Skip links

Αλλαγή πολιτικής ή Δεξιά «συριζίτιδα» *

Οι εξαγγελίες και τα πρώτα δείγματα επιλογών της Κυβέρνησης ΝΔ είναι αντιφατικά. Με θετικές πρωτοβουλίες για ορισμένα θέματα, προσπαθεί να δημιουργήσει καλή εικόνα και μακάρι να υλοποιηθούν προς όφελος της χώρας, αλλά ταυτόχρονα προβληματίζει τους πολίτες που την εμπιστεύθηκαν  με πολλές θολές, αρνητικές και αμφίσημες σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλώσεις και επιλογές, που προφανώς θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα στην κοινωνία.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η μετεκλογική αμνησία της ΝΔ, αφού διαπιστώνεται ότι ξέχασε  βασικές προεκλογικές διακηρύξεις σε δυο βασικά θέματα και  αντιγράφει τις πολιτικές πρακτικές της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που έχουν χαρακτηριστεί ως «συριζίτιδα».

Το πρώτο αφορά την ανάγκη για  συνεννόηση στα εθνικά θέματα και συναίνεσης  στα μείζονα ζητήματα για να δοθούν λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα και το δεύτερο αφορά το σεβασμό στους θεσμούς και τη λειτουργία τους, που ακουμπά στην αληθή έννοια της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Τα πρώτα δείγματα είναι αρνητικά. Με την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, δεν μπορεί να συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης την τακτική του κ. Τσίπρα χωρίς την ελάχιστη συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλά και ως προς τα μείζονα ζητήματα, υπάρχει πλήρης μεταστροφή, καμία συνεννόηση για την ανάγκη π.χ να επαναδιαπραγματευθούμε  για να βγει η θηλιά των υψηλών πλεονασμάτων που έβαλε στη χώρα και την κοινωνία ο κ. Τσίπρας.
Για την πάταξη της ανομίας στους χώρους των Πανεπιστημίων που έχει αναδειχθεί ως ένα μείζον ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ευρύτερη συναίνεση όχι μόνο ως προς την νομοθετική του  πλευρά, με διάταξη που θα ψηφιζόταν με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά και ως προς την διαμόρφωση ισχυρής και σταθερής πολιτικής και  που δεν θα αρκεστεί σε δυο τρεις  «καταδρομικές» αστυνομικές επεμβάσεις, με επικοινωνιακή στόχευση.
Ο κ. Μητσοτάκης μετά την αρχική αμφιταλάντευση, επέλεξε τη θολή διάταξη της κας Κεραμέως, αντί της καθαρής τοποθέτησης του Κινήματος Αλλαγής και της αποτελεσματικής διάταξης που προτάθηκε από τη Φώφη Γεννηματά, μόνο και μόνο για να περάσει το μήνυμα της μονοκομματικής πυγμής. Το ερώτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων είναι αν αυτή η επιλογή είναι μεμονωμένο γεγονός ή αποτελεί πρόδρομο μονοκομματικών  επιλογών της Κυβέρνησης και για κορυφαίες διαδικασίες οι οποίες απαιτούν αυξημένες  πλειοψηφίες όπως η αναθεώρηση  του Συντάγματος αλλά και ο εκλογικός νόμος. Τότε θα θυμηθεί ο κ. Μητσοτάκης τη συναίνεση;
Ως προς το δεύτερο ζήτημα, που αφορά τη λειτουργία των θεσμών, θα αρκεστώ στα πρώτα δείγματα ασέβειας και της νέας Κυβέρνησης προς την κοινοβουλευτική διαδικασία. Νομοσχέδια χωρίς διαβούλευση, χαρακτηρισμός νομοσχεδίων, που δεν έχουν κανένα επείγοντα χαρακτήρα, ως επειγόντων και κατεπειγόντων για να μην συζητηθούν ευρέως, τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, εκπρόθεσμες χωρίς την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και κατ’ επέκταση του Συντάγματος της χώρας.
Χωρίς να μπαίνω στην ουσία των τροπολογιών και των λοιπών διατάξεων, απλά θυμίζω τις ηχηρές καταγγελίες και της ΝΔ για την ασέβεια που έδειχναν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό της Βουλής.
Αλλά και στην ουσία η προπαγάνδα καλά κρατεί. Επείγουσα η απελευθέρωση των απολύσεων; Βάφτισαν κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος  των εργαζομένων, την ελεύθερη  άνευ αιτιολόγησης απόλυση των εργαζομένων αορίστου χρόνου.
Σ’ όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προβάλλει ουσιαστικό πολιτικό αντίλογο, αφού η ίδια ως κυβέρνηση καθιέρωσε αυτές τις νοοτροπίες με την «συριζίτιδα».
Η τελευταία  αντιπαράθεση Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή, μάλιστα πολύ χαμηλού επιπέδου το επιβεβαίωσε, αφού δεν αφορούσε το περιεχόμενο των πολιτικών, τους θεσμούς και τη λειτουργία τους, αλλά περιορίστηκε στα προσωπικά τους και στις επιλογές προσώπων που τους εξυπηρετούν καλύτερα. Θάνου ή Κυριτσάκης, Ρουμπάτης ή Κοντολέοντας, Ρακιτζής ή Παπασπύρου .
Όμως ότι οι πολίτες την 7η Ιουλίου ψήφισαν την αλλαγή πολιτικής και νοοτροπίας και όχι μόνο εναλλαγή κομμάτων και προσώπων, που θα πολιτευτούν από διαφορετική κομματική αφετηρία αλλά με την ίδια αντίληψη της «συριζίτιδας» που βιώσαμε 4,5 χρόνια. Οι πολίτες ψήφισαν για σεβασμό στη Δημοκρατία , στην Δικαιοσύνη και αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών.
Το Κίνημα Αλλαγής που αντιπαρατέθηκε 4,5 χρόνια στην «συριζίτιδα» του κ. Τσίπρα θα κάνει το ίδιο με την «δεξιά συριζίτιδα» του κ. Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας την πολιτική που έχει ανάγκη η Ελλάδα προτείνοντας και απαιτώντας βιώσιμες και δίκαιες λύσεις για την κοινωνία και τους πολίτες.

*Δημοσιεύθηκε στις 26/08/2019 στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ     
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα