Skip links

Από την ανασφάλεια στην ανάπτυξη και την αναδιανομή

Η εισοδηματική και η φορολογική πολιτική αποτελούν δύο βασικούς μηχανισμούς διαχείρισης του πλούτου που παράγεται στη χώρα. Συγκέντρωση πλούτου ή αναδιανομή και διάχυση του ως κοινωνική ωφέλεια είναι δυο διαφορετικές επιλογές, ανάλογα με την ιδεολογική πολιτική τοποθέτηση και τις κοινωνικές δυνάμεις που υπηρετούν οι παρατάξεις.
Η Ν.Δ. αφού αποτίναξε το κοινωνικό προσωπείο, ακολούθησε  πιστά την παραδοσιακή γραμμή της δεξιάς. Στήριξη των λίγων και λαφυραγώγηση του κράτους υπέρ των ημετέρων.
Η Κυβέρνηση ευνόησε τα καρτέλ, έφερε ασυδοσία στην αγορά, υπερκέρδη για τους ισχυρούς και  κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής, που μαζί με τη συστηματική αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, οδήγησαν στην αφαίμαξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.  
Ο κ. Καραμανλής έχει οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτεια και τους πολίτες σε ανασφάλεια και απόγνωση. Χάθηκε το χαμόγελο από τα χείλη τους. Η πολλαπλή κρίση που διερχόμαστε δεν ήλθε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα των επιλογών της πεντάχρονης διακυβέρνησης και οξύνεται από τη διεθνή χρηματοπιστωτική. Η Κυβέρνηση είναι αυτή που:

– Επέλεξε τους μισθούς και τις συντάξεις ″απογραφής, επιτήρησης και κρίσης.″
– Επιμένει να αρνείται τη στήριξη των μικρομεσαίων, των αγροτών, των εργαζομένων που αγωνίζονται μόνοι τους απέναντι στα προβλήματα.
– Ταυτόχρονα, έδωσε εν λευκώ 28 δις στις Τράπεζες και ούτε ένα ευρώ δεν πήγε στην πραγματική οικονομία.
Το ΤΕΜΠΜΕ αποδείχθηκε φάρσα, αφού αποκλείστηκαν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.
– Η υποχρηματοδότηση όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων της παιδείας, της υγείας, ήταν επιλογές της Κυβέρνησης
– Όπως και η κατακόρυφη μείωση των πόρων για την ελληνική περιφέρεια και την ύπαιθρο.
Η Κυβέρνηση έστησε με το φορολογικό σύστημα ένα ισχυρό μηχανισμό μεταφοράς του πλούτου από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα προς τους ισχυρούς.
1. Κατήργησε το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που πλήρωναν 10.000 έχοντες και κατέχοντες και επέβαλε το ΕΤΑΚ σε 4 εκατ. ακίνητα
2. Μείωσε κατά 30% τους φορολογικούς συντελεστές των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, που αντιστοιχεί σε 1 δις ευρώ και πάνω το χρόνο
3. Αντίθετα, για τη μεγάλη πλειοψηφία αύξησε κατακόρυφα τους έμμεσους φόρους και δεν τιμαριθμοποίησε τη φορολογική κλίμακα.
Αύξησε τους συντελεστές Φ.Π.Α. 5,55% και 12,50%, αλλά αρνήθηκε τη μείωση του Φ.Π.Α που επέτρεψε η Ε.Ε. για τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και τον Τουρισμό.

– Αύξησε 3 φορές τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα οινοπνευματώδη.  
– 2 φορές τα τέλη κυκλοφορίας.
– 2 φορές τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων με αυξήσεις που ξεπέρασαν το 300%.
– Αύξησε έως 179% το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομών και
– Επέβαλε Φ.Π.A. 19% στις νέες οικοδομές.

Με το πάγωμα μισθών και συντάξεων η Κυβέρνηση μεταφέρει τις επιπτώσεις της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Επιβάλλει έκτακτη εισφορά σ’ αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν και θεωρεί «έχοντες και κατέχοντες» χιλιάδες εργαζόμενους οικογενειάρχες με μικτό μισθό τα 1.700 ευρώ, καθώς και τους συνταξιούχους των 1.100 ευρώ. Την ίδια ώρα, αφήνει στο απυρόβλητο τις Τράπεζες, τις πολυεθνικές, τους μεγαλοεισαγωγείς, τους παραοικονομούντες, τη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία, την εκκλησιαστική, αλλά και τη φοροδιαφυγή μέσω των off-shore.
Η κυβέρνηση εκτίναξε την κρατική σπατάλη στα ύψη, ιδρύοντας 695 υπηρεσίες και 467 αμειβόμενες επιτροπές για να βολευτούν τα «γαλάζια golden boys», στήριξε τους μεγαλομετόχους, ευνόησε τη φοροδιαφυγή και στέλνει το λογαριασμό στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Η ρύθμιση για τα αυτοκίνητα είναι δώρο άδωρον, αφού η οικογένεια αδυνατεί να επιβιώσει, να συντηρήσει το αυτοκίνητό της και φυσικά να αγοράσει νέο.
Το ΠΑΣΟΚ έχει επεξεργαστεί ένα σύστημα δίκαιης φορολόγησης με βασικό άξονα την αναδιανομή του πλούτου. Η Επένδυση στην Ανάπτυξη, στην Πράσινη Ανάπτυξη, στη Γνώση, την Καινοτομία, η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, ο ποιοτικός τουρισμός μπορεί να αποδώσουν καρπούς, που πρέπει να γεύονται και αυτοί που τους παράγουν μέσα από  πολιτικές αναδιανομής.
Αυτή είναι η κυρίαρχη επιλογή μας. Ανάπτυξη και Αναδιανομή. Το οικονομικό αδιέξοδο όμως χρειάζεται τα άμεσα μέτρα που προτείνουμε για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας  και της ελληνικής οικογένειας. Να δώσουμε ανάσα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και να βάλουμε μπροστά το σχέδιο για μια νέα πορεία της χώρας. Η αλλαγή έρχεται και αγκαλιάζει σιγά-σιγά όλη την Ελλάδα.. Είναι η ελπίδα που θα μας βγάλει από το τέλμα και την ανασφάλεια.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα