Skip links

Ερώτηση σχετικά με την άνοδο του τιμαρίθμου

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Η΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΣΤ’
Τρίτη 15 Απριλίου 2008

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εισερχόμεθα στη συζήτηση της με αριθμό 4115/9.1.2008 ερώτησης του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την άνοδο του τιμαρίθμου.

Αναλυτικότερα ο συνάδελφος κ. Κεγκέρογλου αναφέρει στην ερώτησή του:
«Η Κυβέρνηση αφήνει τους πολίτες στην τύχη τους με την ξέφρενη ακρίβεια, που η ίδια ουσιαστικά δημιούργησε.
Οι καταναλωτές, χωρίς την προστασία της πολιτείας, συνεχίζουν να είναι αντιμέτωποι με τα ανεξέλεγκτα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Έτσι, μετά τις ανατιμήσεις σε καύσιμα και εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς, η οικονομική κρίση διογκώθηκε με τον ερχομό του νέου έτους με τις νέες αυξημένες τιμές σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, που επιβαρύνουν περαιτέρω τον ήδη βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό από την αύξηση των έμμεσων φόρων.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, αλλά η Κυβέρνηση αρκείται σε αναποτελεσματικά μέτρα που ουσιαστικά αφήνουν ανεξέλεγκτη την ακρίβεια.
Επειδή οι καταναλωτές βλέπουν το εισόδημά τους συνεχώς να εξανεμίζεται και οδηγούνται όλο και περισσότερο σε δανεισμό και αύξηση των χρεών τους, αλλά και σε αναζήτηση δεύτερης εργασίας και επειδή η προστασία του καταναλωτή και η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού από τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην αγορά προϋποθέτουν πράξεις και όχι μεγαλόστομες δεσμεύσεις, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Πότε και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή της ανεξέλεγκτης ακρίβειας που πλήττει τον Έλληνα καταναλωτή;»
Στην ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριοι συνάδελφοι, όπως είναι γνωστό, ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο οι διεθνείς αβεβαιότητες έχουν ενταθεί και έχουν ενταθεί κυρίως εξαιτίας της αναταραχής που υπάρχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αμερικής, εξαιτίας της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων που υπάρχουν στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων.
Κάτω, λοιπόν, απ’ αυτά τα νέα δεδομένα, τα οποία δημιουργούνται, σε όλες τις χώρες, σε όλες τις οικονομίες, προχωρούν σε αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα επόμενα έτη.
Σύμφωνα λοιπόν και με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να επιταχυνθεί. Από το 2,1% που ήταν η φθινοπωρινή πρόβλεψη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 2,6%.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε μία σειρά από χώρες έχουμε ανάλογες, όπως ανέφερα προηγουμένως, αναθεωρήσεις. Στη Γερμανία από το 2% που προβλεπόταν ο πληθωρισμός το 2008, αναθεωρείται προς τα πάνω στο 2,3%, στην Ισπανία από το 2,9% στο 3,7%, στη Γαλλία από το 1,7% στο 2,4%, στην Ιταλία από το 2% στο 2,7% και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2,2% στο 2,5%.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό πριν από λίγες εβδομάδες κι εμείς εδώ προχωρήσαμε σε αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2008-2010. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις νέες προβλέψεις στη χώρα μας ο πληθωρισμός το 2008 θα διαμορφωθεί στο 3,5%, από το 2,8% που ήταν η πρόβλεψη στο Πρόγραμμα «Σταθερότητα και Ανάπτυξη».
Τώρα, σε σχέση με αυτά τα οποία αναφέρετε στην ερώτησή σας για την ακρίβεια, πρέπει να σας πω προκαταβολικά ότι δεν ισχύουν. Στις εκφράσεις του τύπου ότι υπάρχει ξέφρενη ακρίβεια, ότι υπάρχουν ανεξέλεγκτα φαινόμενα κερδοσκοπίας είναι νομίζω ξεκάθαρο από αυτά που ανέφερα προηγουμένως –και γι’ αυτό τα ανέφερα- ότι η αύξηση πληθωρισμού που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες οφείλεται κυρίως σε φαινόμενα που εισάγονται στη χώρα μας, σε εισαγόμενο πληθωρισμό –επαναλαμβάνω- στη μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου –44% περίπου σε ευρώ αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου σε ετήσια βάση- και στη μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών.
Οι τιμές των εμπορευμάτων προβλεπόταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αυξηθούν κατά 4% και τώρα η πρόβλεψη για φέτος είναι αύξηση κατά 13%, δηλαδή περίπου τετραπλασιασμός. Τέσσερις φορές επάνω είναι η πρόβλεψη για την αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, απ’ ό,τι γνωρίζω, σας απάντησε αναλυτικά για τα μέτρα, τα οποία έχει λάβει, για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Το δικό μας Υπουργείο, κυρίως μέσω της ΥΠ.Ε.Ε., της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, συνδράμει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις βοηθά στους ελέγχους που διενεργούν.
Τελειώνοντας, θέλω επίσης να αναφέρω ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα η οποία έχει μια θετική διαφορά πληθωρισμού σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν τέτοιου τύπου θετική διαφορά και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις χώρες αυτές δεν υπήρξε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Δυστυχώς και στη χώρα μας δεν υπήρξε ουσιαστική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και αυτό φαίνεται κάθε φορά που υπάρχουν ανατιμήσεις.
Δεν ισχύει, όμως, ότι η διαφορά του πληθωρισμού σε σχέση με την ευρωζώνη αυξάνει. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η διαφορά είναι στη μία ποσοστιαία μονάδα. Αυτή προβλέπεται να είναι και το 2008, όπως ανέφερα και στην αρχή της απάντησής μου. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι στο 3,5% για το 2008, στην ευρωζώνη στο 2,6%. Δηλαδή, η διαφορά θα είναι λιγότερη και από τη μία μονάδα.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ.
Ο ερωτών συνάδελφος κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, μόλις χθες δημοσιεύθηκε έρευνα που διεξήγαγε η EUROBANK, στην οποία αναφέρεται ότι οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται γρηγορότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία των νοικοκυριών, καθώς αυξάνεται το κόστος διαβίωσης με ταχύτερους ρυθμούς, ενώ αντίστοιχα μειώνεται περισσότερο η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Δεν υπάρχει, δηλαδή, αναλογική μεταφορά των επιπτώσεων στη χώρα μας, αλλά, δυστυχώς, δυσμενέστερη.
Το επιχείρημα των διεθνών τιμών πετρελαίου πλέον δεν ισχύει. Όλοι γνωρίζουν και για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και για το πώς λειτουργεί η αύξηση αυτή στη χώρα μας. Τα περιβόητα σαράντα ένα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης κατά της ακρίβειας κατέρρευσαν. Η Κυβέρνηση, ενώ απέτυχε στην προσπάθεια για ελέγχους, πέτυχε απόλυτα ως χορηγός και τροφοδότης της ακρίβειας. Η αύξηση των έμμεσων φόρων, η αύξηση στο Φ.Π.Α., η αύξηση στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Καυσίμων, η αύξηση κατά 25% στο ηλεκτρικό ήλθαν με τον εισαγόμενο πληθωρισμό; Από 1ης Απριλίου, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αυξάνει από 40% έως 180% τα διόδια. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αυξάνονται 22%, τα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. επιπλέον 7%. Και αυτά από τον εισαγόμενο πληθωρισμό;
Δεν έφθαναν, όμως, μόνο αυτά. Κυριακάτικο δημοσίευμα, το οποίο σας καταθέτω, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση δίνει νέα πάσα, μετά την απαξίωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στους κερδοσκόπους, με τη μείωση των προβλεπομένων προστίμων για αγορανομικές παραβάσεις στους κερδοσκόπους. Είναι εισαγόμενο και αυτό; Επιβλήθηκε από καμία Ευρωπαϊκή Ένωση;
Έτσι, αφήνονται απροστάτευτοι οι καταναλωτές. Αυτά που είπατε, αν τα λέγατε κατάματα στους αγρότες, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να απομειώνεται από την ακρίβεια, προφανώς, θα σας έδιναν απευθείας την απάντηση.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Όμως, πρέπει να σας πω ότι το κόστος μιας τετραμελούς οικογένειας, τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκε κατά 370 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια περίοδο, ακόμη και αν λάβουμε υπ’ όψιν μας αυτά που είπατε, με νέες συνθήκες πληθωρισμού. Και το ερώτημα είναι: Πέρα από τις πολιτικές αναχαίτισης του πληθωρισμού -που θα δούμε αν πετύχουν και αν θα εφαρμόσετε τέτοιες πολιτικές- έχετε τη βούληση ή, καλύτερα, έχετε τη δύναμη να εφαρμόσετε συγκεκριμένες πολιτικές για την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές;
Και κάτι ακόμα για το Πάσχα. Παρά την προσπάθεια που κάνετε με την ακρίβεια στην πασχαλινή αγορά, να είστε σίγουροι ότι οι πολίτες θα κάνουν Ανάσταση. Και θα κάνουν Ανάσταση, γιατί έχουν πειστεί πλέον ότι η Κυβέρνησή σας δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα πια στον τόπο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, πρώτον, είπα και στην πρωτολογία μου ότι η διαφορά πληθωρισμού με την ευρωζώνη εξακολουθεί να παραμένει τα τελευταία χρόνια και θα παραμείνει και το 2008 στη μία ποσοστιαία μονάδα.
Δεύτερον, είναι απόφασή μας και γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μην υπάρχει περαιτέρω πληθωριστική επιβάρυνση, ώστε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τον εισαγόμενο πληθωρισμό.
Και εδώ, όσον αφορά το δικό μας Υπουργείο, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών –γιατί αναφερθήκατε κυρίως σε θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης- σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πολιτική στους έμμεσους φόρους. Πρέπει να σας πω ότι οι αυξήσεις τις οποίες αναφέρατε είναι αυξήσεις οι οποίες επιβάλλονται από την κοινοτική νομοθεσία και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και στα τσιγάρα, είναι απαίτηση κοινοτικών κανονισμών. Σημαντικό, επομένως, ρόλο θα παίξει σ’ αυτό και η πολιτική σε σχέση με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αλλά και η συνέχιση μιας σταθερής πολιτικής που έχουμε τα τελευταία χρόνια, της αποκλιμάκωσης της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Παράλληλα, απαντώντας και για λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα πω ότι είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης πήρε μια σειρά από μέτρα. Τα μέτρα αυτά δεν έχουν αποδομηθεί και δεν έχουν καταρρεύσει. Το αντίθετο, μάλιστα, τα μέτρα αυτά αποδίδουν. Το Υπουργείο Ανάπτυξης σε τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιάζει και την πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων και την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Είναι μέτρα που λειτουργούν συνδυαστικά, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να εξυπηρετεί μια σειρά από στόχους, όπως είναι και η εξασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και η δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης, αλλά και η μετάδοση προς πάσα κατεύθυνση ενός καθαρού μηνύματος, ότι δεν μπορεί κανείς να παίζει και να κερδοσκοπεί σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή.
Θέλω, όμως, κύριε συνάδελφε, κλείνοντας, να σας υπενθυμίσω -γιατί ίσως δεν θέλετε να το έχετε στο μυαλό σας- ότι η χώρα μας δεν είναι ξεκομμένη από τις υπόλοιπες χώρες. Η ελληνική οικονομία δεν είναι ανεξάρτητη από τις άλλες οικονομίες. Η ελληνική οικονομία επηρεάζει και επηρεάζεται από τα μεγέθη της διεθνούς οικονομίας. Δεν ζούμε μόνοι μας σ’ αυτόν τον κόσμο.
Και το λέω αυτό, διότι μόλις το Σαββατοκύριακο που πέρασε, σε τρία διεθνή forum, στη Σύνοδο του G-7, στη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας, συζήτησαν ακριβώς αυτά τα φαινόμενα που υπάρχουν με τη διεθνή οικονομική κρίση και τρόπους αντίδρασης, τρόπους αντιμετώπισης.
Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ εύκολο να αφορίζουμε και να διαφωνούμε για τα πάντα, να διαμαρτυρόμαστε, να λαϊκίζουμε. Τους αγρότες δεν τους κοιτάτε μονάχα εσείς στα μάτια, τους κοιτάμε και εμείς στα μάτια, όπως και τους εργάτες και τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εκείνο, όμως, το οποίο χρειάζεται η οικονομία μας δεν είναι αφορισμοί. Εκείνο που χρειάζεται η οικονομία μας είναι συναίνεση και υπεύθυνη πολιτική. Και αυτήν την υπεύθυνη πολιτική ακολουθεί η Κυβέρνηση.
Πρέπει, επίσης, να σας θυμίσω και κάτι άλλο, ότι εμείς αξιολογηθήκαμε από τον ελληνικό λαό πολύ πρόσφατα, μόλις πριν από επτά μήνες και πήραμε την εντολή να συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική την οποία ακολουθούμε, την πολιτική της δυναμικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα