Η χώρας μας τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε μια πρωτοφανή δημοσιονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή κρίση. Οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν στον οικονομικό εκτροχιασμό 2004-2009 όπως επιβεβαιώθηκε προχθές από τον κ. Γιούνκερ ήταν η κύρια αιτία της κρίσης. Ενώ, ο ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε τις αναπτυξιακές δυνάμεις της χώρας σε πρωτοφανή ομηρία, λόγω των υπέρμετρων φόρων και της ανυπαρξίας τραπεζικού δανεισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αγροτικός κόσμος χτυπήθηκε βάναυσα.Εκτός, όμως, από την εγγενή αστάθεια που παρουσιάζει η αγροτική παραγωγή, τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό, τις αθέμιτες πρακτικές μεσαζόντων και άλλων επιχειρηματικών παραγόντων, που ασχολούνται με την μεταποίηση αγροτικών παραγόντων, και την βαρύτατη φορολογία που επιβλήθηκε μετά το 2015, ο αγροτικός κόσμος αντιμετώπισε και την ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστική συνέπεια την κατρακύλα της τιμής του ελαιολάδου.
Δηλαδή, την καθολική αδυναμία του Υπουργείου Γεωργίας να προσδώσει στόχο και κατεύθυνση στις καθημερινές προσπάθειες και πρωτοβουλίες ομάδων παραγωγών, υγειών συνεταιρισμών και μεμονωμένων παραγωγών ή/και επιχειρηματιών, για έξοδο από την κρίση και την φτωχοποίηση τους. Την παντελή έλλειψη σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση του κλάδου, την αδυναμία αντιμετώπισης επιμέρους ειδικών προβλημάτων ανά αγροτικό προϊόν και την αδιαφορία για την χάραξη περιφερειακών και τοπικών πολιτικών σε συνέργεια με τις Περιφέρειες και άλλους κλάδους (π.χ. τουρισμό, μεταποιητική βιομηχανία, εμπορικό κόσμο, κ.λπ.)
Φυσικά, η Κρήτη, και το Ηράκλειο ειδικότερα, που υποτίθεται ότι βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ίδιου του Πρωθυπουργού –Βουλευτή Ηρακλείου- λεηλατήθηκαν από τις αποφάσεις αλλά και την αδράνεια της Κυβέρνησης. Στο Ηράκλειο η αγροτική παραγωγή καταβαραθρώθηκε, οι αγρότες μας βιώσαν εγκατάλειψη και αδιέξοδα και η ύπαιθρος μας βρέθηκε μετά από χρόνια αντιμέτωπη με το φάσμα του μαρασμού.Το Κίνημα Αλλαγής είναι αποφασισμένο να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας. Έναν τομέα που δίνει ζωή στην ύπαιθρο της πατρίδας, στηρίζει την απασχόληση και φυσικά διαθέτει σημαντικές δυνατότητες εξωστρέφειας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
Απέναντι, στους ψηλούς φορολογικούς συντελεστές, την μη προσμέτρηση της οικογενειακής εργασίας στα έξοδα των αγροτών, την ανυπαρξία ευνοϊκών ρυθμίσεων για οφειλές αγροτών και των κόκκινων δάνειων τους, την μη διασύνδεση του ΕΦΚΑ με το εισόδημα του παραγωγού, την συνεχή αναποτελεσματικότητα των προγραμμάτων δακοκτονίας, τις αθρόες ελληνοποίησεις οπωροκηπευτικών, την εξαίρεση της Κρήτης από το την ολοκληρωμένη εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου , αλλά και την ανυπαρξία πλοίου ασφαλείας κ.α. Αντιτάσσουμε ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για την αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας,όπουη στήριξη των αγροτών και των κοινωνικών και άλλων υποδομών που τους αφορούν, είναι βασικός άξονας.Έτσι, προτείνουμε:
•Δραστική μείωση του φόρου για την αγροτική παραγωγή στο 13% και κατάργηση του 22% – 45%.
•Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
•Μείωση φορολογίας εισοδήματος κατά 35% ή επιστροφή 5 επιπλέον μονάδων ΦΠΑ για προϊόντα ομάδων παραγωγών.
•Κάρτα Αγροτικού πετρελαίου.
•Κατώτερος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα εφόδια.
•Ακατάσχετο και αφορολόγητο επιδοτήσεων και ενισχύσεων.
•Νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών με οκτώ (8) ασφαλιστικές κλάσεις από 82€ έως 405€.
•Έμφαση με την εθνική αγροτική πολιτική και τη νέα ΚΑΠ στην ενίσχυση και τη βιωσιμότητα του αγροτικού εισοδήματος.
•Τριπλασιασμός κονδυλίων για Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης για ποιοτική αγροτική παραγωγή, πιστοποίηση και τυποποίηση προϊόντων.
•Πρόγραμμα στήριξης νέων αγροτών με Απαλλαγή για τρία (3) χρόνια από ασφαλιστικές εισφορές και στην συνέχεια για δύο χρόνια καταβολή του 50% αυτών.
•Στήριξη παραδοσιακών επαγγελμάτων στην ύπαιθρο.
•Αναβάθμιση του ρόλου των Αγροτοδιατροφικών Συμπράξεων των Περιφερειών.
•Θεσμοθέτηση και χρηματοδότηση ανάπτυξης δικτύων προώθησης προϊόντων.
•Αναμόρφωση Κανονισμού ΕΛΓΑ.
•Κανένα παιδί αγρότισσας και κατοίκου της υπαίθρου εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
•Πρόσθετη διδακτική στήριξη για τα παιδιά αγροτών κατοίκων της υπαίθρου σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Οι αγρότες γνωρίζουν ότι η στήριξη της παραγωγής και της ζωής τους δεν γίνεται με ευκαιριακά επιδόματα, που χάνονται από την πολλαπλάσια φορολογία. Αλλά με πολιτικές που δημιουργούν στέρεες βάσεις για πραγματική αύξηση εισοδήματος και έμπρακτη στήριξη της οικογενειακής τους καθημερινότητας από ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ έχει ιστορία, εμπειρία και σχέδιο που εγγυώνται ένα ασφαλές μέλλον για την ελληνική ύπαιθρο!
Πέρα των παραπάνω πρέπει να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική γης, και συλλογικών έργων για την άρδευση και την αγροτική οδοποιία. Μεγάλα έργα στον νομό όπως εκτροπή του Πλατύ ποταμού και η αξιοποίηση του φράγματος Πλακιώτισσας, τα φράγματα Αμιρών-Αγ.Βασιλείου, Καλαμίου, Άνω-Ασιτών και άλλα μικρότερα πρέπει να μπούν άμεσα σε προτεραιότητα.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" στις 21-06-2019