Σημεία της τοποθέτησης του Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 11 Δεκεμβρίου 2006 που πραγματοποιήθηκε στη Νεάπολη Λασιθίου.
Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την “ώρα της Περιφέρειας” φαίνεται να είναι η μόνη που γίνεται πράξη από την Κυβέρνηση, αλλά με τη μακάβρια έννοιά της.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Νεάπολης αποτέλεσε ένα τριπλό μνημόσυνο:
• Τρίμηνο μνημόσυνο για τη συμφωνία Κυβέρνησης και Μπαρόζο, για τη μείωση της εθνικής συμμετοχής και του προϋπολογισμού του Γ’ ΚΠΣ, που είχε ως συνέπεια τη μείωση του ΠΕΠ Κρήτης κατά 34,8+30= 64,8 εκατ. ευρώ.
• Ετήσιο μνημόσυνο για τη συμφωνία του κ. Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο για τους μειωμένους πόρους του Δ’ ΚΠΣ 2007-2013 κατά 10 δις ευρώ και κατά συνέπεια για τη μείωση του ΠΕΠ Κρήτης από 735-565= 170 εκατ. ευρώ.
• Τρίχρονο μνημόσυνο για το μηδενισμό των χρηματοδοτήσεων για την Κρήτη από εθνικούς πόρους και τα Τομεακά Προγράμματα, που ταυτίζεται με την περίοδο ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την Ν.Δ.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας φρόντισε τα τρία μνημόσυνα να γίνουν ένα στη σημερινή συνεδρίαση για “περιστολή σπατάλης” γι’ αυτό και έφερε ελάχιστες χρηματοδοτήσεις που χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως κόλλυβα.
Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα για τη χρηματοδότηση που αποφασίζει η Κυβέρνηση για την Κρήτη. Δεν επιτρέπει χαμόγελα και αισιοδοξίες. Επιτάσσει όμως την έντονη αντίδρασή μας.
Επιπλέον, το μοντέλο διαχείρισης του Δ’ ΚΠΣ που αποφάσισε η Κυβέρνηση αποτελεί μια υπερσυγκεντρωτική δομή, που δε θα αποδώσει.
Καταργείται ο δημοκρατικός προγραμματισμός και ο ρόλος των συλλογικών οργάνων (Δημοτικά, Νομαρχιακά και Περιφερειακά Συμβούλια) είναι μηδενικός.
Η εμπειρία υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ έδειξε ότι μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είχαν τα περιφερειακά προγράμματα και τη μικρότερη τα τομεακά, που διαχειρίστηκαν τα Υπουργεία.
Η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της καταργεί ουσιαστικά τα περιφερειακά. Μεταφέρει όλες τις αποφάσεις στο κέντρο και κυρίως στον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών προς δόξαν των μονοπρόσωπων, κλειστών και συγκεντρωτικών συστημάτων εξουσίας, εις βάρος κάθε έννοιας συλλογικότητας και συμμετοχής του πολίτη.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, παρ’ ότι αποτελεί κρατική απόφυση και προεδρεύεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην Περιφέρεια, πρέπει και μπορεί, δικαιούται αλλά και υποχρεούται, αφού τα περισσότερα μέλη του είναι εκπρόσωποι φορέων αλλά κυρίως πολιτών, να στείλει ένα σαφές και δυνατό μήνυμα στην Κυβέρνηση και την κεντρική εξουσία:
Η Περιφέρεια απαιτεί ουσιαστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων και την υλοποίηση των προγραμμάτων. Η Περιφέρεια Κρήτης απαιτεί αυτά που δικαιούται από Ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά κυρίως από τους εθνικούς πόρους.