Skip links

Τ.Ε.Ι.: 4 Δεσμεύσεις και ισάριθμες αθετήσεις

Η αναβάθμιση και η θεσμοθέτηση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας ξεκίνησε ουσιαστικά το 1983 με το νόμο 1404, που την  ενέταξε στην Ενιαία Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα Τ.Ε.Ι. δημιουργήθηκαν στη θέση των υποβαθμισμένων, αποδιοργανωμένων και καταδικασμένων στη συνείδηση της νεολαίας και του λαού, ΚΑΤΕΕ.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τότε υλοποίησαν ένα σημαντικό έργο και τα Τ.Ε.Ι. άρχισαν να ξεφεύγουν από τη σκιά των Πανεπιστημίων και των Πολυτεχνείων.
Κατέκτησαν σταδιακά ένα σοβαρό επίπεδο ποιότητας στην εκπαίδευση, χωρίς να λείπουν οι μεγάλες διαφοροποιήσεις από Ίδρυμα σε Ίδρυμα και από Τμήμα σε Τμήμα.
Μετά από 17 χρόνια λειτουργίας των Τ.Ε.Ι., το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προχώρησε με τον 2916/2001 στην οριοθέτηση της ανώτατης εκπαίδευσης και στην ουσιαστική θεσμοθέτηση της Ανώτατης πια Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Η Ν.Δ. το 2004 παρέλαβε τα Τ.Ε.Ι. της χώρας μας, με ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, με λυμένα ή δρομολογημένα τα περισσότερα ζητήματα, με ορισμένα ανοικτά θέματα αλλά με μια σημαντική και δυναμική πορεία αναβάθμισης τους.
Ενδεικτικό είναι ότι, πάνω από 30 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών είχαν εγκριθεί και πολλά είχαν ξεκινήσει με σύμπραξη ή συνδιοργάνωση με τμήματα Πανεπιστημίων της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
 Το Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό κατατάσσεται πλέον σε τέσσερις βαθμίδες, με ελάχιστη προϋπόθεση το Διδακτορικό για τις τρεις και το Μάστερ  για την τέταρτη.
Έτσι δόθηκε η δυνατότητα, με ένα μεταβατικό διάστημα, για σημαντική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Παράλληλα, όπως προανέφερα, παρέλαβε και ζητήματα σε εξέλιξη, δρομολογημένα ή μη, για τα οποία χρειάζεται βούληση και δράση και για τα οποία έπρεπε ήδη να έχει πάρει αποφάσεις και πρωτοβουλίες.

Σε τι είχε δεσμευθεί προεκλογικά η Ν.Δ. και τι έκανε 13 μήνες τώρα.

1. Χρηματοδότηση των Τ.Ε.Ι.

ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ: «Να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει επαρκώς όλα τα T.E.I. της χώρας για μία περίοδο τεσσάρων ετών, προκειμένου να τους δώσει το χρόνο και τα οικονομικά μέσα, για να βελτιωθούν»

ΤΙ ΕΚΑΝΕ 13 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ: Καμία συνέπεια, μειώθηκε κατά 10% η χρηματοδότηση των Τ.Ε.Ι.

Το έλλειμμα που διαμορφώθηκε για το 2004, ξεπέρασε τα 25 εκατ.€ και τα Τ.Ε.Ι. οδηγήθηκαν σε σοβαρή οικονομική κρίση.
Η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προώθησε την κάλυψη του ελλείμματος αυτού, αλλά με τον φετινό προϋπολογισμό των ιδρυμάτων  προέβλεψε  μόνο 105 εκατ. €, που αντιστοιχεί σε μικρότερη χρηματοδότηση ανά Τμήμα, απ’ ότι το 2004.
Ο Υφυπουργός κ. Ταλιαδούρος, κατά την ομιλία του στη 2η Σύνοδο των Προέδρων των Τ.Ε.Ι., υποστήριξε ότι στον φετινό προϋπολογισμό, οι εγγεγραμμένες δαπάνες για λειτουργικά έξοδα είναι 105 εκατ.€ έναντι 90 εκατ. της περσινής χρονιάς, δηλαδή ποσοστό αύξησης 17%.
Σε γραπτή απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο κ. Ταλιαδούρος στις 13/12/2004 στην υπ’ αριθμ. 5416 ερώτησή μου, δηλώνει ότι για το οικονομικό έτος 2005 έχουν εγγραφεί πιστώσεις 105 εκατ. έναντι 100 εκατ. 800 χιλιάδων €, του 2004.

Πότε έλεγε την αλήθεια ο κ. Υπουργός

Όταν μιλούσε για αύξηση 17% στους Προέδρους ή όταν έδινε ονομαστική αύξηση του   5% ;
Ας δούμε όμως αν υπάρχει πραγματικά η αύξηση του 5% ή αν τελικά έχουμε μείωση του προϋπολογισμού;
Τα 15 εκατ. €, από τα 105 εκατ. του φετινού προϋπολογισμού, αφορούν τη λειτουργία των 34 νέων τμημάτων, που μέχρι τον περασμένο Αύγουστο καλύπτονταν από κοινοτικά κονδύλια, στο πλαίσιο του Ε.Π.Ε.ΑΕ.Κ.
Επομένως, απομένουν 90 εκατ. € για τις λειτουργικές  δαπάνες που αντιστοιχούν στα ίδια τμήματα με πέρυσι, που είναι κατά 10 εκατ. 800 χιλιάδες € μειωμένα συγκριτικά με το 2004 δηλαδή πραγματική μείωση του προϋπολογισμού πάνω από 10%.
Αντί λοιπόν να αυξήσει την επιχορήγηση στον προϋπολογισμό του 2005 λόγω περισσοτέρων τμημάτων και να συμπληρώσει το έλλειμμα του 2004, ουσιαστικά μειώνει τις χρηματοδοτήσεις και οδηγεί τα Τ.Ε.Ι. σε δραματική κατάσταση και υποβάθμιση.

2. Επαγγελματικά δικαιώματα

ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ: «Να καθορίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων που εκκρεμούν, με συζήτηση και διάλογο, μέσα στον πρώτο χρόνο της κυβερνητικής της θητείας. Ένα σοβαρό και αξιόπιστο κράτος δεν μπορεί να δίνει πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.»

ΤΙ ΕΚΑΝΕ 13 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ: Καμία συνέπεια για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα για τα περισσότερα τμήματα κατοχυρώθηκαν με Προεδρικά Διατάγματα (318/’94, 346/’89, 345/’89, 360/’89, 93/’89) που εκδόθηκαν από το 1989 έως το 2002, για 52 ειδικότητες και απομένουν 39 ειδικότητες, για τις οποίες παρέλαβε έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα, πριν από τις εκλογές του 2004.
Σήμερα 13 μήνες μετά δεν υλοποίησε την υπόσχεση της ότι εντός του 1ου χρόνου κυβερνητικής θητείας θα ρύθμιζε το θέμα και επειδή η Ν.Δ. έλεγε στο πρόγραμμα της «Ένα σοβαρό και αξιόπιστο κράτος  δεν μπορεί να δίνει πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα» σήμερα παραδέχεται την έλλειψη σοβαρότητας και την αναξιοπιστία της.

3. Αξιολόγηση των ιδρυμάτων

ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ: «Να αξιολογήσει όλα τα T.E.I., μετά τη λήξη της περιόδου αυτής, και όσα έχουν φθάσει τα Πανεπιστημιακά standards να αποκτούν τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά.»

ΤΙ ΕΚΑΝΕ 13 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ: Καμία προετοιμασία ενόψει του Bergen

Στις 20 Μαΐου στο Bergen της Νορβηγίας, μετά την Μπολόνια, την Πράγα και το Βερολίνο πρέπει να παρουσιάσει ένα θεσμοθετημένο σύστημα αξιολόγησης.
13 μήνες μετά η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει αποφάσεις και δεν έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο για το θέμα.

4. Έκτακτο προσωπικό-εργασιακές σχέσεις
 
ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ: «Για τις εργασιακές σχέσεις του Εκπαιδευτικού Προσωπικού θα  γίνει ειδική ρύθμιση, λόγω μεγάλου αριθμού ωρομισθίων.»

ΤΙ ΕΚΑΝΕ 13 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ: Έλλειψη συνέπειας –συνέχεια του εμπαιγμού.

Οι περίπου 7.500 έκτακτοι και συμβασιούχοι διδάσκοντες σε όλα τα Τ.Ε.Ι. παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες μέχρι σήμερα.
Με δεδομένο ότι μεγάλο ποσοστό των διδακτικών αναγκών καλύπτεται από έκτακτους καθηγητές, πολλά Τμήματα των Τ.Ε.Ι υπολειτουργούν, ορισμένα δε λειτουργούν, με άμεσο κίνδυνο να χαθεί για τους φοιτητές το εαρινό εξάμηνο.
Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε στην αρχή, ότι το ΠΔ 164 θα συμπεριλάμβανε και το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό των Τ.Ε.Ι.
Στη συνέχεια, αρνήθηκε ακόμη και τον συνυπολογισμό της εμπειρίας τους, στις περιπτώσεις διορισμού στην β΄θμια εκπαίδευση.
Το σημαντικότερο όμως, που δείχνει και την κοινωνική αναλγησία της Κυβέρνησης, είναι ότι αφήνει απλήρωτους αυτούς τους ανθρώπους, που περνούν εδώ και 10 μήνες το δικό τους Γολγοθά και προβλέπεται να κάνουν Πάσχα με δανεικά.
Μήπως όμως, προχωρά το θέμα της κάλυψης των κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού;
Καθυστερεί, αδικαιολόγητα, η προκήρυξη των θέσεων και οι διαδικασίες επικύρωσης των εκλογών, ενώ δεν προκηρύσσονται και οι θέσεις αυτών που συνταξιοδοτούνται.                           

Απ’ όλα τα παραπάνω, τους 13 μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ.
–    Όχι μόνο δεν είχαμε πρόοδο στα ζητήματα και στα προβλήματα των Τ.Ε.Ι.
–    Αλλά με την πολιτική της δημιούργησε σοβαρά αδιέξοδα, που στραγγαλίζουν, φοιτητές και εκπαιδευτικούς και υποθηκεύουν το μέλλον της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Η κυβερνητική πολιτική, μας γυρίζει πίσω, 23 χρόνια πριν, στην εποχή των ΚΑΤΕΕ.

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα