Skip links

Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνώς

Ομιλία του Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στις 19/11/2008 στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις.»

Η Κυβέρνηση Καραμανλή με την πολιτική που ακολούθησε επί πέντε χρόνια, οδήγησε τη χώρα σε μία πολύπλευρη κρίση. Κρίση πολιτική, κρίση οικονομική, με κοινωνικές επιπτώσεις.
Αυτή η κρίση προϋπήρχε της διεθνούς συγκυρίας, που τώρα επικαλείται η Κυβέρνηση.
Η αδιαφανής διαχείριση της εξουσίας, η επικράτηση του δικαίου των ισχυρών και ημετέρων οδήγησαν στην απαξίωση των δημόσιων αγαθών, στα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, στην πρωτοφανή καταλήστευση του δημόσιου πλούτου και στην απαξίωση θεσμών και λειτουργιών της Δημοκρατίας.
Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Καραμανλής, έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και μόνο από αυτό. Μόνο από το μοντέλο διαχείρισης της εξουσίας που επέλεξε.
Δεν είναι, όμως, μόνο η διαφθορά. Με την οικονομική και φορολογική πολιτική, που ακολουθεί, οδήγησε την οικονομία σε περιπέτεια. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κατρακύλησε πολλές θέσεις πίσω. Η παραγωγική βάση της χώρας διαλύθηκε. Το δημόσιο χρέος θα διπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2009.
Δεν απαξιώθηκε, όμως, μόνο η οικονομία της χώρας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός πληρώνει ακριβά το τίμημα της κυβερνητικής πολιτικής με τη φορολογική επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, την αύξηση των κρατικών τιμολογίων και τα απανωτά κύματα ακρίβειας από την αδιαφορία, την έλλειψη βούλησης και την ανικανότητα της Κυβέρνησης να θέσει κανόνες στην αγορά.
Η επιβάρυνση για μία 4μελή οικογένεια τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανής. Οκτακόσια ευρώ το μήνα επιπλέον χρειάζονται για τη βασική τους διαβίωση.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα: Μεγάλη αύξηση των έμμεσων φόρων. Κατά 12,5% αυξήσατε το Φ.Π.Α. Κατά 5,5% αυξήσατε τον υψηλό συντελεστή. Αυξήσατε τον Ειδικό Φόρο Καυσίμων, όλα τα ειδικά τέλη, τέλη κυκλοφορίας, διόδια. τίποτα δεν σας ξέφυγε. Καταργήσατε το αφορολόγητο για τους ασθενέστερους. Επιβάλλατε κεφαλικό φόρο 1.575 ευρώ επί δικαίους και αδίκους. Επιβάλλατε φόρο κατοχής σε τρία εκατομμύρια μικρομεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων, για να καλύψετε την απώλεια πόρων από την κατάργηση του κοινωνικά δίκαιου φόρου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Όλες αυτές οι επιβαρύνσεις των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων έγιναν για να καλύψουν τη μείωση κατά 30% της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Ωφελήθηκαν, βέβαια, μεγαλοεισαγωγείς, τράπεζες, διυλιστήρια, εταιρείες διανομής καυσίμων, οικονομικοί κολοσσοί, όλοι αυτοί που παρουσιάζουν υπερκέρδη. Πέρα από αυτά τα οποία φροντίζουν να κρύβουν.
Την ίδια ώρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνθλίβονται και στενάζουν. Το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε και η αγορά οδηγείται σε πρωτοφανή ασφυξία. Οι ακάλυπτες επιταγές τον Οκτώβριο 152 εκατομμύρια, 100% αυξημένες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2007, 50% αυξημένες σε σχέση με τον Σεπτέμβρη, τον προηγούμενο μήνα.
Η αγροτική οικονομία είναι σε τέλμα. Η ζωή στην ύπαιθρο έχει καταρρεύσει. Οι αγρότες είναι πολλαπλά χαμένοι. Μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Λιπάσματα, καύσιμα, εφόδια στα ύψη. Καθήλωση τιμών παραγωγού. Το ελαιόλαδο στον πάτο. Αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής.
Αυτή ήταν η πολιτική που υποσχεθήκατε για την ύπαιθρο και τον αγρότη όταν προεκλογικά, το 2004, χύνατε κροκοδείλια δάκρυα για την ερήμωση της υπαίθρου.
Σχεδόν τα ίδια, όμως, ισχύουν για όλους τους τομείς της πραγματικής οικονομίας, που έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε δραματική μείωση του εισοδήματος οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι νέοι, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι.
Σε αυτή την κατάσταση μας βρίσκει η διεθνής συγκυρία. Σε αυτή την κατάσταση βρίσκει τη χώρα και την κάθε οικογένεια στον τόπο μας. Η Κυβέρνηση βλέπει ως σωσίβιο τη διεθνή συγκυρία, για να φορτώσει σε αυτή τα αδιέξοδα από την πολιτική που ακολούθησε πέντε χρόνια. Οι ισχυροί, τράπεζες και λοιποί, τη βλέπουν ως ευκαιρία για νέα συγκέντρωση πλούτου στα χέρια τους. Οι πολίτες την αντιμετωπίζουν με αβεβαιότητα και ανασφάλεια αφού βλέπουν την Κυβέρνηση να έχει επιλέξει τη στήριξη ξανά των ισχυρών. Τα 28 δισεκατομμύρια, τα έξι δισεκατομμύρια ζεστό χρήμα, θα τα επωφεληθούν λίγοι, ενώ θα πληρωθούν από τους πολλούς, όπως επιτάσσει το ισχύον άδικο φορολογικό σύστημα που θεσπίσατε με τις αλλεπάλληλες φορολογικές δήθεν μεταρρυθμίσεις.
Η διεθνής κρίση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αποτέλεσμα της υποταγής του δημόσιου συμφέροντος σε ιδιοτελή κερδοσκοπικά και αδιαφανή κριτήρια. Προκλήθηκε από τους ισχυρούς και η Κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους αδυνάτους. Την ώρα που όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων η Κυβέρνηση επιμένει στην ίδια λαθεμένη συνταγή, επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και τροφοδότηση της οικονομίας μέσω των ισχυρών.
Εμείς ζητάμε να διασφαλιστεί η ενίσχυση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως των μικρών και οικογενειακών. Η προστασία καταθετών και δανειοληπτών καθώς και η προστασία και ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού με συγκεκριμένα μέτρα. Ταυτόχρονα επιμένουμε ότι χρειάζεται να επιβληθούν κανόνες στην αγορά. Ζητάμε δημοκρατικό έλεγχο. Η πολιτική θέτει τους κανόνες και η οικονομία ακολουθεί. Δεν συμφωνούμε, δεν συναινούμε, δεν ασπαζόμαστε την υποτέλεια της πολιτικής στα οικονομικά κέντρα.
Απαιτούμε η ανάπτυξη και η οικονομία να έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Δεν μπορεί την κρίση να την πληρώνει ο πολίτης και άλλοι να κερδίζουν με αφορμή την κρίση. Η οικονομία και η ανάπτυξη πρέπει να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τον πολίτη. Αυτός είναι ο κεντρικός πυρήνας της πολιτικής μας, που μας διαφοροποιεί ριζικά από την πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία.
Όταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τις βασικές αρχές του προγράμματός μας, της πρότασής μας για την επόμενη περίοδο μετά τις εκλογές τότε μετά την απήχηση που είχε αυτό το πρόγραμμα στο λαό, ο κ. Αλογοσκουφης βγήκε τη Δευτέρα και είπε «καλό το πρόγραμμα, πολλά φιλολαϊκά μέτρα» κ.λπ. «αλλά αν εφαρμοστεί θα πέσει η οικονομία έξω, θα βουλιάξει η οικονομία της χώρας». Μέσα σε τέσσερα χρόνια χρειάζονται 6 δις ευρώ, που είναι η υλοποίηση όλου του προγράμματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και ενώ λοιπόν  το Σεπτέμβρη δεν υπήρχαν 6 εκατ. για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπέρ των πολιτών ήλθε σε μια ώρα να βρει 28 δις εγγυήσεις «ζεστό» χρήμα, για να το δώσει στους ισχυρούς.
Η διαφορά μας είναι στις κοινωνικές τάξεις, στα κοινωνικά στρώματα που εκφράζουμε, σε αυτούς που θέλουμε να στηρίξουμε. Η διαφορά μας είναι στην αντίληψη που έχουμε για την ανάπτυξη και την οικονομία. Ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης προωθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που θα συνοδευτεί με μια νέα αναδιανομή, για να στηριχτούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτή είναι η πρότασή μας, αυτήν θα υποστηρίξουμε, που δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο να υποστηρίξουμε τη σημερινή νομοθετική ρύθμιση που χαρίζει ξανά στους ισχυρούς αυτά που θα καλέσετε να πληρώσουν ξανά οι πολίτες.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα