ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: Α) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κο Ε.Μπασιάκο, Β) Ανάπτυξης κο Δ.Σιούφα
Κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, τα στοιχεία για το πραγματικό κόστος των τροφίμων δείχνουν ότι οι τιμές που φθάνουν στον καταναλωτή είναι έως και οκτώ φορές μεγαλύτερες από τις τιμές που πουλά ο παραγωγός.
Σε βασικά είδη κατανάλωσης όπως πατάτες, ρύζι, γάλα, κ.α. οι διαφορές στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή κυμαίνονται από 32% έως 530%.
Σε πολλά προϊόντα ο παραγωγός απολαβαίνει τις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων χρόνων στα όρια του κόστους παραγωγής.
Επειδή έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής
Επειδή οι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές και
Επειδή υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση της τιμής από το χωράφι μέχρι τον καταναλωτή
Ερωτάστε κ. Υπουργοί
• Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων;
• Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για να μειωθεί η ψαλίδα: τιμή παραγωγού – τιμή καταναλωτή;