Μετά την ανάδειξη του προβλήματος της μη αναγνώρισης των κληροτεμαχίων από το κτηματολόγιο για τη διαδικασία κτηματογράφησης, αλλά και τα προβλήματα σε άλλες περιπτώσει, όπως δασικοί χάρτες και απαλλοτριώσεις για τις οποίες ψηφίστηκε ειδική διάταξη, προχώρησα σε Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά ο Υφυπουργός αρκέστηκε στην ενημέρωση για την ισχύουσα νομοθεσία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το μεγάλο κόστος για τους ιδιοκτήτες και την χωρίς λόγο επιβάρυνση των δικαστηρίων, που προκαλεί η διαδικασία του άρθρου 39 του νόμου 4673/2020.
Με αυτή την ανοικτή επιστολή προς τους Βουλευτές της Κρήτης, τους καλώ να συνυπογράψουμε Κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τα τρία συναρμόδια Υπουργεία 1. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και 3. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να πετύχουμε την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα και συνοπτικά:
Να δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης με άλλη διαδικασία χωρίς υπερβολικό κόστος, όπως η διαδικασία της χρησικτησίας η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο αν δοθεί αναδρομική ισχύς από το έτος 2000 τουλάχιστον στο άρθρο 37 του ν.4061/2012 το οποίο επιτρέπει την κατάτμηση.
Η διαδικασία αυτή θα διευκολύνει την αναγνώριση των κληροτεμαχίων όχι μόνο στο στάδιο της προανάρτησης, η προθεσμία της οποίας εκπνέει για ορισμένους δήμους, αλλά και για το διάστημα μετά την ανάρτηση, προκειμένου να κατοχυρωθούν οι ιδιοκτησίες στους δικαιούχους τους.
Η Κοινοβουλευτική Ερώτηση, όπως την προτείνω για συνυπογραφή:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
- Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη
- Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό
Τα προβλήματα της αναγνώρισης των ιδιοκτησιών που είναι τμήματα κληροτεμαχίων, από το κτηματολόγιο αλλά και μια σειρά άλλων υπηρεσιών,αφορούν αυτά που η κατάτμηση τους έγινε πριν το 2012 οπότε ήρθη η απαγόρευση κατάτμησης με το άρθρο 37 του 4061/12, που κατήργησε το άρθρο 1 του Α.Ν 631/68.
Με αφορμή την προθεσμία προανάρτησης του κτηματολογίου για ορισμένους δήμους, έθεσα το θέμα στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ο αρμόδιος Υφυπουργός αφού αναγνώρισε το πρόβλημα υπέδειξε τη λύση της δικαστικής αναγνώρισης της ιδιοκτησίας και τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.4673/2020 για επικύρωση των «ανωμάλων δικαιοπραξιών», που θα ισχύει έως το 2024.
Η λύση αυτή όμως δεν αξιοποιείται σε ακίνητα που δεν έχουν σημαντική αξία αφού προκαλεί σοβαρή οικονομική, επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες αλλά και στα ειρηνοδικεία και μάλιστα επιβαρύνονται χωρίς λόγο τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, χωρίς να υπάρχει αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας του.
Επειδή υπάρχει μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους ιδιοκτήτες κληροτεμαχίων τα οποία δεν αναγνωρίζονται από το κτηματολόγιο, οι προθεσμίες του οποίου τρέχουν
επειδή έμμεσα καθυστερεί η ολοκλήρωση του κτηματολογίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των συναλλαγών και
επειδή έχουν κατατεθεί και δημοσιοποιηθεί προτάσεις όπως αυτή για την επανεξέταση και αποδοχή των δηλώσεων των συνιδιοκτητών κληροτεμαχίων που έχουν απορριφθεί, χωρίς να απαιτείται νέα δήλωση, με την κατάθεση ιδιωτικών συμφωνητικών διανομής ή μεταβίβασης λόγω πωλήσεως, δωρεάς, γονικής παροχής, με την κατάθεση ενόρκων βεβαιώσεων, όπως γίνεται άλλωστε στις περιπτώσεις έκτακτης χρησικτησίας κλπ (Ε. Κουκιαδάκης, Εισηγητής ΠΕΔ Κρήτης)
Ερωτάστε κύριοι υπουργοί
- Προτίθεστε να αναζητήσετε συντομότερες και λιγότερο δαπανηρές αλλά εξίσου ασφαλείς λύσεις;
- Προτίθεστε να νομοθετήσετε την αναδρομική ισχύ του άρθρου 37 του 4061/12, τουλάχιστον από την 1/1/2000 που δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης της διαδικασίας της χρησικτησίας;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές Κρήτης»
Βασίλης Κεγκέρογλου
Γραμματέας Κ.Ο. Κίνημα Αλλαγής
Γραμματέας Κ.Ο. Κίνημα Αλλαγής