Skip links

Αδιαφάνεια 47 εκατ. ευρώ εις βάρος αγροτών και επιχειρήσεων

Ο κ. Κ Καραμανλής σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παρουσιάσει στους αγρότες κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εξήγγειλε την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους!!!!!
Σε λίγο θα ακούσουμε τον Πρωθυπουργό να εξαγγέλλει ότι θα καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στο τέλος του μήνα.
Κουβέντα όμως για την παρακράτηση ευρωπαϊκών πόρων από το Υπουργείο Οικονομικών. Κουβέντα για την ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, εφόδια, πετρέλαιο κ.λ.π.) και στήριξης του εισοδήματος των αγροτών, που μειώνεται δραματικά λόγω της αδυναμίας απορρόφησης της παραγωγής και των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού.
Η  πραγματικότητα  στην οποία οδήγησε τον αγροτικό τομέα η Ν.Δ. με την 5χρονη πολιτική της, είναι γνωστή στους αγρότες που βιώνουν μια πρωτοφανή ανασφάλεια και αβεβαιότητα.
Σε μία περίοδο που οι περισσότερες κυβερνήσεις του πλανήτη παίρνουν μέτρα διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας είτε μέσω του τραπεζικού συστήματος είτε μέσω της αύξησης των δημοσίων δαπανών η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή δεν αποδίδει σε χιλιάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αλλά και  χιλιάδες προοδευτικούς πρωτοπόρους αγρότες που παράγουν ποιοτικά προϊόντα  τα χρήματα που δικαιούται και που προέρχονται από κοινοτικούς πόρους.
Έτσι χρηματοδοτεί τις Τράπεζες με χρήματα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έπρεπε να έχουν αποδοθεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στους αγρότες και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και στη συνέχεια τους στέλνει να δανειστούν από τις τράπεζες τα δικά τους χρήματα.
Συγκεκριμένα, εκατοντάδες επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε επενδυτικά προγράμματα στα πλαίσια δράσεων του 3ου ΚΠΣ και έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις υποδομών, προβολής και προώθησης των προϊόντων τους  ενώ έχουν καταθέσει φακέλους πληρωμής περιμένουν εδώ και ένα χρόνο να πληρωθούν τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στα προγράμματα  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Δικαιούχοι των προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ, LEADER, Σχεδίων βελτίωσης, 4.3, κτλ περιμένουν δεκάδες εκατομμύρια  € εδώ και πολλούς μήνες.
Η διάλυση της κυβέρνησης έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταφέρει την ευθύνη και στην ουσία  «Καρφώνει» το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την μη έγκαιρη καταβολή των κοινοτικών χρημάτων στους δικαιούχους.
Συγκεκριμένα σε  απάντηση της 5906/19-09-2008 ερώτησης μου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την  καθυστέρηση χρηματοδότησης κοινοτικών προγραμμάτων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει ότι ενώ είχε ζητήσει 40 εκατ. € προκειμένου όπως αναφέρει να πληρώσει συσσωρευμένες υποχρεώσεις, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χρηματοδότησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  ΜΟΝΟ ΜΕ 15 εκατομμύρια €!!!!!!
Το ερώτημα είναι που βρίσκονται τα υπόλοιπα 25 εκατ. € για προγράμματα η αποπληρωμή των οποίων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.  
Παράλληλα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αδυνατεί να αποδώσει σε χιλιάδες παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων το ποιοτικό παρακράτημα της καλλιεργητικής  περιόδου  του 2006 !!!!!, που ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ υπονομεύοντας και ουσιαστικά   ακυρώνοντας ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε όλες της χώρες της ΕΕ και αποσκοπεί στη διαφοροποίηση και στην ανάπτυξη ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο εισόδημα στον παραγωγό.
Τελικά 25+22=47 εκατ. ευρώ που έχουν πάει;
Η αδυναμία και ανικανότητα θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν. Η αδιαφανής όμως διαχείριση του δημόσιου χρήματος επιβάλει τη γρηγορότερη απομάκρυνση αυτής της Κυβέρνησης

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα