Η Κυβέρνηση Καραμανλή ανακοίνωσε την απόφασή της: Τέλος του μήνα θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.
Αυτό είναι το ανάλογο των χθεσινών κυβερνητικών εξαγγελιών για τους αγρότες αφού τα χρήματα που ανακοινώθηκαν ως δήθεν στήριξή τους, αφορούν τις αποζημιώσεις που τους χρωστά ήδη ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχει υποστεί η αγροτική παραγωγή.
Έτσι, η Κυβέρνηση εκτός από την έλλειψη σχεδίου και πολιτικής για την προοπτική του αγροτικού τομέα, αποδεικνύει ότι δεν έχει τη βούληση να στηρίξει τους αγρότες, που βιώνουν μια πρωτοφανή οικονομική εξαθλίωση.
Η ραγδαία μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η αύξηση του κόστους παραγωγής, τα προϊόντα στις αποθήκες και οι πολύ χαμηλές τιμές δε φαίνεται να την απασχολούν.
Τα επικοινωνιακά τρικ με τις δήθεν ενισχύσεις, είναι μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για να αποτραπεί η συνέχιση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών.
Βέβαια, μέσω των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ, φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να τη δικαιούνται, μόνο και μόνο επειδή τα μπλόκα τους είναι σε καίρια πόστα του Κάμπου και ταυτόχρονα εξυπηρετούνται και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες της εκλογικής περιφέρειας του κ. Υπουργού.
Αντίθετα, η Κρήτη και τα προϊόντα της θα αποτελέσουν πάλι τους φτωχούς συγγενείς. Καμιά αναφορά για την αμπελουργία, τα οπωροκηπευτικά και την κτηνοτροφία. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το ελαιόλαδο αλλά και τις βρώσιμες ελιές, ανακοινώθηκε συνολικά το ποσό 50 εκατ. ευρώ, που αν αντιστοιχηθεί στη φετινή παραγωγή η ενίσχυση δεν ξεπερνά τα 14 λεπτά το κιλό. Θυμίζω ότι, αποζημιώσεις μόνο στο νομό Ηρακλείου περιμένουν μεταξύ άλλων:
– 7500 ελαιοπαραγωγοί για τις καταστροφές του χιονιά του Φεβρουαρίου του 2004.
– Το μεγαλύτερο μέρος των ελαιοπαραγωγών του νομού για τη φετινή μειωμένη παραγωγή τους
– Οι αμπελουργοί για τις ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες την περασμένη άνοιξη, οι ελαιοπαραγωγοί από τις ζημιές της χαλαζόπτωσης και ανεμοθύελλας του Νοεμβρίου
– Οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών για τις ζημιές που υπέστησαν το καλοκαίρι στην πατάτα, το καρπούζι, το πεπόνι, την τομάτα κ.λ.π
Μ’ αυτό τον τρόπο είναι φανερό ότι δεν αντιμετωπίζονται ούτε το άμεσο πρόβλημα επιβίωσης των αγροτών ούτε τα συσσωρευμένα προβλήματα του αγροτικού τομέα. Η κυβέρνηση Καραμανλή εντείνει το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για τους αγρότες, που αναζητούν πάλι την ελπίδα στη δημοκρατική παράταξη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στον αγροτικό κόσμο της χώρας για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων της υπαίθρου, με αιχμή τα 10 άμεσα μέτρα οικονομικής ανακούφισης:
1) Ένα δις ευρώ, από τα 28 που δίνονται στις τράπεζες, στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
2) Άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με διετή περίοδο χάριτος.
3) Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών (καθώς και υγιών και δυναμικών Συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών κλπ) για δύο χρόνια, χωρίς δόσεις κεφαλαίου, χωρίς τόκους υπερημερίας, χωρίς ανατοκισμό των τόκων.
4)Άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.
6) Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από 7% σε 11% στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης.
7) Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί του συνολικού ύψους των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων, με βάση τα στοιχεία του 2007.
8) Χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης από 300 έως 500 ευρώ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή
9) Κατάργηση του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΚ) για τους αγρότες, με επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
10) Αύξηση της επιδότησης του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές και τις νησιωτικές περιοχές.