Ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την επιστολή του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης, με θέμα: Επείγουσα έκκληση για ανάληψη δράσης.
Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:
«Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Κρήτης ιδρύθηκε το 1980 και αριθμεί επίσημα 1400 μέλη, συνιστώντας προφανώς το μεγαλύτερο μελισσοκομικό σύλλογο της χώρας. Δραστηριοποιείται σε μια περιοχή όπου ο καταγεγραμμένος αριθμός μελισσοκόμων ανέρχεται στα 1745 άτομα, ενώ πλήθος άλλων ασχολούνται ερασιτεχνικά με την μελισσοκομία ως μια παραδοσιακή δραστηριότητα στο νησί. Τα προϊόντα παραγωγής μας αποτελούν θησαυρούς για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας και διαφήμιση της σε όλο τον κόσμο.
Παρόλα αυτά, οι ενέργειες του ΥΠΑΑΤ το τελευταίο χρονικό διάστημα στρέφονται ενάντια στους μελισσοκόμους και την παραγωγή τους.
Παρά τις προσπάθειες της ΟΜΣΕ( Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας) το αρμόδιο τμήμα μελισσοκομίας κωφεύει.
Κύριοι βουλευτές σας καλούμε σε δράση και απαιτούμε δικαίωση. Σας ζητούμε να υποβάλετε ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί και τις ενέργειες που θα αναλάβει επιτέλους σχετικά με :
1. Το νέο τριετές πρόγραμμα μελισσοκομίας, ώστε να μη χαθούν χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χώρα. Θυμίζουμε ότι η απορροφητικότητα του προγράμματος ανερχόταν σχεδόν στο 100% τις προηγούμενες τριετίες. Με τις εξαγγελίες του αρμόδιου τμήματος του ΥΠΑΑΤ μεγάλο μέρος των χρημάτων θα χαθεί, διότι αποκλείεται μεγάλο μέρος παραγωγών.
2. Την ανικανότητα χειρισμού των θεμάτων μελισσοκομίας από το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΑΑΤ και την αντικατάσταση του με ικανά στελέχη. Δε μπορεί να επιστρέφει τρεις φορές το σχέδιο του προγράμματος από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε, ενώ στις προηγούμενες τριετίες όλα ρυθμίζονταν αρμονικά. Δε μπορεί να εγκαλείται ο αρμόδιος υπάλληλος από τον κ. Μπόλαρη τον Οκτώβριο για εξηγήσεις και να συνεχίζει να βρίσκεται στο τμήμα. Δε μπορεί το αρμόδιο τμήμα να θέτει προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στα προγράμματα μελισσοκομίας χωρίς να έχει υπάρξει διαβούλευση και υπουργική απόφαση.
3. Στην πρόσφατη ομιλία του κ. Τσίπρα στη βουλή σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το 85% των αγροτών δηλώνει εισόδημα έως και 9000 ευρώ. Το ξέρετε κ. βουλευτές ότι για τη μία από τις δυο δράσεις των προγραμμάτων μελισσοκομίας, την Οικονομική Στήριξη της Νομαδικής Μελισσοκομίας, τέθηκε ως όριο συμμετοχής εισόδημα 8000 ευρώ; Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας; Εν γνώσει τους δηλαδή θέτει το αρμόδιο τμήμα το όριο του ποσού αυτού, ώστε να αποκλειστούν χιλιάδες μελισσοκόμοι από το πρόγραμμα και το μερίδιο της χώρας από την ευρωπαϊκή πίτα να ελαχιστοποιηθεί.
4. Τι θα γίνει με τα Μελισσοκομικά Κέντρα; Ο ποιο πετυχημένος θεσμός που βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα απειλείται. Γιατί δεν έχει βγει υπουργική απόφαση να ρυθμίζει τη συνέχιση λειτουργίας των; Γιατί φέτος για πρώτη φορά μετά από δέκα οκτώ έτη λειτουργία τους τίθεται θέμα πληρωμής των υπαλλήλων; Για εμάς τους μελισσοκόμους το Μελισσοκομικό Κέντρο είναι ο βοηθός μας σε ότι χρειαζόμαστε, επιστημονική συμβουλή, διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, υλικοτεχνική υποστήριξη, εφαρμογή πειραματικών πρωτοκόλλων με άμεσο αντίκτυπο στο μελισσοκόμο.
5. Οι μελισσοκόμοι είναι αγανακτισμένοι με τις αιτήσεις διαχείμασης που κλήθηκαν να συμπληρώσουν τελευταία στιγμή χωρίς ενημέρωση. Αν δεν ήταν οι υπεύθυνοι του Μελισσοκομικού Κέντρου δε θα είχε συμπληρωθεί καμιά αίτηση στη Δ/νση Γεωργίας.
6. Η δεσμευτική αίτηση που καλούνται να συμπληρώσουν οι μελισσοκόμοι σε δεύτερη φάση για τη μετακίνηση των σμηνών τους δηλώνει ότι όσοι την επινόησαν στο αρμόδιο τμήμα μελισσοκομίας είναι άσχετοι από μελισσοκομία. Κανείς μελισσοκόμος δε μπορεί να δεσμευτεί εκ των προτέρων για το τόπο και το χρόνο τοποθέτησης των σμηνών του, αφού κανείς δε μπορεί να διαβεβαιώσει για τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, καθώς και τις ανθοφορίες.
7. Με την ΔΕΑΦ 1000637 ΕΞ2017/02-01-2017 σχετικά με τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη τι θα γίνει για εμάς; Οι περισσότεροι δε τηρούμε βιβλία , οπότε δε θα έχουμε δικαίωμα συμμετοχής στη δράση της Οικονομικής Στήριξης την ερχόμενη περίοδο, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε θα δεχτεί εξαίρεση για εμάς έστω μια χρονιά. Δε ξεχνάμε ότι το ίδιο είχε συμβεί και πριν μερικά χρόνια όταν ζητήθηκε για τη δράση αυτή βεβαίωση από τον ΟΓΑ και πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι κόπηκαν από τη δράση.
ΚΎΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΈ, Κύριοι βουλευτές, οι μελισσοκόμοι δεν είναι τεμπέληδες που κάθονται στα καφενεία και περιμένουν το μέλι να τρέξει από τη βρύση. Η μελισσοκομία είναι μια πανάρχαια τεχνική στο νησί μας που εξασκείται από εργατικούς ανθρώπους που δεν έχουν ωράριο όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Για να βγουν τα προϊόντα μας που είναι χρυσάφι και αποτελούν διαφήμιση σε όλο τον κόσμο, ο κρητικός μελισσοκόμος τρέχει από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, έκθετος στις καιρικές συνθήκες, με την περιουσία του στο δρόμο, ώστε να κυνηγήσει τις ανθοφορίες.
ΔΕ ΖΕΙ ΑΠΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ, ΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΣΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΤΥΡΑΣ.
Για αυτό δε θα μας κοροϊδεύετε στο τμήμα μελισσοκομίας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ.
ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΣΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.
Κύριοι βουλευτές μας, είναι επιβεβλημένο να αναλάβετε δράση, ώστε να σταματήσει η κοροϊδία που παίζουν κάποιοι εις βάρος μας.
Λαμβάνοντας υπόψη σας ότι η παραπάνω κατάσταση αφορά χιλιάδες άτομα, σας καλούμε να απευθυνθείτε άμεσα στον αρμόδιο υπουργό.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε την απάντηση σας με τις σχετικές ενέργειες.»