Skip links

Ανάμεσα σε αγρότες και καταναλωτές η Κυβέρνηση επιλέγει μεσάζοντες (Πατρίς)

Ο αγροτικός κόσμος βιώνει σήμερα μια οδυνηρή πραγματικότητα, λόγω της δραματικής μείωσης του αγροτικού εισοδήματος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ η εξέλιξη του αγροτικού εισοδήματος τα τελευταία πέντε χρόνια, που φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, δείχνει ότι μέχρι το 2003 το αγροτικό εισόδημα αυξανόταν με ρυθμό πάνω από 4%, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά 11,44% συνολικά.

ΕΤΟΣ (Κόστος παραγωγής) (Τιμές παραγωγής) Αγροτικό Εισόδημα
2001 +2,10% +6,10% +4,00%
2002 +2,84% +7,07% +4,23%
2003 +3,90% +8,80% +4,90%
2004 +7,52% -1,94% -9,46%
2005 +5,12% +3,14% -1,98%

Η μείωση προήλθε από την αύξηση του κόστους παραγωγής το 2004 και το 2005 κατά 12,64% (που αναμένεται να φτάσει το 20% έως το τέλος του 2006), ενώ η αύξηση των τιμών παραγωγού το αντίστοιχο διάστημα ήταν μόνο 1,20%.
Την ίδια ώρα το κόστος διαβίωσης της αγροτικής οικογένειας έχει επιβαρυνθεί από τις ανατιμήσεις και τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις σ’ όλα τα καταναλωτικά αγαθά. Η αύξηση του κόστους ζωής την τελευταία τριετία υπολογίζεται σε 26,83%.
Ο κ. Καραμανλής έχει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση που δημιούργησε και ταυτίζεται απόλυτα με το διάστημα της δικής του διακυβέρνησης. Με την πολιτική των ημετέρων που ακολουθεί ωφελεί μεγαλοεισαγωγείς, μεσάζοντες και βιομηχάνους και αφαιρεί ευθέως εισόδημα από τους αγρότες και τους καταναλωτές.
Είναι γνωστή η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ που είδε το φως της δημοσιότητας και διαπιστώνει τη μεγάλη ψαλίδα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και τιμές καταναλωτή, η οποία για πολλά βασικά είδη διατροφής ξεκινά από το τετραπλάσιο και φτάνει ως το οκταπλάσιο. Αυτή την τεράστια διαφορά την καρπώνονται κάποιοι λίγοι.
Ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση με συγκεκριμένα μέτρα:
• Άμεση εισοδηματική στήριξη της αγροτικής οικογένειας και ιδιαίτερα της ασθενέστερης, για την αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων από τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και την αύξηση του κόστους διαβίωσης με την καταβολή του ποσού των 3000€ στην τριετία, για τα οποία έχει δώσει σύμφωνη γνώμη η Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Αποτελεσματική και προς όφελος του αγρότη, εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και παράλληλη εκπόνηση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτοδιατροφικού μας τομέα, με την εφαρμογή πολιτικών που θα στηρίξουν την αγροτική επιχειρηματικότητα και θα προωθήσουν την ποιοτική παραγωγή καθώς και τις διαδικασίες πιστοποίησής της.
• Ενίσχυση όλων των θεσμών και μηχανισμών ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς, Επιτροπή Ανταγωνισμού, ΕΦΕΤ, ΕΛΟΓ, Παρατηρητήριο Τιμών κ.λπ.
• Ουσιαστική στήριξη των εμπορικών δικτύων για την προώθηση των προϊόντων, αυξημένη επιχορήγηση για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, αναβάθμιση των συνεταιρισμών και ενίσχυση του ρόλου των διεπαγγελματικών οργανώσεων και των ακηδεμόνευτων ενώσεων καταναλωτών.
Η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα, δε φαίνεται να έχει τη βούληση, και δεν αποδεικνύεται ικανή να υλοποιήσει τέτοιες πολιτικές, αφού επιμένει να ασχολείται αποκλειστικά με την εξασφάλιση των υψηλόβαθμων ημετέρων, αφήνοντας στην τύχη τους, τους αγρότες και τους καταναλωτές. Γι’ αυτό, όλο και περισσότεροι ζητούν να συντομεύσει η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας.

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής Ηρακλείου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα