Η ΝΔ κατηγορεί την Κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, όπως στην περίπτωση της Ηριάννας, αλλά σιωπά όταν οι παρεμβάσεις αυτές έχουν πολιτικό αποτέλεσμα που την «συμφέρει», όπως στην περίπτωση αναπομπής της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ.
Μέσα στο πλαίσιο της κοινής επιδίωξης τους για πόλωση και διχασμό, ξεπερνούν ωμά τα όρια και προσπαθούν να κάνουν τη δικαιοσύνη «λάστιχο» ώστε αυτή να προσαρμοστεί στις πολιτικές σκοπιμότητες τους.
Αυτό πέρα από το γεγονός της αντισυνταγματικής συμπεριφοράς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποκαλύπτει και τη νοοτροπία διακυβέρνησης με καθεστωτική αντίληψη, τύπου Μαδούρου, ο οποίος ξήλωσε τη Γενική Εισαγγελία, όταν αυτή δεν συμφώνησε με τις αποφάσεις του καθεστώτος.
Βέβαια εδώ έχουμε και το αντίστροφο, επιβράβευση, μετά από την συνταξιοδότηση όσων παραβούν τον όρκο που έδωσαν (Β. Θάνου) και αποδεχθού να λειτουργήσουν ως προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας και των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων.
ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ΝΔ, αποσιωπούν την ανάγκη για ανεξάρτητη δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής της, τα οποία εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη όχι μόνο υπενθυμίζουμε, αλλά με καλά επεξεργασμένες προτάσεις, τα αναδεικνύουμε ως σημαντικότατα ζητήματα για την ανασυγκρότηση της χώρας. Συνοπτικά αναφέρω:
Α) Για την ανεξάρτητη δικαιοσύνη: Αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να ενισχύεται η ανεξαρτησία της απέναντι στην εκτελεστική εξουσία. Προτείνουμε: αρχική κρίση των υποψηφίων από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής – Επιλογή τριών (3) υποψηφιοτήτων από Υπουργικό Συμβούλιο και τελική επιλογή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας).
Β) Αλλαγές στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης: Μεταρρύθμιση στο οικογενειακό Δίκαιο και την Ποινική Νομοθεσία και εφαρμογή νέων θεσμών εξωδικαστικής επίλυσης (Διαιτησία, Ποινική Διαπραγμάτευση, Διαμεσολάβηση, Διαδικτυακή Επίλυση διαφορών).
Αντί λοιπόν της σιωπής για την ανάγκη αλλαγών στη δικαιοσύνη αλλά και των φωνασκιών, όταν δεν αρέσουν οι αποφάσεις της ή της σιωπής, όταν οι αποφάσεις βολεύουν, ας καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για να έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να τις κρίνουν.
Μη ξεχνάμε ότι το θέμα της δικαιοσύνης αφορά όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου, την ανάπτυξη και την εργασία, το κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα.
*Δημοσιεύθηκε 11/08/2017 στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ