Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα, η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Ναυτιλίας για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην Κρήτη.
Η επίκαιρη ερώτηση έγινε ύστερα από την σύσκεψη των φορέων του επιχειρηματικού κόσμου, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενό Σάββατο στο Ηράκλειο και περιελάμβανε τα αιτήματα τους.
Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση της ερώτησης, ο Β.Κεγκέρογλου ανέφερε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο ότι είναι ένας θεσμός αντιστάθμισης των αρνητικών συνεπειών που οφείλονται στη θαλάσσια απομόνωση των νησιών, δηλαδή του αυξημένου κόστος των μεταφορών, αγαθών και επιβατών. Η προηγούμενη Κυβέρνηση, ύστερα από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας και τις αντιδράσεις των φορέων, αναγκάστηκε λίγο πριν τις εκλογές να εντάξει την Κρήτη σε εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα για το Μεταφορικό ισοδύναμο, μόνο ως προς τη μεταφορά ορισμένων φορτίων, εξαιρώντας επιβάτες και καύσιμα, όταν σε όλα τα άλλα νησιά όλης της Ελλάδας το Μ.Ι εφαρμόζεται καθολικά.
Ωστόσο ενώ έχει ανοίξει το σύστημα για να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο 6μηνο πρόγραμμα δεν έχει ανοίξει ακόμα η αίτηση χρηματοδότησης και ζήτησε:
1.Να ανοίξει η διαδικασία υποβολής φορτωτικών
2.Την παράταση στην περίοδο υποβολών και πιστοποίησης για τις επιχειρήσεις της Κρήτης που λήγει σήμερα και
3.Την ένταξη στο Μεταφορικό ισοδύναμο της Κρήτης όλων των ειδών φορτίων, της μεταφοράς καυσίμων και της μετακίνησης επιβατών.
Ο αρμόδιος Υπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ.Κεγκέρογλου για την ερώτηση του, σημείωσε πως επιδιώκει να υλοποιήσει μια δημόσια νησιωτική πολιτική, όχι επιδοματική, με διασφαλισμένους πόρους και εξήγησε ότι θα διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη θαλάσσια νησιωτική πολιτική ενώ προσπάθησε να απαξιώσει την μέχρι τώρα εφαρμογή του Μ.Ι, αφού όπως είπε το έχουν αξιοποιήσει μόλις 201.000 νησιώτες και 5.000 περίπου επιχειρήσεις.
Με βάση την παραπάνω αντίληψη δεν απάντησε σε κανένα από τα τρία (3) ερωτήματα και περιορίστηκε να ανακοινώσει πως εντός τριμήνου θα εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε συνεργασία με το Πάντειο Παν/μιο μελέτη για τον εξορθολογισμό του, με σκοπό την διατήρηση και την διεύρυνση του αλλά μέχρι τότε η Κρήτη θα συνεχίσει να εξαιρείται.
Ο κ.Κεγκέρογλου επέμεινε στα τρία (3) ερωτήματα του και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Υπουργός αναφέρθηκε τι θα πράξει με την νησιωτική πολιτική τα επόμενα χρόνια αλλά δεν απάντησε στις συγκεκριμένες ερωτήσεις για το τώρα που απασχολούν όλους τους Κρητικούς και τις επιχειρήσεις.