Λύση σε επίπεδο χωρών αναζητείται για την αντιμετώπιση της απειλής του λαγοκέφαλου στην αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον, προκειμένου να παρθούν μέτρα για την περαιτέρω εξάπλωση του στη Μεσόγειο, σύμφωνα με απάντηση σε Ερώτηση του κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν Ηρακλείου τόνισε με Παρέμβαση τους κινδύνους από την εξάπλωση του λαγοκέφαλου, αλλά και τις πολλαπλές συνέπειες- περιβαλλοντικές και οικονομικές- που έχει επιφέρει η εμφάνιση του στις θάλασσες της Ελλάδας, και όχι μόνο.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Διεύθυνση Αλιευτικής Πολιτικής και Αλιευτικών Πόρων του ΥΠΑΠΕΝ, συνεργάζεται με ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια, προκειμένου να ενημερώνεται για τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα για το συγκεκριμένο είδος.
«Με βάση πρόσφατη ενημέρωση από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, η εξάπλωση του είδους τείνει να καλύψει το σύνολο της λεκάνης της Μεσογείου.
Κατά συνέπεια οι επιστήμονες θεωρούν ότι η έρευνα για το συγκεκριμένο είδος θα πρέπει να εστιαστεί στις μεθόδους στοχευμένης αλιείας του με σκοπό την εμπορική του εκμετάλλευση, είτε ως εξαγώγιμο προϊόν, είτε μέσω απομόνωσης της νευροτοξίνης των ιστών του και τη χρήση της ως φαρμακευτικής πρώτη ύλης», επισημαίνεται στην απάντηση που δόθηκε στον κ. Κεγκέρογλου.
Ενώ αναφορικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων που σχετίζονται με το θέμα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, «χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες, μεταξύ άλλων, οι δαπάνες για τον έλεγχο της εξάπλωσης των χωροκατακτητικών ειδών.
Στο πλαίσιο της παραπάνω πρόβλεψης και δεδομένου ότι την περίοδο που διανύουμε, η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης με την Ε.Ε. για τη διαμόρφωση των χρηματοδοτικών μέτρων της νέας περιόδου του Επ. Προγράμματος Αλιείας 2014-2020, η Δ Αλιευτικής Πολιτικής θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αξιοποίηση δράσεων που θα προσανατολίζονται στην επίλυση του προβλήματος.