ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Η΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΓ΄
Δευτέρα 19 Μαΐου 2008
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των Επικαίρων Ερωτήσεων. Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 32/24-1-2008 επερώτηση δεκαοκτώ Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ.κ. Μάρκου Μπόλαρη, Χρήστου Αϊδόνη, Αθανασίου Αλευρά, Μιλένας Αποστολάκη, Δημητρίου Βαρβαρίγου, Άντζελας Γκερέκου, Άννας Διαμαντοπούλου, Θάλειας Δραγώνα, Κωνσταντίνου Καρτάλη, Βασίλειου Κεγκέρογλου και άλλων συναδέλφων, προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κλείνουμε τον κύκλο των πρωτολογίων των επερωτώντων Βουλευτών με το συνάδελφο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Ηρακλείου τον κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζούμε μια πρωτόγνωρη για τη χώρα περίοδο. Καθετί κοινωνικό αποδομείται. Καθετί δημόσιο ξεπουλιέται. Η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο. Ταυτόχρονα όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα αυτοί που ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση. Κερδισμένοι φαίνεται να είναι μόνο ή κυρίως, το μεγάλο κεφάλαιο, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεισαγωγείς, οι μεσάζοντες και οι κάθε λογής κερδοσκόποι.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει επιλέξει να αγωνιστεί μαζί με τους πολίτες για να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας. Η Κυβέρνηση δείχνει να θέλει να μας φιμώσει. Ο κ. Βγενόπουλος δεν ξεκίνησε από μόνος τους, δεν προχώρησε στις αγωγές χωρίς την ενθάρρυνση και την καθοδήγηση ουσιαστικά της Κυβέρνησης. Πρώτοι είχαν ανοίξει το δρόμο τα κυβερνητικά και ανώτερα στελέχη που διορίζονται σε οργανισμούς και αρχές. Άνθρωποι που δεν θέλουν ή δεν αντέχουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αγωγή εις βάρος μου και εις βάρος άλλων τεσσάρων συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τον πρόεδρο και ένα μέλος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που διορίστηκαν από τον κ. Τσιτουρίδη. Τους απαντούμε: ‘Οσες αγωγές και αν καταθέτουν δεν θα μας φιμώσουν. Η διαφάνεια, η αποκάλυψη των σκανδάλων και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος είναι, όχι μόνο δικαίωμά μας, αλλά και υποχρέωση. Μια ιερή υποχρέωση που απορρέει από την εντολή που λάβαμε στις 16 Σεπτέμβρη για δυναμική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση.
Κύριε Πρόεδρε, καταθέτω το κείμενο της αγωγής για να είναι σε γνώση του Προεδρείου, το οποίο πραγματικά έχει το δικό του μερίδιο στις παραπέρα ενέργειες τις οποίες αναμένομε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο , το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βαδίζουμε τον πέμπτο χρόνο με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η παιδεία δεν ξέφυγε από την οπισθοδρόμηση. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής προσωπικά επικαλούνται συνεχώς τη μεταρρύθμιση και στην καλύτερη περίπτωση έχουμε στασιμότητα. Οι δαπάνες για την εκπαίδευση και την έρευνα συνεχώς μειώνονται. ‘Όμως στη σύγχρονη, έντονα ανταγωνιστική εποχή, στις νέες ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, όποιος δεν επενδύει στη γνώση, όποιος δεν επενδύει στην έρευνα, μένει πίσω.
Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η επένδυση στην παιδεία. Μόνο έτσι θα δώσουμε τη δυναμική που χρειάζεται στην οικονομία, στην περιφερειακή ανάπτυξη σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε εργασία και απασχόληση στους νέους και στις νέες, αλλά κυρίως για να οδηγήσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη τη χώρα.
Η αδυναμία της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί σ’ αυτό το σύγχρονο αίτημα και οι δεσμεύσεις της απέναντι σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που επενδύουν στην παιδεία, την οδήγησαν στη συνειδητή επιλογή της απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης.
Με την κυβερνητική πολιτική το δημόσιο πανεπιστήμιο και τα Τ.Ε.Ι. αντί να αναβαθμιστούν οδηγούνται στο κλείσιμο. ‘Όμως αναβαθμισμένα πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι., δεν μπορεί να είναι τα κλειστά πανεπιστήμια, τα κλειστά Τ.Ε.Ι.
Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλων των πτερύγων, δεν συναινούμε με την παράδοση των πανεπιστημίων, των πολυτεχνείων και των Τ.Ε.Ι. σε συντηρητικές διοικήσεις που δεν θα αντιδρούν στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης που επιχειρεί η Κυβέρνηση. Γι’ αυτό, έχουμε καλέσει και καλούμε για άλλη μια φορά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της εκπαιδευτικής κοινότητας να προχωρήσουν μπροστά και να στηρίξουν την εκλογή προοδευτικών διοικήσεων.
Η Κυβέρνηση σήμερα δυναμιτίζει το κλίμα στα πανεπιστήμια με τις εμπρηστικές δηλώσεις του κυρίου Στυλιανίδη, προκειμένου να συγκαλύψει την αποτυχία της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. ‘Ένα σημαντικό πρόβλημα από αυτά είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Καταθέσαμε αυτήν την επερώτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι. Και όπως ανακοινώθηκε και προηγουμένως, καταθέσαμε σήμερα και άλλη επερώτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα που εκκρεμούν για τους απόφοιτους των Α.Ε.Ι. Και όλα αυτά, γιατί το τοπίο που δημιουργήθηκε για την επαγγελματική αποκατάσταση χιλιάδων νέων που αποφοιτούν κάθε χρόνο, είναι πραγματικά απογοητευτικό. Τα επαγγελματικά δικαιώματα τριακοσίων πενήντα χιλιάδων και πάνω πτυχιούχων φοιτητών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
Θα πάρω και τη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε.
Η θολή επαγγελματική ταυτότητα έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται οι αιτήσεις τους σε διάφορες υπηρεσίες και φορείς, οι οποίες αγνοούν ακόμα και την ύπαρξη των σχολών τους, ενώ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε πολλούς διαγωνισμούς. ‘Ετσι, είτε μένουν άνεργοι, είτε υποαπασχολούνται για πολλά-πολλά χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για αποφοίτους πολλών τμημάτων των Α.Ε.Ι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ζήτημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, δεν πρέπει να εξετάζεται κάτω από το πρίσμα των συντεχνιακών αντιλήψεων που επικρατούσαν τον προηγούμενο αιώνα.
Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας που διαμορφώθηκε, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού της χώρας μας. Είναι ανάγκη να θωρακιστεί το πλαίσιο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ελληνικών ιδρυμάτων. Διαφορετικά, με βάση τη δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης επιστημόνων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ‘Ελληνες πτυχιούχοι λόγω των αγκυλώσεων και των παραλείψεων των ελληνικών κυβερνήσεων, θα βρεθούν σε δυσμενή θέση έναντι των συναδέλφων τους από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαθέτουν ίδια ή και σε πολλές περιπτώσεις λιγότερα προσόντα.
Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που ιδρύθηκαν στη χώρα μας από το 1983 αποτελούν την τεχνολογική κατεύθυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι η προσαρμογή που έγινε τότε στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά δεδομένα. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των πτυχιούχων ΤΕΙ και όλων των τμημάτων που ιδρύθηκαν στην πορεία των χρόνων παραμένει και σήμερα χωρίς ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα παρά τη ρητή υποχρέωση της πολιτείας για έκδοση προεδρικών διαταγμάτων γι’ αυτόν τον σκοπό. Η απαξίωση με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα είναι χαρακτηριστική.
Από το 2004 μέχρι σήμερα, ενώ μέσα από τον Κοινοβουλευτικό ‘Έλεγχο και με διάφορες παρεμβάσεις μας έχουμε ζητήσει την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων, που ήταν ήδη επεξεργασμένα, που ήταν στο τελικό στάδιο της έκδοσης για τριάντα και πλέον επαγγελματικές ειδικότητες και τμήματα των ΤΕΙ, αυτό δεν έγινε και παραπέμπεται συνεχώς στο μέλλον. Τέσσερα χρόνια τώρα έχουν εκδοθεί μόνο δύο προεδρικά διατάγματα για ΤΕΙ και τρία προεδρικά διατάγματα για πανεπιστήμια.
Το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας συγκλήθηκε στις 2 Απριλίου, λίγες μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές και τότε το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης προκειμένου να δει εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, το θέμα των αποφοίτων των ΤΕΙ. Όμως, στην πρόσφατη συνέντευξη διαβάσαμε ότι ο κύριος Υπουργός ανακοίνωσε και μετέθεσε αυτήν την ημερομηνία για το απώτερο μέλλον.
Η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα αυτό το θέμα, που αφορά το μέλλον χιλιάδων νέων. Την καλούμε για άλλη μία φορά να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως οφείλει, των επεξεργασμένων ήδη προεδρικών διαταγμάτων.
Ευχαριστώ.
…………………………………………………………………………………….
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ – ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Να ευχηθούμε και εμείς στα παιδιά τα οποία διαγωνίζονται, καλή επιτυχία και ό,τι το καλύτερο γι’ αυτά.
Μου έκανε εντύπωση, ότι όλοι σχεδόν οι επερωτώντες Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ξέφυγαν από το θέμα τους και ασχολήθηκαν με την αγωγή του κ. Βγενόπουλου εναντίον του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου. Είναι θεμιτό να στηρίζετε και να υπερασπίζετε τον Πρόεδρό σας, όμως η αναφορά στην Κυβέρνηση θεωρώ ότι είναι υποκριτική και υποβολιμαία.
Πιστεύετε ότι αυτή η Κυβέρνηση ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο ο οποιοσδήποτε πολίτης ασκεί τα συνταγματικά, κατοχυρωμένα δικαιώματά του, δίκαια ή άδικα;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Όταν πρόκειται για Κυβερνητικά στελέχη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ – ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Σας παρακαλώ.
Πιστεύετε ότι μπορεί η νομοθετική εξουσία να ασκήσει επιρροή στον κάθε πολίτη; Πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση, μπορεί να ασκήσει οποιαδήποτε επιρροή; Υπάρχουν τα δικαστήρια τα οποία θα αποφανθούν.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής είναι πολίτης;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ – ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Τι θέλετε; Να παρέμβει η Κυβέρνηση σε έναν ιδιώτη, ο οποίος ασκεί αγωγή εναντίον ενός πολιτικού προσώπου, οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ο Μιχαλολιάκος είναι πολίτης;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Κεγκέρογλου, σας παρακαλώ. Κανένας δεν διέκοψε κανέναν άλλον.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ – ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Άλλωστε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε τη δήλωσή του και για την περίπτωση του κ. Τσίπρα και για την περίπτωση του κ. Γεώργιου Παπανδρέου. Δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης ή της Βουλής.
Για το συγκεκριμένο θέμα όμως, που επερωτάτε σήμερα την Κυβέρνηση, θα ήθελα να πω ότι ο χώρος τον οποίο επιλέξατε για να ελέγξετε την Κυβέρνηση και να επερωτήσετε τον αρμόδιο Υπουργό, δεν είναι ο κατάλληλος χώρος, δεν είναι ο χώρος στον οποίο έχετε και τις καλύτερες των επιδόσεών σας.