ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Α. Σπηλιωτόπουλο
Ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στην L, Aquila που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, εκτός από τους εκατοντάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, ο σεισμός προκάλεσε και την καταστροφή περισσότερων από 10.000 κτιρίων μεταξύ των οποίων και των Πανεπιστημιακών Σχολών όπου φοιτούσαν 310 περίπου έλληνες σπουδαστές. Η Επιτροπή Σεισμοπαθών Φοιτητών L, Aquila και η αντιπροσωπεία Γονέων Σεισμοπαθών Φοιτητών L, Aquila με επιστολή τους καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι έλληνες φοιτητές, αφού φαίνεται η σπουδαστική τους σταδιοδρομία να αναβάλλεται στην πράξη, άγνωστο μέχρι πότε.
Σας παραθέτω αυτούσια την εν λόγω επιστολή που έλαβα:
Αθήνα, 29-4-09
«Αξιότιμε κ. Βουλευτά
Αποτελούμε το Συντονιστικό όργανο μελών όλων των Ελληνικών Φοιτητικών Οργανώσεων της Λ’ Άκουϊλα (ΣΕΦ Λ’ Άκουϊλας – USGODI παράρτημα Λ’ Άκουϊλας – ΣΑΙΠ τμήμα Λ’ Άκουϊλας) αναγνωρισμένων από το Ιταλικό Κράτος, αλλά και μεμονωμένων φοιτητών, που τούτη τη δύσκολη ώρα συσπειρώθηκαν γύρω μας.
Τα ΜΜΕ απέδωσαν ένα τμήμα μόνο, της πραγματικής διάστασης από τη βιβλική καταστροφή που υπέστη η πόλη μας. Τα 2/3 των οικοδομημάτων του ιστορικού κέντρου έχουν κατεδαφισθεί ή είναι ετοιμόρροπα, κρημνιζόμενα σε κάθε δυνατό μετασεισμό, ενώ η πόλη έχει εκκενωθεί επισήμως. Όσοι από εμάς δεν τραυματίστηκαν και οι κατοικίες τους δεν κατέρρευσαν, αντιμετωπίζουν την πλήρη οικονομική καταστροφή, εξ’ αιτίας των πλημμύρων και των πυρκαγιών που ξέσπασαν αργότερα από τις διαρροές στα δίκτυα αερίου, ύδρευσης και αποχέτευσης. Οικοσκευές και αυτοκίνητα είναι κατεστραμμένα ή η επισκευή τους κρίνεται οικονομικά ασύμφορη.
Είναι φανερό ότι η Ιταλική Κυβέρνηση θα μεριμνήσει να επουλώσει πρώτα τις δικές της πληγές και μετά θα νοιαστεί για μας και είναι λογικό να μην αναμένουμε να συμπεριληφθούμε σε κανένα ιταλικό σχέδιο μελλοντικής οικονομικής αποκατάστασης και βοήθειας.
Δεν είναι γνωστό πώς και πότε οι 27.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου μας θα μπορέσουν να μετεγγραφούν σε άλλα Ιδρύματα, ενώ φαίνεται ότι η σπουδαστική σταδιοδρομία των περίπου 310 Ελλήνων αναβάλλεται στην πράξη, μέχρι νεωτέρας.
Αλλά και η απλή επιστροφή στην ισοπεδωμένη Λ’ Άκουϊλα, όταν και αν μετά από εβδομάδες καταστεί εφικτή, θα αποτελέσει ισχυρή ψυχική δοκιμασία για όλους μας, όχι μόνο λόγω των ελληνικών απωλειών, αλλά και των ιταλικών. Σε μια πόλη 70.000 κατοίκων ήμασταν όλοι λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί μεταξύ μας, και όλοι μας έχουμε φίλους και συμφοιτητές μεταξύ των 290+ νεκρών και 1.500+ τραυματιών.
Μας απασχολεί ιδιαιτέρως, το σφράγισμα έστω και προσωρινά, του πυρηνικού αντιδραστήρα του Γκραν Σάσσο, 12χλμ. από την πόλη, εκ των μεγαλυτέρων της κατηγορίας του, στην Ευρώπη. Δεδομένης της εγκατάστασης του, 6χλμ. στην καρδιά του ομώνυμου όρους, κάτω από μεγάλο υδάτινο κοίτασμα, είναι εύλογη η ανασφάλειά μας για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού.
Αν η Ιταλική Κυβέρνηση μεριμνά να ενισχύσει τους σεισμοπαθείς της, είναι λογικό οι Έλληνες στη Λ’ Άκουϊλα να απευθύνονται στην Ελληνική Πολιτεία για άμεση συνδρομή στην πληθώρα των επειγόντων αναγκών που έχουν ανακύψει.
Το κυριότερο από αυτά που μας προβληματίζουν είναι η τύχη της σπουδαστικής μας σταδιοδρομίας.
Η κατάρρευση των Πανεπιστημιακών κτηρίων του ιστορικού κέντρου, είναι σχεδόν καθολική και η μόνη λύση που έχει προταθεί μετά την μερική κατάρρευση και των νέων σχετικά (παραδόθηκαν στο μέσο της δεκαετίας 1990) κτηρίων του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, είναι η μετεγγραφή μας σε μακρινά Ιδρύματα, αφού τα κοντινά Πανεπιστήμια των Τέρραμο, Κιέτι και Πεσκάρας ήταν συμπληρωματικά της πρωτεύουσας Λ’ Άκουϊλα.
Θεωρούμε δίκαιο, ότι αφού πρόκειται να μετακινηθούμε ούτως ή άλλως, να επιστρέψουμε σε ομότιμα και ομοταγή Ελληνικά Ιδρύματα, στα αντίστοιχα έτη φοιτήσεως, μέτρο που θα ήταν μία ικανή αποκατάσταση στην άνευ προηγουμένου οικονομική, ψυχική και σωματική τραγωδία που ζήσαμε.
Πέρα από το ηθικό βάσιμο του αιτήματός μας, υπάρχουν και νομικά προηγούμενα, παραθέτουμε τα πιο γνωστά:
1) Με το νόμο 2109/92 αρ.47 §1 προβλέπεται η μετεγγραφή των Ελλήνων φοιτητών της Βοσνίας από την περίοδο 1991-92 και πρωτύτερα, με εξετάσεις εκτός των εξαιρέσεων της παραγράφου §2. Επόμενος, όμως, νόμος (2188/94 αρ.1 §9α) προβλέπει την μετεγγραφή των Ελλήνων που εμπίπτουν στο ως άνω αρ.47 και απέτυχαν στις εξετάσεις, χωρίς νέες εξετάσεις στα ομότιμα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Μάλιστα οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές για 30 μέρες μόνο από την δημοσίευση του Νόμου! (16-2-94).
2) Με το νόμο 1966/91 αρ.4 §1α που τροποποιήθηκε το 2000, προβλέπεται η μετεγγραφή των ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, ένεκα της πολιτικής αστάθειας που επικρατούσε τότε στις χώρες καταγωγής των. Θεωρούμε αδιανόητο να μετεγγράφονται, επί περίπου 9 έτη, απρόσκοπτα ομογενείς του Εξωτερικού και οι Έλληνες Σεισμοπαθείς στη Λ’ Άκουϊλα να μην επιστέφουν.
3) Είναι καταγεγραμμένη στη συλλογική μνήμη όλων μας η άνευ εξετάσεων επιστροφή των 800 περίπου Ελλήνων της Πρίστινα σε αντίστοιχα Ιδρύματα, με συνοπτικές διαδικασίες. (Ν. 2740/99 αρ. 9 § 1-5)
Κύριε βουλευτά
Έχετε τη φήμη του διαλλακτικού και συζητήσιμου πολιτικού, ιδιαίτερα όταν έχετε μπροστά σας αιτήματα που θεμελιώνονται ηθικά και νομολογιακά και φαίνονται δίκαια με βάση την κοινή λογική. Έχουμε προκαταβολικά τη βεβαιότητα ότι θα μας συμπαρασταθείτε στην αφάνταστη δυσκολία που βιώνουμε κάτω από τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης»
Μετά τα ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα των 310 περίπου ελλήνων σπουδαστών που φοιτούσαν στην κατεστραμμένη πλέον πόλη L, Aquila;