Ο δραστικός περιορισμός της δυνατότητας νόμιμης δόμησης εκτός σχεδίου, για στέγαση και άλλες δραστηριότητες, που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο που έδωσε στη διαβούλευση, είναι ευθεία αφαίμαξη εισοδήματος και «κεφαλαίου» από τους μικροϊδιοκτήτες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών γης κυρίως στην Κρήτη και τα νησιά αλλά και όπου παρατηρείται το φαινόμενο του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος «δια μιας» με το νομοσχέδιο που προωθεί αφαιρεί τη δυνατότητα της νόμιμης δόμησης για στέγαση και άλλες δραστηριότητες, σε οικόπεδα εκτός σχεδίου 750 ή 1200 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία έως τώρα την είχαν υπό προϋποθέσεις, όπως το να εφάπτονται σε δημοτική ή επαρχιακή οδό κλπ.
Αυτή η αρνητική εξέλιξη, εφόσον ολοκληρωθεί νομοθετικά, θα αποτελέσει καίριο πλήγμα, για αυτούς που επένδυσαν τις οικονομίες τους στη μικρή ιδιοκτησία με δεδομένη τη δυνατότητα δόμησης, που παρέχει το ισχύον καθεστώς και εν γένει για τους ιδιοκτήτες μικροτεμαχίων 750 ή 1200τμ, τα οποία απαξιώνονται αφού χάνουν τη δυνατότητα δόμησης.
Αρνητική η εξέλιξη και για το περιβάλλον, αφού ο περιορισμός και η απαγόρευση, θα πυροδοτήσει την αυθαίρετη εκτός σχεδίου δόμηση. Η επίκληση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας από το Υπουργείο, γίνεται “για τα μάτια του κόσμου”, αφού την ίδια ώρα αυξάνονται οι συντελεστές δόμησης σε μεγάλες και πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες με φωτογραφικές τροπολογίες, όπως έγινε για το Ελληνικό, αλλά και με άλλες διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου.
Με δεδομένο ότι, η έκδοση οικοδομικής άδειας στις περιοχές που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο, απαιτεί μεγάλο διάστημα, οι αποφάσεις για τον περιορισμό της δυνατότητας δόμησης, οφείλουν να ενσωματώσουν σημαντικό μεταβατικό χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 5 ετών, στο οποίο θα ισχύουν οι έως τώρα διατάξεις, χωρίς καμία μείωση συντελεστή δόμησης προκειμένου, να έχουν το περιθώριο και την ευκαιρία οι ιδιοκτήτες να δρομολογήσουν επενδυτικά σχέδια και να λάβουν τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις.
Με αυτή την πρόταση μπορεί η αρνητική εξέλιξη να μετατραπεί σε κίνητρο για επίσπευση των επενδύσεων, με ταυτόχρονη προστασία της μικρής ιδιοκτησίας και ιδιαίτερα τη δύσκολη περίοδο που διερχόμαστε, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, αφού με αυτόν τον τρόπο δεν θα υποστεί νέο βιασμό.
Στην κατεύθυνση αυτή, απευθύνω ανοικτή πρόσκληση στους πολίτες, στους φορείς και ιδιαίτερα στους Δήμους, προκειμένου να εκφράσουν τη θέση τους στο πλαίσιο της διαβούλευσης και να συνδιαμορφωθεί ένα πλαίσιο με το καλύτερο αποτέλεσμα για τους μικροϊδιοκτήτες, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.
*Δημοσιεύθηκε στις 10/08/2020 στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ