Skip links

«Διαμόρφωση πολιτικής στήριξης του ελαιολάδου στην Ελλάδα »

Υπάρχει σχέδιο για τη στήριξη του ελαιολάδου απαντάει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικά με τη διαμόρφωση της πολιτικής για την προώθηση και την προστασία του προϊόντος, αλλά και ποιο είναι το σχέδιο για το πρόγραμμα δακοκτονίας. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης του ελαιολάδου, το οποίο μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά του προϊόντος και α συμβάλλει στην άνοδο των τιμών παραγωγού, καθώς επιτρέπει στην εκτόνωση της αγοράς, όταν συσσωρεύονται  αποθέματα που συμπιέζουν τις τιμές σε όλη την Ευρώπη.
Επιπλέον- σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού- το ΥΠΑΑΤ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελαιόλαδο, ως ένα εθνικό προϊόν υψηλής βιολογικής και διατροφικής αξίας.
Για αυτό στηρίζει το προϊόν με μέτρα και δράσεις όπως είναι:
-Η χορήγηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης
-Η εφαρμογή πολιτικής ποιότητας με στροφή σε πιστοποιημένα, ασφαλή και ανταγωνιστικά προϊόντα.
-Τα προγράμματα δραστηριοτήτων των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων, μέσα από τα οποία ενισχύονται οι φορείς του κλάδου για την εκπόνηση προγραμμάτων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων ελαιοκομικών προϊόντων, την παροχή τεχνικής βοήθειας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, την ιχνηλάτηση και την πιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα. Τα προγράμματα αυτά θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται και την τριετία 2012- 2015, με την κοινοτική χρηματοδότηση να ανέρχεται στα 33.294.000 ευρώ ανά τριετία.
-Η χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013.
-Η χρηματοδότηση των επενδύσεων για τη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους.
– Τα προγράμματα προώθησης και προβολής του ελληνικού ελαιολάδου.

Εξάλλου, σχετικά με το θέμα της δακοκτονίας, το Υπουργείο αναφέρει ότι για το 2012:
-Έχει εισηγηθεί από 29/12/2011 στο Υπουργείο Εσωτερικών τον προϋπολογισμό για τις Περιφερειακές Ενότητες και η έκδοση της σχετικής Απόφασης είναι σε αναμονή.
-Προώθησε στις Περιφερειακές Ενότητες απόφαση προμήθειας εντομοκτόνων- ελκυστικών ουσιών δακοκτονίας και
-Εισηγήθηκε την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού  για το πρόγραμμα, η οποία γνωμοδοτήθηκε θετικά από τον ΑΣΕΠ.
    

                                       

 

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα