Skip links

Το κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί τη ΔΕΗ σε διάλυση και πλήρη ιδιωτικοποίησή της

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΟΥΦΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της 8/10/2006, που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί, κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες παραγωγής, για να υπάρξει άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2007. Κατά την εφημερίδα, οι πληροφορίες της επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι η επίτροπος ανταγωνισμού της Ε.Ε. κ. Νέλλη Κρός, στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που σημειώνεται στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, χαρακτηρίζοντας την ΔΕΗ ένα από τα πιο σκληρά μονοπώλια στην Ευρώπη. Αναφέρεται μάλιστα, ότι η προοπτική αυτή εξετάστηκε σε μυστική σύσκεψη κορυφής της ΔΕΗ, στην οποία υπήρξε προσανατολισμός για πώληση μίας ή δυο μονάδων παραγωγής στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα.
Ως αιτιολογικό προβάλλεται το γεγονός ότι αυτήν την στιγμή κανένας βιομηχανικός ή επιλέγων καταναλωτής, δεν έχει εναλλακτικό προμηθευτή, αφού οι ιδιώτες παραγωγοί και εισαγωγείς πουλάνε το ηλεκτρικό ρεύμα, που παράγουν ή εισάγουν, απ’ ευθείας στο σύστημα.
Πράγματι στις αρχές του 2006 οι επιλέγοντες καταναλωτές επέστρεψαν, σχεδόν στο σύνολό τους, στη ΔΕΗ. Η στρέβλωση που υπέστη η αγορά και οδήγησε στην επιστροφή τους οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της οριακής τιμής του συστήματος, που έγινε με την υπ. αριθμ. 0-12592/13-1-2006 απόφαση της ΡΑΕ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιώτες επενδυτές να κατασκευάσουν νέες μονάδες παραγωγής. με έμμεση και ουσιαστικότατη επιδότησή τους από τη ΔΕΗ, που εξαναγκάζεται, για να τροφοδοτήσει τους πελάτες της, να αγοράζει ακριβά και να πουλάει φθηνά την ηλεκτρική ενέργεια.
Η εξέλιξη αυτή που ήταν συνέπεια πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης χρησιμοποιείται τώρα σαν επιχείρημα για το κομμάτιασμα και την πώληση τμημάτων της ΔΕΗ. Αποκαλύπτεται έτσι το κρυφό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό εξάλλου υπαινίχθηκε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην 71η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτησή δημοσιογράφου, άφησε ανοικτό το θέμα των εξελίξεων στη ΔΕΗ, παραπέμποντας τις αποφάσεις για μετά τις εθνικές εκλογές.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•    Εξετάζεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο πώλησης λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, για το ταχύτερο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εμφανίζεται ότι απαίτησε η κοινοτική επίτροπος για τον ανταγωνισμό, στην πρόσφατη συνάντηση τους;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα