Skip links

«Ευθύνεστε για την αποτυχία της δακοκτονίας και οφείλετε να εξασφαλίσετε αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς για το χαμένο εισόδημα».

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι η Κυβέρνηση ευθύνεται για την αποτυχία της δακοκτονίας και οφείλει να εξασφαλίσει αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς για το χαμένο εισόδημα.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:   

«Η φετινή χρονιά με ευθύνη της Κυβέρνησης  αποδείχτηκε απολύτως καταστροφική για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης καθώς και άλλων περιοχών της χώρας.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις και οι λάθος χειρισμοί στην οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας είχαν σαν συνέπεια  την μεγάλη μείωση της παραγωγής, την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου με αποτέλεσμα εξευτελιστικές τιμές για το προϊόν και πολύ μεγάλη μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.
Την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη επιβεβαιώνουν τα παρακάτω στοιχεία:
Για την ελαιοκομική περίοδο 2014-2015 η παραγωγή ελαιόλαδου ανήλθε στους 118.000 τόνους, την περίοδο 2015-2016 σε 90.000, την περίοδο 2016-2017 σε 55.000 και την περίοδο 2017-2018 κάτω από 75.000.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τρία (3) χρόνια τώρα δεν έχει προχωρήσει στην έγκαιρη εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την  σωστή  και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις:
α)Στη μεταφορά των πιστώσεων για την έγκαιρη προμήθεια των φυτοπροστατευτικών.
β)Στις διαδικασίες πρόσληψης και τοποθέτησης γεωπόνων, έχουν οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία το πρόγραμμα συλλογικής δακοκτονίες.
Γι’ αυτό, πολλοί παραγωγοί προβαίνουν σε εκτέλεση δικών τους προγραμμάτων δακοκτονίας με υψηλό κόστος και αμφίβολη αποτελεσματικότητα, αφού είναι γνωστό ότι η δακοκτονία πρέπει να είναι καθολική. 
Επιπλέον, η συναίνεση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων της (Υπουργών-Ευρωβουλευτών) στα Ευρωπαϊκά όργανα για αύξηση της αδασμολόγητης εισαγωγής ελαιόλαδου από τρίτες χώρες, όπως η Τυνησία κλπ, συμπιέζει επιπλέον προς τα κάτω  την τιμή του ελαιόλαδου.
Με δεδομένη την τεράστια καταστροφή και την μεγάλη μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. 
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:
-Τι συγκεκριμένο θα πράξετε ως υπεύθυνοι για τη μείωση της παραγωγής και πως θα καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια;
-Ποιες είναι οι ενέργειες της Κυβέρνησης για την έγκαιρη προετοιμασία και την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας τη επόμενη καλλιεργητική περίοδο;».
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα