Skip links

Αντιμετώπιση της κρίσης με σχέδιο και υπευθυνότητα

H χώρα, δυστυχώς, βρίσκεται πάλι σε κρίση. Κρίση οικονομική, υγειονομική, κοινωνική αλλά και πολιτική. Η Πανδημία έχει πλήξει σοβαρά την οικονομία, δημιούργησε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, έχει θέσει υπό αίρεση την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών και έχει αναδείξει τα πολιτικά αδιέξοδα Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Πατρίδα μας  βρίσκεται σε κρίση, τα τελευταία χρόνια. Προηγήθηκαν οι κρίσεις του 2009 και του 2015.
Ήταν αυτές οι κρίσεις ίδιες με τη σημερινή;
Ήταν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις αντιμετώπισής τους ίδιες με αυτές που επικρατούν σήμερα, το 2021;

Το 2008 -2009  λέγαμε ότι η κρίση είναι διεθνής. Η ΝΔ ισχυριζόταν  ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Εμείς λέγαμε ότι ήταν «ξέφραγο αμπέλι». Η Κυβέρνηση Καραμανλή πτώχευσε την χώρα. Το 2009, η Κυβέρνηση  του  ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μπροστά σε μια χρεοκοπημένη χώρα και σε μια Ευρώπη μουδιασμένη, αδιάλλακτη χωρίς κατανόηση για το πρόβλημα. Μια Ευρώπη του Σόιμπλε και του ασφυκτικού  δημοσιονομικού  πλαισίου. Στο πολιτικό επίπεδο, όλα τα  κόμματα της Αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν κατανόησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά συνειδητά την χρησιμοποίησαν για αποκομιδή κομματικών οφελών.
Αντιδρούσαν σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να δώσει λύσεις. Θυμίζω τα «Ζάππεια», τις Πλατείες των αγανακτισμένων, με τη συμμετοχή ακόμη και των πιο ακραίων στοιχείων της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι επιπτώσεις για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ασθενέστερους ήταν ελάχιστες σε σχέση με αυτά που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια. Τότε θέσαμε το Εθνικό Συμφέρον πάνω από το κομματικό μας όφελος και επιμείναμε στην Εθνική Συνεννόηση κι ας ξέραμε ότι θα το «πληρώσουμε»

Το 2015, η Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,  με αλλά και χωρίς Βαρουφάκη, οδήγησε σε ένα 3ο μνημόνιο, πιο σκληρό από τα προηγούμενα, και σε μια  ανακεφαλαίωση που ήταν σε βάρος τελικά των επενδυτών αλλά και του Δημοσίου. Η ζημιά, που προκάλεσαν οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, στην αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ και δια αυτού στο Δημόσιο Χρέος, ήταν  τεράστια. Η έλλειψη σχεδίου από τον Σύριζα, πριν και μετά την μετάλλαξη, το 2015, κόστισε στην χώρα, αφού ακρίβυνε και μάκρυνε την κρίση. Όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος της αβύσσου, τότε, που όπως λέει το τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου «Η Πλατεία ήταν άδεια….με συνθήματα σκισμένα», εμείς ήμασταν εκεί και «βάλαμε  πλάτη»  θέτοντας πάλι το Εθνικό συμφέρον  πάνω από το Κομματικό.

Σήμερα, η Πατρίδα μας, μετά  από μια δεκαετία βαθιάς οικονομικής και πολιτικής  κρίσης,  βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και έντονα προβλήματα λόγω της πανδημίας. Βρίσκεται μπροστά σε μια νέα κρίση. Για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης έχουμε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις έναντι του 2009. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση   δεν αδιαφορεί, δεν αρνείται το πρόβλημα και διαθέτει μηχανισμούς στήριξης αλλά και πολιτική  βούληση. Σήμερα και λόγω του συνολικού προβλήματος έχουμε μια ωριμότερη  Ευρωπαϊκή Ένωση που στη Σύνοδο Κορυφής, τον περασμένο Ιούλιο, αποφάσισε το πακέτο ανάκαμψης ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για όλη τη Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την Κυβέρνηση. Στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεση της: 32 δισ. Ευρώ από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, 28 δισ. ευρώ από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και 20 επιπλέον δις από την νέα ΚΑΠ, 2,7 δις από το  SURE.  Πόροι υπάρχουν αλλά  δεν θα αξιοποιηθούν από μόνοι τους. Χρειάζεται σχέδιο με την μορφή ολοκληρωμένου προγράμματος αξιοποίησης και όχι απλά ανάλωσης των πόρων.
Στην επερώτηση μας για το θέμα, η Κυβέρνηση δεν «ίδρωσε» όπως «δεν ίδρωσε» και στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Αοριστολογίες και γενικότητες χωρίς  συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Αμείλικτα ερωτήματα: Με ποιο σχέδιο; Ποιες προτεραιότητες; Πού θα κατευθυνθούν οι πόροι των Ευρωπαϊκών Ταμείων.
Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις σε δαπάνες αντιμετώπισης της κρίσης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όμως  έχει ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες υφέσεις της Ε.Ε. Η Κυβέρνηση δαπάνησε 27 δις μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και 2,4 όπως  ανακοίνωσε  πρόσφατα, αλλά η ύφεση είναι 8,8% στην Ελλάδα,  32% πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Προφανώς κάτι φταίει. Αυτό που φταίει είναι τόσο η έλλειψη σχεδίου και στόχων όσο και ο διαχειριστής που δεν είναι άλλος από την ίδια την  Κυβέρνηση.
Από την αρχή της νέας κρίσης , προτείναμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τόσο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη στήριξη της κοινωνίας όσο και για την απορρόφηση των πόρων. Ένα σχέδιο που διαπνέεται από τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας που αποτελούν το μόνο δρόμο διεξόδου από την κρίση.
Είναι ο δρόμος της  βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο που θα μας «βγάλει από το τούνελ» της ύφεσης και της φτώχειας  και θα μας οδηγήσει στην ανθρωποκεντρική πρόοδο.
Το πολιτικό σκηνικό είναι ζοφερό. Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν παραδειγματίστηκαν από τις προηγούμενες κρίσεις ούτε από τις επιπτώσεις του διχασμού, της ανευθυνότητας, της απουσίας σχεδίου αλλά και συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Όπως είπα και στην Βουλή «Βάστα με να σε βαστώ να ανεβούμε στο Βουνό». Μητσοτάκης και Τσίπρας, από κοινού, σε μια άτυπη συμφωνία τροφοδοτούν το διχασμό στην κοινωνία. H Κυβέρνηση διχάζει και προκαλεί με τον αυταρχισμό,  ευνοώντας αυτούς που «τζογάρουν» πολιτικά στην αναταραχή. Αυτό σε μια περίοδο που οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και οι πολίτες αγωνιούν για τη ζωή τους λόγω πανδημίας αλλά και για το μέλλον τους σε μια χώρα που έχει μπει σε βαθιά ύφεση.
Η χώρα περνά δύσκολες στιγμές. Όπως είπε και η Πρόεδρός μας,  η επόμενη μέρα δεν μπορεί να χτιστεί πάνω σε κοινωνικά και οικονομικά ερείπια.  Χρειάζεται σχέδιο, προετοιμασία και  ετοιμότητα
Είναι  η ώρα να απαντήσουμε με υπεύθυνες πολιτικές σήμερα στην αγωνία των ανθρώπων που αναρωτιούνται αν θα μείνουν  όρθιοι σωματικά, οικονομικά, ψυχολογικά. Το Κίνημα Αλλαγής ανταποκρίνεται στις περιστάσεις με υπεύθυνη και αξιόπιστη αντιπολίτευση, έλεγχο της κυβέρνησης και τεκμηριωμένες προτάσεις. 
***Δημοσιεύθηκε στις 17/03/2021 στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα