Skip links

ΓΣΕΒΕΕ: τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις θεωρείται αρκετά πιθανό ότι θα κλείσουν-άμεσα θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού τραπεζικού λογ/σμού

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ θεωρείται αρκετά πιθανό τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις να κλείσουν το ερχόμενο διάστημα ενώ επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσης θεσμοθέτησης ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις θεωρείται αρκετά πιθανό ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα ενώ οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, τα τελευταία δύο χρόνια περισσότερες είναι οι επιχειρήσεις που κλείνουν παρά αυτές που ανοίγουν και οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες, δεν διευκολύνονται από την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Επιπλέον, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων αναφορικά με το α’ εξάμηνο του 2017 παραμένουν αρνητικές αφού περίπου το 60% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση.

Επίσης η θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογ/σμού για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα είναι απαίτηση των επιχειρηματιών αλλά κυρίως της ίδιας της πραγματικής οικονομίας προκειμένου να διενεργούνται πληρωμές εργαζομένων, φόρων, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προμηθευτών κλπ ενώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που προωθείτε δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογ/σμού για όλες τις επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά την απασχόληση, ο λόγος των προσλήψεων-απολύσεων δείχνει ότι σε δύο επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις τρεις επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις και ακόμα και όσες επιχειρήσεις προσλάβουν προσωπικό, αυτό απασχολείται είτε με το καθεστώς της μερικής-απασχόλησης είτε με το καθεστώς του εξωτερικού συνεργάτη.

Επειδή τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο απώλειας θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί)

επειδή όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τάσεις εξόδου από την αγορά και εξαιρετικά μειωμένες αντοχές, γεγονός που διευρύνει το χάσμα ανταγωνισμού με τις ομόλογες μεγαλύτερες και

επειδή ο Π/Θ στην ΔΕΘ δεσμεύτηκε ότι:

«Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου».

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί

  • Ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να συνδράμετε τις επιχειρήσεις ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους αλλά και να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους;
  • Προτίθεστε να επανεξετάσετε την θέση σας και να θεσμοθετήσετε τον ειδικό ακατάσχετο λογ/σμό για όλες τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία τους;
  • Πότε θα ξεκινήσει το «πάγωμα» και η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας για αυτούς που καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα