Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της για αξιοποίηση 83 δισ.€. (Ταμείο Ανάκαμψης 32 δισ., νέο και τρέχον ΕΣΠΑ 32 δισ., FEOGA 19 δισ.), που αποτελούν μοναδική ευκαιρία να απαντήσει με επιτυχία στα προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος, αρκεί να υπάρξει στρατηγική, σχέδιο, ολοκληρωμένες πολιτικές και σύστημα δημόσιας διοίκησης για την υποστήριξή τους.
Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε στη ΔΕΘ πρόταση ανθρωποκεντρικής προόδου για αξιοποίηση και όχι απλά ανάλωση του Ταμείου Ανάκαμψης για την:
1.Αναπτυξιακή και παραγωγική αναδιάρθρωση, με κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, εργασία με ασφάλεια.
2.Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της κάθε περιοχής.
3.Παιδεία, την μετάβαση στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και το κοινωνικό κράτος με αιχμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
4.Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και νέων ανθρώπων, με έμφαση στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.
Η Κυβερνητική πρόθεση να διατεθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης στη κάλυψη χρηματοδοτικών κενών του καλωδίου διασύνδεσης και του ΒΟΑΚ, δείχνει έλλειψη σχεδίου, καιροσκοπισμό και σκοπιμότητα.
Η καιροσκοπία είναι προφανής! (δηλ. χωρίς covid-19 δεν θα υλοποιούσε το καλώδιο ή τον ΒΟΑΚ για τα οποία, όπως έλεγε είχε σχέδιο;)
Η σκοπιμότητα έγκειται στην υφαρπαγή πόρων, που πρέπει να κατευθυνθούν στους πολίτες και την πραγματική οικονομία προκειμένου να ανακάμψει και στην απαλλαγή των ιδιωτών από την υποχρέωση συγχρηματοδότησης του έργου του καλωδίου για την οποία έχουν λάβει άδειες για ΑΠΕ μεγάλη ισχύος και ενδεχομένως του ΒΟΑΚ.
Βασίλης Κεγκέρογλου
Γραμματέας Κ.Ο. Κίνημα Αλλαγής
*δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ στις 19-10-2020