Τον κώδωνα του κίνδυνου για την ισχυρότερη βιομηχανία της χώρας, την τουριστική βιομηχανία, έκρουσαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του τουρισμού, κατά την διαρκεια της συζήτησης για το τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κινήματος. Ο Γ. Α. Παπανδρέου εγκάλεσε την κυβέρνηση για κινήσεις εντυπωσιασμού, χωρίς πρακτικό αντίκρισμα σε ότι αφορά τις εξαγγελίες της για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Πρότεινε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τουρισμό με άξονα την προώθηση του Πράσινου Τουρισμού με έμφαση στην ποιότητα με ιδιαίτερη ταυτότητα και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων επεσήμαναν ότι η μείωση στην τουριστική κίνηση θα αγγίξει το 30% με συνέπεια να πληγεί η απασχόληση στις επιχειρήσεις του κλάδου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε δώδεκα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί σοβαρά η μείωση έως 2% του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις.
1. Να ανασταλούν (παγώσουν) οι δανειακές υποχρεώσεις και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των δανειοληπτών μέχρι τον Ιούλιο του 2010. Αυτό θα ισχύει για κάθε μορφή τουριστικής επιχείρησης συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων θαλάσσιου τουρισμού.
2. Ρύθμιση (αναχρηματοδότηση) ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις. Θα παρέχεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών που είναι ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μέχρι 30/6/2010.
3. Αύξηση του ποσού που θα διατεθεί στο ΤΕΜΠΜΕ στο τριπλάσιο για την κάλυψη περισσότερων επιχειρήσεων και σύνδεση του πακέτου στήριξης των τραπεζών με το πρόγραμμα ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με συγκεκριμένο προγραμματισμό για τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων με μείωση των απαιτούμενων περιορισμών.
4. Αναστολή καταβολής, μέχρι τον Ιούλιο του 2010, της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75.
5. Κατάργηση του ΕΤΑΚ με επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.
6. Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και ενίσχυση των τουριστικών υποδομών με πλήρη αξιοποίηση των υπολοίπων πόρων του Γ’ ΚΠΣ, ώστε να μην απολεσθούν κονδύλια. Άμεση έναρξη του ΕΣΠΑ και εκπόνηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και δημιουργίας υποδομών στις τουριστικές περιοχές. Άμεση καταβολή από το ΥΠΕΘΟ των οφειλόμενων ποσών των επιχορηγήσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες ρυθμίσεις.
7. Μείωση των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια κατά 50%.
8. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, με σύνδεση με το πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας και επανακατάρτισης και αναστολή της πρόβλεψης για την υγειονομική περίθαλψη των 50 ενσήμων σε 100.
9. Αύξηση των δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού από 370.000 σε 500.000 και πριμοδότηση των πενθήμερων σχολικών εκδρομών κατά δύο ημέρες μόνο για τους προορισμούς εσωτερικού. Παράλληλη ενίσχυση του εισαγόμενου φοιτητικού και μαθητικού τουρισμού στη χώρα μας, με παροχή ειδικών κινήτρων (πχ δωρεάν είσοδος σε όλους τους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος).
10. Μείωση των ακτοπλοϊκών ναύλων, επαναφορά του υποχρεωτικού ανώτατου ορίου στην οικονομική θέση σε επίπεδα που μπορεί να πλησιάσουν και μείωση μέχρι 20% και επαναφορά του παγώματος για τα εισιτήρια των γραμμών των δημόσιων υπηρεσιών (άγονες γραμμές).
11. Αύξηση μέσω της προβολής της συγχρηματοδότησης των tour operators που προβάλλουν τη χώρα έτσι ώστε και η προβολή να διασφαλιστεί και να ενισχυθούν οι μικρότεροι και μεσαίοι ανεξάρτητοι tour operators.
12. Eιδικά στοχευμένα μέτρα για την προβολή της Αθήνας, η εικόνα της οποίας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου. Άμεση ενεργοποίηση του κονδυλίου ύψους 3 εκ. ευρώ το οποίο υπάρχει για το σκοπό αυτό και παρά την υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ των φορέων και της ηγεσίας του ΥΠΟΙΟ, παραμένει ανενεργό.