Skip links

Εκτροπή Πλατύ ποταμού

Η παρέμβαση του Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου για την προώθηση του έργου της εκτροπής Πλατύ ποταμού και της υλοποίησης των παράλληλων έργων υπήρξε καθοριστική.
Αυτό που χρειάζεται επιπλέον και ζήτησε ο Βουλευτής από τον Υπουργό είναι η πρόβλεψη στην οριστική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης της δυνατότητας υλοποίησης του έργου με διαφορετικά υποέργα, που θα δημοπρατηθούν και θα υλοποιηθούν παράλληλα ώστε ο αγωγός που θα οδηγεί στο φράγμα Φανερωμένης, να υλοποιηθεί στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι: «το έργο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί κατά την 4η Προγραμματική Περίοδο (πρόκειται για την κατασκευή φράγματος χωρητικότητας ταμιευτήρα 20 εκατ. κυβικά μέτρα νερό, που θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ανάγκες σε υδατικούς πόρους κατά προτεραιότητα για την άρδευση γεωργικής έκτασης 45.000 στρεμ. Περίπου του νομού Ρεθύμνης – οι συνολικές απαιτούμενες ανάγκες για το Νομό Ρεθύμνης ανέρχονται σε 10 εκατ. κυβικά μέτρα νερό ετησίως), ο πλεονάζον όγκος νερού του φράγματος περίπου 20 εκατ. κυβικά μέτρα νερό ετησίως, θα μεταφέρεται με αγωγό και ένα μέρος του οποίου θα εισέρχεται στον Ταμιευτήρα Φανερωμένης του ΝΟΜΟΎ Ηρακλείου και το υπόλοιπο θα εμπλουτίζει τον υπόγειο υδροφορέα της πεδιάδας Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου.
Με την υπ’ αριθμ. 8413/09-09-2008 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εντάχθηκε στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», στο Μέτρο 125Α η Μελέτη με τίτλο «Μελέτη Φράγματος στο Πλατύ Νομού Ρεθύμνης μετά του αγωγού μεταφοράς, του αρδευτικού δικτύου και Γεωτεχνικές Μελέτες» συνολικού προϋπολογισμού 8.918.852,88€.
Η ως άνω μελέτη περιλαμβάνει την εκπόνηση της Προμελέτης και της Οριστικής Μελέτης του Φράγματος Ταμιευτήρα Πλατύ Νομού Ρεθύμνου της Νήσου Κρήτης, χωρητικότητας περίπου 20Χ106 m3 και της Οριστικής Μελέτης του αγωγού μεταφοράς νερού στη Μεσσαρά. Το Φράγμα – Ταμιευτήρας Πλατύ προβλέπεται να εξασφαλίσει:

  • Την άρδευση κατ’ απόλυτη προτεραιότητα 45.000 στρεμ. εντός της υδρολογικής λεκάνης Πλατύ του Νομού Ρεθύμνου με αρδευτικά κ.λ.π. δίκτυα, που αποτελούν αντικείμενο άλλης μελέτης.
  • Τη μεταφορά, με αγωγό που λειτουργεί με τη βαρύτητα, του πλεονάζοντος μέσου ετησίου όγκου νερού περίπου 20Χ106 m3  στη δυρική περιοχή της μεγάλης πεδιάδας της Μεσσαράς για την ενίσχυση του ελλειμματικού υδατικού ισοζυγίου της, με συμπληρωματική πλήρωση του εκεί ταμιευτήρα Φανερωμένης και τον τεχνητό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα της που είναι εφικτός για την αποκατάστασή του. Επίσης, προβλέπεται και η Μελέτη του Φράγματος Γερακαρίου για την άρδευση των ανάντι περιοχών.

Η Δ/νση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε εφαρμογή της παραπάνω Απόφασης έχει προετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης της μελέτης και βρίσκεται στη διαδικασία προκήρυξής της».                        

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα