Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:
Μετά τη λήξη των συμβάσεων εργασίας μας, και όπως συμβαίνει άλλωστε και κάθε έτος, οι αρχαιολογικοί χώροι του τόπου μας, υπολειτουργούν και παραμένουν εκτεθειμένοι σε κινδύνους. Είναι προφανές ότι το υπάρχον μόνιμο προσωπικό που στελεχώνει τη φύλαξη και προστασία των παραπάνω αρχαιολογικών χώρων και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών τους είναι εξαιρετικά περιορισμένο αριθμητικά και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί λαμβανομένων υπόψη των αυξημένων αναγκών αλλά και του γεγονότος ότι οι ως άνω χώροι είναι ανοιχτοί στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και χαρακτηρίζονται από μεγάλη επισκεψιμότητα.
Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από το ότι για πρώτη φορά φέτος εξαιτίας των επιτακτικών κινδύνων που έχουν δημιουργηθεί προσλήφθηκαν 13 ημερήσιοι φύλακες και 3 νυχτοφύλακες για τις ανάγκες φύλαξης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και των Αρχαιολογικών Χώρων Μαλίων, Φαιστού, Κνωσού και Γόρτυνας με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.), διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών και όχι πέραν της 31ης Μαρτίου 2017.
Όπως γνωρίζετε, στις 13 Δεκεμβρίου 2016, ο Πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων σε όλη την επικράτεια, εξήγγειλε από τη νήσο Νίσυρο την άμεση πρόσληψη διακοσίων (200) μόνιμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, για την ενίσχυση της ασφάλειας καθώς και την καλύτερη λειτουργία τους. Εντούτοις, παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω ενημέρωση και εξέλιξη επί του ζητήματος.
Κατόπιν τούτου, θα θέλαμε για μία ακόμα φορά να σας τονίσουμε ότι αποτελεί επιτακτική και άμεση ανάγκη η αντιμετώπιση του προβλήματος της υποστελέχωσης και υπολειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας μας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο εξαιρετικά περιοσμένος αριθμός των διακοσίων (200) προσλήψεων, που αντιστοιχεί σε 13 περίπου προσλήψεις φυλάκων για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και το μουσείο του Ηρακλείου, σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετός για την ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος. Επιπλέον, είναι προφανές ότι οι τετράμηνες εποχιακές συμβάσεις αποτελούν μία αποσπασματική και πρόσκαιρη «λύση» που δεν απαντά στις πραγματικά αυξημένες ανάγκες φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων του τόπου μας.
Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων του τόπου μας, που θα επαρκεί για την εύρυθμη λειτουργία τους, την ασφάλεια των εκθεμάτων και των μνημείων αλλά και την οργανωμένη και ασφαλή διαχείριση των επισκεπτών. Σε κάθε περίπτωση και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης του απαραίτητου αριθμού μόνιμου προσωπικού, ζητάμε να διευρευνήσετε τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού φύλαξης με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.), διάρκειας δώδεκα (12) μηνών.
Πρέπει να τονιστεί δε, ότι ειδικά στην περιφέρεια της Κρήτης, η ροή των επισκεπτών παραμένει συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθότι το ευνοϊκό κλίμα της Κρήτης, ο ιστορικός, φυσικός και πολιτισμικός πλούτος της την καθιστά ένα ιδιαίτερο και μοναδικό προορισμό και κατά τη χειμερινή περίοδο. Ωστόσο, αν και πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους ύψιστης πολιτισμικής αξίας που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών ανά τον κόσμο και ενισχύουν τον τουρισμό, τα προβλήματα φύλαξης και υποστελέχωσης τους δυστυχώς παραμένουν και γιγαντώνονται καθημερινά.
Να σημειωθεί ότι σε συνάντηση που υπήρξε με Βουλευτές του Ηρακλείου αλλά και φορείς, όχι μόνο αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα όλων των παραπάνω αλλά επαυξάνουν, με την ανάγκη παράτασης της τουριστικής σεζόν, γεγονός που καθιστά άμεση την ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χωρών της Κρήτης.
Ενόψει των ανωτέρω, γνωρίζοντας ότι κατανοείτε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το θέμα των προσλήψεων φυλάκων αρχαιοφυλάκων για την προώθηση του δημόσιου συμφέροντος, ζητάμε να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού στις απαιτούμενες ενέργειες».