Την ένταξη όλων των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα δανειοδότησης με επιδοτούμενο επιτόκιο ζήτησε ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος και των μικρών επιχειρήσεων.
«Η αντιμετώπιση της ύφεσης δεν μπορεί να γίνει με ημίμετρα, τόνισε. Χρειάζονται αποτελεσματικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, το συνεχώς διογκούμενο εμπορικό έλλειμμα και η οπισθοχώρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Χρειάζεται πραγματική μείωση των φορολογικών βαρών. Για τον Φ.Π.Α. παραπέμπετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί δεν καταργείτε το 0,6% επί των δανείων; Γιατί δεν αναστέλλετε την εφαρμογή του ΕΤΑΚ; Γιατί καταργήσατε το αφορολόγητο όριο και το αφορολόγητο αποθεματικό κι επιβάλλετε νέους φόρους 7 δις με τον Προϋπολογισμό; Γνωρίζετε ότι η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τις 600.000 ατομικές και μικρές επιχειρήσεις;
Από το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΕ εξαιρούνται ουσιαστικά όσοι έχουν ανάγκη από στήριξη. Εξαιρούνται όλες οι καινούργιες επιχειρήσεις μέχρι τριών ετών και αυτές που έχουν έναν αρνητικό ισολογισμό τα τρία τελευταία χρόνια. Εξαιρούνται όλες οι επιχειρήσεις που έχουν χρηματοοικονομικές δυσχέρειες, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελ. 5 του διαφημιστικού φυλλαδίου. Μα, αν δεν έχουν δυσχέρειες, γιατί να μπουν
στο πρόγραμμα;
Εξαιρούνται όλες οι επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών προϊόντων και όχι μόνο αυτές, αλλά και οι εμπορικές και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που συνδέονται με παραγωγούς. Μια επιχείρηση, δηλαδή, εμπορίας ελαιολάδου ή μια Ένωση δεν μπορεί να ενταχθεί σ’ αυτό το πρόγραμμα και να συμβάλει μ’ αυτόν τον τρόπο στην απορρόφηση της παραγωγής και την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών ελαιολάδου που έχουμε φέτος. Αντίθετα, εντάσσονται οι εισαγωγικές επιχειρήσεις και μάλιστα προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας. Έτσι λοιπόν ενώ εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν εντάσσονται (σελ.7), εσείς ενισχύετε την ανταγωνιστικότητα οικονομιών ξένων χωρών εις βάρος της ντόπιας παραγωγής. Αυτό είναι το περιβόητο πρόγραμμα».
Ο Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών στην απάντησή του επανέλαβε τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις με τις λεγόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ενώ για το ΤΕΜΠΕ αρκέστηκε να πει:
«Όσο και αν προσπαθείτε να το απαξιώνετε το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την εγγύηση των δανείων κεφαλαίου κίνησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΕ, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο».