Skip links

Δικαιοσύνη και Δημοκρατία

Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία. Ο θεσμός του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων αναμφισβήτητα αποτελεί μία κατάκτηση και συνέβαλε αποφασιστικά στην ανεξαρτησία, στη δημοκρατική λειτουργία της δικαιοσύνης αλλά και στην ορθή απονομή της.
Ποια είναι όμως πραγματικά η κυβερνητική πρόθεση και ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία με την εισαγωγή αυτής της τροπολογίας; Ασφαλώς και δεν ενδιαφέρεται η Κυβέρνηση για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης όταν κάθε προσπάθειά της έχει σαν στόχο τη χειραγώγησή της. Η κυβερνητική προσπάθεια εξυπηρετεί τον κεντρικό στόχο να συγκαλύψει όσα σκάνδαλα την αφορούν ή τουλάχιστον να μεταθέσει την αποκάλυψή τους.
Η δικαιοσύνη σήμερα βάλλεται πραγματικά. Τραυματίζεται από την κυβερνητική πρακτική και τις κυβερνητικές επιλογές. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν κατήγγειλε την δικαιοσύνη ούτε την υποσκάπτει. Κατήγγειλε όμως ευθέως την κυβερνητική προσπάθεια για την χειραγώγησή της και όποιους ελάχιστους από το χώρο της δικαιοσύνης αποδεχτούν να παίξουν το ρόλο που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση. Έτσι στηρίζει πραγματικά τη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της.
Η τροπολογία και ο τρόπος νομοθέτησης για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου είναι τουλάχιστον ύποπτος. Η τροπολογία δεν ήλθε από την αρχή στην Επιτροπή για να μην ακουστεί η καθολική αντίδραση των εκπροσώπων όλων των ενώσεων των δικαστικών λειτουργών. Ήλθε δυο μόλις μήνες πριν την διαδικασία εκλογής για να καταργηθεί ένας επιτυχημένος θεσμός. Η επιτυχία του θεσμού της αυτοδιοίκησης είχε ομολογηθεί από τον προκάτοχο Υπουργό Δικαιοσύνης. Αλλά έμμεσα ομολογήθηκε και από τον κ. Χατζηγάκη.
Αν ίσχυαν όλα αυτά που λέει η εισηγητική έκθεση, αν πραγματικά πίστευε ο Υπουργός αυτά που λέει, γιατί δεν προχώρησε στην κατάργηση της εκλογής και των άλλων δυο μελών του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης του δικαστηρίου, αλλά μόνο του Προέδρου; Προσωπικά την ευθεία τοποθέτηση θα την δεχόμουνα. Δεν θα συμφωνούσα, αλλά θα την εκτιμούσα. Το ερμαφρόδιτο όμως της παρέμβασης δηλώνει από την μια μεριά την επιλογή για να χειραγωγηθεί η δικαιοσύνη μέσω των προέδρων και ταυτόχρονα υποδηλώνει την ενοχή της Ν.Δ.για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου.
Ας σημειώσουμε ότι η παρέμβαση της κατάργησης του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων έρχεται παράλληλα με την απόφαση για την κατάργηση της αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και την εκπαραθύρωση του κυρίου Ζορμπά. Πότε έγινε αυτό; Μόλις ο κ. Ζορμπάς είχε ζητήσει το άνοιγμα λογαριασμών που θα οδηγούσαν ενδεχομένως στην αποκάλυψη εμπλοκής συγκεκριμένων προσώπων σε σχέση με το σκάνδαλο της Siemens.
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία ασφαλώς. Ούτε εμείς ως αντιπολίτευση, αλλά πολύ περισσότερο ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Ας μας πουν ευθέως ότι θέλουν να έχουν ένα ελεγχόμενο σύστημα για να μην ξεφύγει τίποτα σε σχέση με την αποκάλυψη των σκανδάλων. Αυτό θα ήταν πραγματικά πιο τίμιο απέναντι στους πολίτες.
Να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι το ΠΑΣΟΚ απαιτεί όλα στο φως, αποκάλυψη τώρα όλων των σκανδάλων για την τιμωρία των ενόχων, σ’ όποια παράταξη και αν ανήκουν. Όμως σήμερα πρέπει να κάνουμε και μια νέα αρχή, να δώσουμε οξυγόνο στη δημοκρατία, να ενισχύσουμε τους θεσμούς της δικαιοσύνης, αλλά και να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα για τη διαφάνεια στη διαχείριση της εξουσίας και του δημόσιου χρήματος. Μόνο έτσι η πολιτική θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα