Skip links

Αναγκαία η λήψη μέτρων κατά της υπεραλίευσης και η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου μαζί με τον Βουλευτή κ. Μιχάλη Τζελέπη τονίζουν ότι είναι  αναγκαία η λήψη μέτρων κατά της υπεραλίευσης και δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η υπεραλίευση έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο θαλάσσιο οικοσύστημα όσο και στις αλιευτικές κοινότητες. Σε ότι αφορά το θαλάσσιο οικοσύστημα, οδηγεί στην κατάρρευσή του, ενώ σε ότι αφορά τους αλιείς σημαίνει ενδεχόμενη κατάρρευση του επαγγέλματός τους.

Δυστυχώς, σε εθνικό επίπεδο, δεν διαθέτουμε στατιστικά στοιχεία για την υπεραλίευση, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια δεν υλοποιείται το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, ή υλοποιείται αποσπασματικά (το πρόγραμμα καταγραφής των ελληνικών ιχθυαποθεμάτων ξεκίνησε το 2003 διακόπηκε το 2008 και επανεκίνησε το 2014), γεγονός που δεν μας επιτρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα για την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων.

Ειδικότερα, η μη υλοποίηση του προγράμματος συνεπάγεται ότι δεν γίνονται δειγματοληψίες, βασική προϋπόθεση για να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένας πληθυσμός ψαριών.

Μάλιστα, την έλλειψη αλιευτικών δεδομένων για τα ελληνικά ιχθυαποθέματα, επικαλέστηκε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο Υπουργός Αλιευτικής Πολιτικής, Βαγγέλης Αποστόλου, για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση λήψης μέτρων κατά της υπεραλίευσης αλλά και την καθυστέρηση θέσπισης περιοχών απαγόρευσης αλιείας, παρά το γεγονός ότι το ζητούν πλέον οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες και οι παράκτιοι ψαράδες.

Επειδή η αλιεία στη χώρα μας είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος της εθνικής οικονομίας

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

  • Ποιος ο γενικότερος Κυβερνητικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της αλιείας και την προστασία των αλιέων;
  • Ποια μέτρα και δράσεις προτίθεστε να αναλάβετε κατά της υπεραλίευσης  αλλά και για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, ώστε να προστατευθούν ευπαθείς περιοχές;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα