Skip links

Βιώσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες και προστασία πρώτης κατοικίας των αδυνάμων και νέο πτωχευτικό δίκαιο.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Οικονομικών για βιώσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες, προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους και νέο πτωχευτικό δίκαιο.

Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι η κατάργηση θεμελιωδών διατάξεων του ν.3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από το ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε συσσώρευση προβλημάτων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την απλή  παράταση που έχει δώσει η Κυβέρνηση μέχρι 31 Ιουλίου αλλά χρειάζεται νέο πλαίσιο ρυθμίσεων.
Το πρόβλημα στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα προϋπήρχε ως απότοκο της προηγούμενης κρίσης, δεν αντιμετωπίστηκε ολοκληρωτικά  και λόγω της νέας κρίσης που βιώνει η χώρα, αναμένεται να ενταθεί και να διευρυνθεί ο αριθμός των δανειοληπτών, φυσικών και νομικών προσώπων που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Συγκεκριμένα ενόψει της ύφεσης που προδιαγράφεται ζήτησε:
– Σύστημα βιώσιμων λύσεων,  προστασία της  πρώτης κατοικίας όλων των αδυνάμων και αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα.
Στη συνέχεια, εγκάλεσε την Κυβέρνηση που αρνείται την σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, την οποία έχει ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον οφείλει να αξιοποιήσει την επιτροπή κοινωνικών φορέων που συγκροτήθηκε ήδη από τους επαγγελματίες, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, εκπρόσωποι ΕΚΠΟΙΖΩ και από όλους τους φορείς που εμπλέκονται, μαζί  με τα στελέχη που έχουν να κάνουν με το πλαίσιο ρύθμισης, προκειμένου να καταρτιστούν βιώσιμες προτάσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας αλλά και ένας σύγχρονος πτωχευτικός κώδικας που θα αποτρέπει την εκδήλωση άδικων και ακραίων καταστάσεων.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας είναι ανεπαρκές, αφού ελάχιστοι δανειολήπτες (περίπου 800)  έχουν πετύχει έγκριση της αίτησης τους ενώ επεσήμανε την ανάγκη άμεσης αλλαγής του Κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.
Ο Υπουργός από την πλευρά του προχώρησε σε γενικόλογες ανακοινώσεις πως η Κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο πλαίσιο προστασίας  που θα έλθει τον Ιούνιο στη Βουλή με δύο σκέλη: α)επιδότηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη πρώτης  κατοικίας και β) ρύθμιση εξυπηρετούμενων δανείων για συνεπείς δανειολήπτες. Το νομοσχέδιο για όλα αυτά και το πτωχευτικό δίκαιο φυσικών προσώπων αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή τον επόμενο μήνα.
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα