Skip links

Χρηματοδότηση της μελέτης για την αναδιάρθρωση της Κρητικής Αμπελουργίας

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκο

Ο νομός Ηρακλείου αποτελεί το σημαντικότερο αμπελουργικό κέντρο της χώρας μας. Οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες δημιουργούν ένα άριστο περιβάλλον για την ανάπτυξη της αμπελουργίας η οποία αποτελεί παράδοση για τη γεωργία του νομού.
Ο διεθνές ανταγωνισμός, ο αντιποιοτικός κανονισμός της Ε.Ε. και η εισβολή προβλημάτων ασθενειών σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών, αλλά κυρίως η έλλειψη πολιτικής που να στηρίζει έμπρακτα το προϊόν, έχουν φέρει την αμπελουργία λίγο πριν την καταστροφή.
Το ενδιαφέρον των παραγωγών έχει μειωθεί αφού παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος τους και με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
Επειδή πρέπει άμεσα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να αναστραφεί το δυσμενές κλίμα για τους αμπελουργούς και
επειδή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει εκπονήσει άρτια μελέτη για την αναμπέλωση του Κρητικού Αμπελώνα

Ερωτάται ο  κ. Υπουργός
  
Αν προτίθεται, σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να χρηματοδοτήσει με εθνικούς πόρους την υλοποίηση της μελέτης που έχει εκπονηθεί, ώστε να βελτιωθεί η θέση των παραγωγών και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του νομού για παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιών;

Ο ερωτών Βουλευτής
 
Βασίλης Κεγκέρογλου 

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα