ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
α) Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση
β) Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα
Κύριοι Υπουργοί,
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους ασφαλισμένους που βρίσκονται λίγο πριν τη συνταξιοδότηση τους, η διαφαινόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση κατά 2 έτη.
Όμως, όπως δείχνουν όλες οι αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες, αυτή, κάθ’ αυτή, η αύξηση, από 65 σε 67 έτη στα γενικά όρια, αποτελεί πράξη, που δεν λύνει το πρόβλημα, αφού το ζήτημα βιωσιμότητας για τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι κυρίως ζήτημα εσόδων (μαύρη εργασία-εισφοροδιαφυγή κ.λ.π) αλλά και του στρεβλού συστήματος των παροχών, όπως αυτό λειτούργησε για χρόνια.
Πιστεύω (έχει αποδειχθεί) ότι ο εξορθολογισμός των δαπανών, που συστηματικά επιχειρείται τα δύο τελευταία χρόνια στο τομέα των φαρμάκων, των ιατρικών υπηρεσιών και όλων των παράνομων παροχών έχει αποδώσει σημαντικά αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο.
Αντί να περικόπτονται συντάξεις και να αυξάνονται τα όρια ηλικίας πρέπει να ολοκληρωθεί το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να κλείσουν όλες οι μαύρες τρύπες αιμορραγίας του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε αυτό να καταστεί απόλυτα βιώσιμο.
Επειδή, πάρα ταύτα, διαφαίνεται το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε την αύξηση των γενικών ορίων κατά δύο έτη, πρέπει σ’ αυτή τη περίπτωση τουλάχιστον να προληφθεί η βίαιη προσαρμογή
Ερωτάστε κ.κ Υπουργοί
Αν προτίθεστε, στο ενδεχόμενο της αύξησης των ορίων ηλικίας, να προβλέψετε μεταβατικό διάστημα, ανά εξάμηνο ή με άλλο τρόπο, ώστε να μην αδικηθούν άμεσα οι γεννηθέντες 1948-1950;