ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: Α) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκο, Β) Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα
Τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει διαμορφωθεί μια διεθνής επιστημονική άποψη ότι η παραδοσιακή διατροφή των χωρών της Μεσογείου είναι η πιο υγιής. Έτσι η διατροφή των χωρών της Νότιας Ευρώπης, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και της Πορτογαλίας γίνεται ολοένα και περισσότερο ευρέως αποδεκτή για τις θετικές της επιδράσεις στην υγεία και τη μακροζωία. Οι συνεχείς αναφορές στον παγκόσμιο τύπο για τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής, προκάλεσαν αύξηση της ζήτησης των μεσογειακών προϊόντων σε όλες τις χώρες.
Η Ιταλία και η Ισπανία, στην προσπάθεια τους να αξιοποιήσουν αυτή την διάδοση της Διατροφής των Μεσογειακών χωρών προχώρησαν σε συνεργασία για την προώθηση του ελαιόλαδου, βασικό συστατικό της διατροφής αυτής, καθώς και άλλων αγροδιατροφικών προϊόντων. Με συμφωνία που υπέγραψαν οι Υπουργοί Γεωργίας των δύο αυτών χωρών δραστηριοποιούνται εντονότατα θέτοντας στόχους και σχεδιασμούς, προκειμένου να αξιοποιούνται στο έπακρο τα κοινοτικά προγράμματα, αλλά και τα επιστημονικά στοιχεία, για την ανάδειξη των μεσογειακών αγροτικών προϊόντων και κατ’ επέκταση για μια δυνατή, ανταγωνιστική γεωργία.
Το ελαιόλαδο, αποτελεί και για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές εξαγωγές πολύτιμο εθνικό προϊόν. Η πολιτική ηγεσία όμως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φαίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία του προϊόντος αυτού και να δώσει την απαιτούμενη προσοχή, προχωρώντας σε μια ανάλογη συνεργασία όπου η ανταλλαγή απόψεων και η χάραξη κοινής στρατηγικής θα συντελέσει στην προώθηση του ελαιόλαδου αλλά και των άλλων αγροδιατροφικών προϊόντων που θα βοηθήσει την ελληνική παραγωγή και γενικότερα την οικονομία της χώρας μας.
Ένα τόσο σημαντικό θέμα απαιτεί πρωτοβουλίες, συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες, με συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν την προβολή των ελληνικών μεσογειακών προϊόντων, την υποστήριξη επενδύσεων σε καινοτόμες μεθόδους πληροφόρησης για τις ευεργετικές δράσεις, την προέλευση των προϊόντων αυτών, την ενίσχυση των μηχανισμών διασφάλισης της ποιότητάς τους.
Επειδή η προώθηση του ελληνικού ελαιόλαδου, αλλά και των άλλων ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στους σχεδιασμούς για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας μας
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
• Γιατί απουσιάζει η Ελλάδα απ’ αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία;
• Τι προτίθενται να πράξουν και ποιες πρωτοβουλίες θα πάρουν προκειμένου να ενισχυθεί η προβολή του ελληνικού ελαιόλαδου και των άλλων αγροδιατροφικών προϊόντων της χώρας μας;