Skip links

Διασφάλιση της ποιότητας και προώθησης του Κρητικού μελιού

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: α) Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, β) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  κ. Ε. Μπασιάκο

Η Κρήτη ήταν και συνεχίζει να είναι από τους πλέον καταλληλότερους τόπους για την παραγωγή ποιοτικού μελιού. Περίπου 2.000 είδη φυτών βρίσκονται στο νησί από τα οποία τα 160 θεωρούνται ενδημικά. Το γεωγραφικό ανάγλυφο σε συνδυασμό με το ξηροθερμικό κλίμα  δίνει συμπυκνωμένο και άνυδρο (υγρασία 14- 15%) μέλι.
Το κρητικό μέλι, διάσημο ακόμα και στον αρχαίο κόσμο, έχει ως κύριο συστατικό το κρητικό θυμάρι (θυμαρόμελο) και το πεύκο (πευκοθυμαρόμελο).
Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο πολλά μέλια να βαφτίζονται και να διατίθενται ως κρητικά. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αφού ήδη υπάρχουν μελέτες και εργασίες που καταδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες των κρητικών τύπων μελιού (θυμάρι, πεύκο, πευκοθυμαρόμελο) και να κατοχυρώσουν την ταυτότητα του στην ελληνική και διεθνή αγορά, καθώς και να στηρίξουν ακόμα για Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. κρητικό μέλι.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, η νομοθεσία είναι ασαφής και δεν προστατεύει εξίσου παραγωγούς, καταναλωτές και διακινητές του μελιού.
Επίσης, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας με τον καθορισμό ποιοτικών προτύπων και ενσωμάτωσης τους στη σχετική νομοθεσία, καθώς και με ίδρυση Πιστοποιητικού Οργανισμού.
Επειδή το κρητικό μέλι πρέπει να προστατευτεί έναντι όλων αυτών που καπηλεύονται την ανώτερη του ποιότητα και
επειδή πρέπει να στηριχθεί τόσο ο παραγωγός όσο και ο καταναλωτής με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί

1.    Σε ποιες άμεσα ενέργειες θα προβούν προκειμένου να κατοχυρωθεί η ταυτότητα του κρητικού μελιού στην ελληνική και διεθνή αγορά και να πιστοποιηθούν ως προϊόντα Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε.;
2.    Αν προτίθενται να ικανοποιήσουν το αίτημα των παραγωγών για ίδρυση Πιστοποιητικού Οργανισμού για να εξαλειφθούν τα προβλήματα που δημιουργεί ο έντονος ανταγωνισμός;
3.    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να συμπληρωθεί η νομοθεσία και να προστατευθεί εξίσου ο παραγωγός και ο καταναλωτής;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα