραγματικά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η επιβίωση της είναι επιτακτική, γιατί απ’ αυτήν εξαρτώνται εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Ποια άμεσα συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να στηριχθούν οι έλληνες αγρότες;
  • Αν υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτών προϊόντων και ποια συγκεκριμένα μέτρα προβλέπονται απ’ αυτό για τη νέα καλλιεργητική περίοδο;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα